Så utför du en effektiv tarmrensning

Det är inte någon bra idé att gå långt hemifrån eller ens röra dig särskilt mycket när du utför en tarmrensning. Försök att vila under den aktuella dagen samt den påföljande.
Så utför du en effektiv tarmrensning
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Med en bra naturlig behandling kan du avgifta din tjocktarm och eliminera alla skadliga rester som har ackumulerats där och som kan göra att du känner dig sjuk. Så här utför du en tarmrensning hemma så du kan börja njuta av ett hälsosammare liv.

Bra att veta om tarmrensning

Förespråkare av alternativ medicin anser att det är viktigt att utföra en tarmrensning då och då för att avlägsna gifter, avföring och andra föroreningar som ackumuleras i detta organ. Sådana skadliga ämnen kan orsaka sjukdomar och övergripande dålig hälsa.

Även om tjocktarmen töms vid toalettbesök är det inte alltid tillräckligt. När du till exempel är förstoppad töms inte tjocktarmen ordentligt och då blir det ofta rester kvar.

Bekvämt nog, finns det naturliga och hemgjorda recept som kan avlägsna dessa skadliga rester från din tjocktarm och hjälpa dig att njuta av ett hälsosammare liv. Du kommer öka antalet tarmtömningar, men på ett medvetet sätt.

Du bör utföra en tarmrensning minst två gånger per år

Två gånger i året

Du bör utföra en tarmrensning minst två gånger per år. Det får dig att känna dig mindre tung och mer energisk – och utan dessa onödiga avfallsrester kan dina tarmar också absorbera mer näring och eliminera mer avfall från kroppen.

Den moderna kosten är full av skadliga ingredienser, tillsatser och konserveringsmedel som ackumuleras i kroppen, särskilt i tarmarna, njurarna och levern. Det är därför det är viktigt att utföra en bra tarmrensning. Kom ihåg att när du har gjort det för tredje gången får du de mest tydliga resultaten, men du kommer känna dig mycket bättre redan efter den första behandlingen.

När du utför en tarmrensning behöver du vara mycket noggrann med vad du äter. Undvik mat som innehåller mejeriprodukter och livsmedel som irriterar matsmältningssystemet, och ät inte för mycket protein. Den bästa kosten är full av grönsaker, frukt och fibrer. Och drick också mycket vatten.

Efter att du har utfört din tarmrensning är det också viktigt att du återställer den naturliga bakteriefloran i tjocktarmen eftersom de flesta bakterierna har eliminerats. Ät naturell yoghurt eller ta ett kosttillskott som innehåller aktiva kulturer eller jäst. Du kan också prova surkål – kål innehåller glutamin, vilket påskyndar regenerering av celler i matsmältningssystemet.

Mage
En annan bra idé är att utföra massage för att frigöra toxiner som finns i urinen. Lymfdränage är den mest rekommenderade.

Och när du utför en tarmrensning bör du stanna hemma hela dagen plus nästkommande dag. Det är bäst att utföra den under en helg. Försök att inte röra dig för mycket och begränsa din utevistelse.

Smoothies och juicer som är bra att dricka vid tarmrensning

Som vi redan nämnt är tjocktarmen en mycket viktig del av kroppen, där näringsämnen och vitaminer absorberas och avfall avlägsnas. Om tjocktarmen ackumulerar gifter, skadliga ämnen och fett blir du slö och kan lätt drabbas av trötthet och sjukdom.

För att rensa tjocktarmen naturligt kan du prova några hemgjorda juicer och smoothies:

Grön juice på aloe, gurka och äpple

Denna juice är verkligen läcker och hjälper dig att avgifta tjocktarmen. Matsmältningssystemet mår dessutom bättre och på ett ögonblick ser din figur mindre svullen ut.

Du behöver en ananasskiva, en halv gurka med skalet kvar, ett litet (helst grönt) äpple, aloe vera-gel och en apelsin. Skär gurkhalvan, ananasskivan och äpplet i bitar och kör dem i en mixer tillsammans med aloe vera-gelen och juicen från apelsinen. Du kan tillsätta 2 dl vatten för att förtunna drycken. Drick den två gånger om dagen, direkt när du går upp på morgonen samt på kvällen i sju dagar.

Grön juice

Ingefärsjuice

Detta är ett av de enklaste recepten som finns för tarmrensning. Det är mycket effektivt för att ta bort gifter snabbt och varsamt. Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper och förbättrar matsmältningen.

Allt du behöver är en sköljd och skalad ingefära och ett glas vatten. Hacka ingefäran och tillsätt den i en mixer tillsammans med vattnet. Processa ordentligt och sila sedan vätskan. Drick på fastande mage. Du kan söta den med lite honung om du vill. Det är också en bra kur för att behandla illamående, halsbränna, sura uppstötningar och andra matsmältningsproblem.

Röd juice

Denna juice lugnar tjocktarmen och tar samtidigt bort gifter. Den är färsk och har vätskedrivande och antioxiderande egenskaper. Du behöver sex jordgubbar, en skiva färsk ananas och en matsked färsk persilja. Mixa dem tillsammans med en liten mängd vatten och drick en gång om dagen före frukost i en vecka.

Citronjuice

Citron har många avgiftande egenskaper i största allmänhet. Om du vill använda den för att rengöra tjocktarmen pressar du bara saften ur en citron och blandar med ett halvt glas varmt vatten. Drick strax före sänggåendet.

Citron

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Restellini S, Kherad O, Bessissow T, et al. Systematic review and meta-analysis of colon cleansing preparations in patients with inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol. 2017;23(32):5994–6002. doi:10.3748/wjg.v23.i32.5994
  • Acosta, R. D., & Cash, B. D. (2009). Clinical effects of colonic cleansing for general health promotion: A systematic review. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2009.494
  • Lee, Y. L., Cesario, T., Wang, Y., Shanbrom, E., & Thrupp, L. (2003). Antibacterial activity of vegetables and juices. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2003.08.003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.