Så kan du skapa en veckostädningsplan som är perfekt för ditt hem

Sopa, moppa, tvätta kläder... Lär dig hur du schemalägger alla dina städuppgifter med dessa tips för att skapa en veckostädningsplan .
Så kan du skapa en veckostädningsplan som är perfekt för ditt hem

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 02 juli, 2023

Vill du skapa en veckostädningsplan för ditt hem? Ibland kan hushållssysslor orsaka en känsla av överväldigande. Skräp, smuts i olika utrymmen och även dålig lukt är dagens ordning.

Av denna anledning, även om det kostar lite, är det nödvändigt att ägna lite tid åt att utföra rengöringen. Lyckligtvis finns det enkla strategier för att göra denna uppgift mer effektiv, komplett och snabb. Vi berättar i detalj!

Vad ska man ta hänsyn till för att skapa en veckostädningsplan?

Hem kan skilja sig mycket från varandra, liksom deras invånare, deras antal utrymmen och deras utrustning. Allt detta är kopplat till hur vi lägger upp ett städprogram. Därför, innan du börjar planera det perfekta schemat, måste vi beakta vissa olika förhållanden.

USA:s nationella folkhälsomyndighet (CDC) betonar att rengöring och desinficering av hemmet är avgörande för att förhindra spridning av sjukdomar och sjukdomar.

Personlig tillgänglighet

Vardagen är fylld av späckade scheman: arbete, studier, vårduppgifter och pappersarbete, och mycket mer. Av denna anledning är det inte alltid lätt att hitta tid att ägna sig åt städning. Även om det beror på din personliga rutin är det tillrådligt att avsätta mellan 30 minuter och 1 timme om dagen för hemrengöring.

Storleken på bostaden

En enrumslägenhet med endast en person är inte detsamma som ett hem med 4 rum. Det är tydligt att tiden som vi avsätter för rengöring är beroende av antalet kvadratmeter som vi bor på.

Antal boende

Precis som storleken spelar roll, så gör också antalet boendet det. En ensamstående person, ett par utan barn, ett gift par med tre barn eller ett hus med ett par husdjur innebär olika städuppgifter. En veckoplan som visar och klassificerar uppgiften är dock fördelaktig för alla dessa alternativ.

Tid i hemmet

En annan aspekt att ta hänsyn till är hur mycket tid du spenderar i hemmet. Är det någon som jobbar hemifrån? Är detta ett hemmakontor med alla faciliteter, eller står utrymmet tomt under större delen av dagen? I det senare fallet kommer rengöringen sannolikt att behöva vara mindre frekvent, även om ansamlingen av damm och smuts är nästan likadan.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: De 7 svåraste utrymmena att rengöra hemma: så kommer du åt dem

Olika möjligheter att skapa en veckostädningsplan

I de dagliga städuppgifter finns det sysslor som vi bör utföra varje dag, andra på veckobasis och ytterligare andra på månadsbasis. Det är inte nödvändigt att djuprengöra varenda hörn i huset varje dag, dock är det nödvändigt att diska och dammtorka.

Ibland är det svårt att bestämma var man ska börja, och även att komma ihåg vilka veckouppgifter som vi nyss utfört. För att hålla en organisation i alla detaljer kring städning är det en bra idé att skapa en plan anpassad efter personlig tillgänglighet och husets detaljer.

I denna plan kan du tilldela 1 timme dagligen till allmänna uppgifter och fördela mellan 10 och 15 minuter för varje specifik åtgärd. Det vill säga 15 minuter för sopning, 15 minuter för moppning, ytterligare 15 minuter för rengöring av köket och samma sak för badrummet.

För dessa dagliga sysslor handlar det mer om ytlig rengöring. Men i andra fall kan det vara mer funktionellt att fördela rengöringen rumsvis. Det innebär att ägna en timme om dagen åt den allmänna rengöringen av köket. Nästa dag planerar du 1 timme för badrummet, och så vidare för hela huset.

Andra väljer att samla ihop alla åtgärder för en enda veckodag, så att man lägger flera timmar till det.

