8 myter om rengöring av sängkläder och madrasser

Smutsen och fläckarna du kan hitta på din säng kan vara chockerande. Men så är också de många myterna kring hur man rengör sängkläder och madrasser! Läs mer i den här artikeln.
8 myter om rengöring av sängkläder och madrasser

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2022

En av de platser där vi tillbringar mest tid är i sängen. Därför kan du kanske föreställa dig hur mycket kvalster, bakterier och damm som samlas i den. Men vet du den bästa metoden för att rengöra sängkläder och madrasser?

Sanningen är att detta är viktigt för din hälsa och vila. Men som med så många ämnen har alla en egen åsikt, övertygelse och personlig erfarenhet. Nedan skingrar vi de vanligaste myterna om hur man ska ta han om sängkläder och madrasser.

Läs vidare för att lära dig dem!

De vanliga myterna om rengöring av sängkläder och madrasser

1. Har du en bäddmadrass behöver du inte göra rent madrassen

Tvärtemot vad många tror, ​​förhindrar en bäddmadrass inte dammkvalster och andra mikroorganismer som orsakar allergier. Enligt National Pest Management Association kan madrasser faktiskt innehålla upp till 2 miljoner kvalster och denna siffra kan lätt vara dubbelt så stor efter 10 år.

Bäddmadrasser skyddar bara madrassen under från vissa typer av fläckar eftersom de är vattentäta, men de är inte magiska. Så det är en bra idé att rengöra din madrass två gånger om året. Ett bra knep är att rengöra dem när årstiderna skiftar.

2. Du behöver inte tvätta madrasskydd när du bäddar rent

Även om du inte behöver tvätta dessa lika ofta som dina lakan, måste du rengöra madrasskydden. Helst bör du göra detta var sjätte månad när du rengör din madrass, eller var fjärde månad.

3. Bädda din säng så fort du vaknar

Att hålla rummet prydligt och städat hela tiden gäller inte här eftersom kvalster är mer aktiva i värmen. Efter åtta timmars vila är din madrass som varmast.

Du kommer att bädda in dem med all denna värme om du bäddar sängen direkt du stiger upp. Låt sängen svalna i minst en halvtimme. När du gör det, öppna fönstret för att släppa in frisk luft.

öppet fönster

4. Du behöver inte rengöra kuddarna

Smuts, svett, saliv, damm och mycket mer bor i dina kuddar. Dessa föroreningar byggs upp i kuddar och örngott.

Det är tillbehör som du alltid rör vid, vilket innebär att du måste rengöra dem var tredje månad. Efter flera tvättar är det bäst att ersätta dem med nya.

5. Tvätta dina sängkläder vid 40 °C

Du kanske inte vet hur viktig temperaturen är när du tvättar dina sängkläder. Men det bästa du kan göra är att tvätta dem i cirka 60 °C eftersom det kommer att döda alla bakterier.

6. Ha på dig din pyjamas bara en gång

Hygienen på din pyjamas beror på många faktorer. Till exempel, om vädret är varmt och du svettas mycket under natten när du sover, kan du inte bära din pyjamas mer än en gång.

Å andra sidan, om du precis duschat innan du går och lägger dig och sedan sover i ett svalt rum, skulle du kanske kunna bära dina nattkläder minst två gånger, så länge som du tar av dig dem direkt när du går upp. Hur som helst, om din pyjamas ser smutsig ut eller luktar illa, stoppa den i tvättmaskinen!

7. Du kan sova i bara underkläderna

Sanningen är att det går alldeles utmärkt att sova bara i underkläder, utan nattkläder, så länge alla plagg är rena. Problemet uppstår när dina underkläder är smutsiga och har stora mängder bakterier från dina könsorgan.

På så sätt sprids bakterier lättare i hela sängen. Då kommer detta så småningom att leda till hälsoproblem som ingen vill ha.

8. Du måste byta alla lakan och sängkläder samtidigt

Det är inte sant. Örngott och täcken är saker med olika användningsområden, så du behöver rengöra dem olika ofta.

Dels tvättar man bara påslakan var eller varannan vecka. Å andra sidan får kuddar direkt kontakt svett och ansiktsprodukter, så du bör rengöra örngott var 3:e eller 4:e dag.

Tips för rengöring av madrasser

Korrekt rengöring av madrasser återspeglas i din livskvalitet eftersom det representerar hälsa och daglig vila. En annan fördel är också att de håller mycket längre. Följ dessa tips.

Vädra ut ditt rum varje dag

När öppnade du fönstret för att vädra senast? Detta bör du göra varje dag i minst 5 minuter, helst mellan 7 och 10 på morgonen. Att ventilera ditt sovrum är nyckeln till ett sunt och hygieniskt hem.

Rengöring av sängkläder: Fläckar på madrasser

Du kan inte förhindra fläckar på madrasser eftersom det finns ett stort antal vätskor som kan komma i kontakt med denna yta, även när vi använder en bäddmadrass. Några av de bästa produkterna att rengöra madrasser och sängkläder med inkluderar bakpulver, citron, ättika, väteperoxid och kall mjölk.

För varje typ av fläck finns det en specifik procedur som vi kommer att gå igenom här nedan. Det bästa för varje problem är:

  • Svettfläckar: Citron med vatten och ättika (gör en blandning med en del ättika och fyra delar vatten) eller en kombination av tre matskedar ammoniak, en liter vatten och tre matskedar flytande tvål. Detta hjälper dig att bli av med dessa fläckar.
  • Fläckar av kräkningar och urin: En bra metod är att spraya på citronvatten. Detta tar bort fläckar samtidigt som frukten har en antiseptisk egenskap. Ett annat alternativ, speciellt om fläcken är torr, är att strö över bakpulver, täcka med plastfilm, låta det verka ett par timmar eller över natten och sedan dammsuga rent.
  • Blodfläckar: Väteperoxid är mycket effektivt. Applicera bara lite, vänta tills du ser bubblorna och ta bort det med en fuktig trasa.
  • Fuktfläckar: Fukt är en annan orsak till fläckar, oavsett om det beror på svett eller utspillt vatten. Låt först madrassen torka helt i direkt solljus eller med hjälp av en hårtork, tillsätt en liten klick rengöringsmedel, skölj med ljummet vatten och avsluta med att spraya en liten mängd desinfektionsmedel på.

Rengör din madrass på djupet var sjätte månad

Utnyttja säsongen för att rengöra din madrass på djupet. För att bli av med obehagliga lukter, strö på lite bakpulver, lägg en trasa över och låt det verka i några timmar eller en dag.

Undvik att blöta din madrass för att rengöra den, eftersom madrasser inte ska blötläggas! Detta skadar klädseln och gör att mögel, svamp och bakterier växer. Därför bör du inte använda ångtvätt i dessa fall.

Det är inte heller en bra idé att banka på din madrass med en mattpiska för att skaka av den dammet. Ett bättre alternativ är att använda dammsugaren med de munstycken som är avsedda