Exempel för att skapa en veckostädningsplan

Även om det finns flera sätt att organisera städningen så finns det 2 typer av program som fungerar på ett generellt sätt för alla typer av hem. Detta för att dela in veckans olika dagar efter rummet eller hygienåtgärden.

Nedan är ett exempel på en plan för hur du delar upp städningen under veckan. Du kan också anpassa planen efter behoven och möjligheterna i varje enskilt fall.

Veckoschema

Ett av alternativen för att organisera veckostädningen är att utföra varje uppgift på en annan dag. På så sätt förbises ingen handling, vilket gör det möjligt att fördela dem på ett sätt som bäst passar individuella behov.

 • Måndag. Dammsug och moppa alla golv i vart och ett av rummen. Om tid återstår, rengör möbler och putsa dem.
 • Tisdag. Fokusera på vissa specifika områden, som att städa och organisera kylskåpet. Du kan också skaka ut och rengöra mattorna (om du har sådana).
 • Onsdag. Rengör vissa nyckelområden i olika rum såsom kök och badrum. Rengör ugnen, mikrovågsugnen och diskbänken. I badrummet, desinficera toaletten, handfatet och duschen.
 • Torsdag. Tvätta de kläder som används mest under veckan. Tänk på att behandla fläckar innan du lägger plaggen  i tvättmaskinen. Dessutom ska kläderna tas ur och hängas upp så fort tvättprogrammet är klart.
 • Fedag. Stryk skjortor och kläder som behöver det. Om du använder rätt program för tvättmaskinen och du sträcker plaggen direkt efteråt blir strykningen mycket lättare.
 • Helgen. Ta hand om de sysslor och detaljer som du inte sett till under veckan. Utför specifika tvättar av kläder efter färg och typ av tyg. Byt lakan och sängkläder.

Rumsschema

Ett annat sätt att skapa en veckostädningsplan är att fokusera på ett rum varje dag. Uppgiften innebär att damma av golv, väggar, armaturer, tavelramar och prydnadssaker. Därtill kommer det att sopa, torka av möbler, tvätta mattor och torka golv.

 • Måndag. Rengör hela sovrummet noggrant.
 • Tisdag. Samma uppgift, men i alla andra rum inklusive vardagsrummet.
 • Onsdag. Komplett rengöring av badrum. Inkludera skåp och rengöring av bänkar och speglar.
 • Torsdag. Tillägna dagen till köket. Rengör mikrovågsugnen, ugnen, diskhon och diskbänken.
 • Fredag. Städa i garaget, sopa uppfarten och alla extra utrymmen.
 • Helgen. Avsätt dagen för att tvätta och ta hand om detaljer som missats under veckan.

Tips för att skapa en veckostädningsplan

Förutom att utforma och följa ett städschema, kommer följande åtgärder att hjälpa dig att hålla ett rent och städat hem.

 • Ha redskapen och något att bära dem i. Det är nödvändigt att ha bra rengöringsmedel, samt desinfektionsmedel, blekmedel och rengöringsmedel för varje yta. Glöm inte skyddshandskar om du ska använda kemikalier och en korg eller vagn för att smidigare bära med dig all utrustning.
 • Ha en att göra-lista tillgänglig. Att ha städschemat i närheten hjälper dig att komma ihåg vad nästa uppgift är och slutföra varje steg.
 • Ta en paus när det behövs. Bli inte överväldigad. Vissa dagar kanske du inte har tillräckligt med energi för att hålla schemat. Det är okej att vila och komma ikapp resten av veckan.
 • Försök underhålla. Om du ser till att du har ordning och reda i ditt dagliga liv blir det lättare att städa under veckan.
 • Underhåll dig själv. Sätt på radio, musik eller annan bakgrundsunderhållning för att göra uppgiften roligare.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 föremål du bör rengöra dagligen

Utvärdera ditt schema och justera det tills det blir helt rätt

Det är svårt att hitta den perfekta städrutinen den första veckan. Det handlar om att testa och modifiera uppgifterna tills du hittar den som bäst passar din hemmiljö och personliga tillgänglighet. Du kan prova ett schema för 1 eller 2 veckor och sedan utvärdera var det inte riktigt funkar och var du behöver ändra i schemat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.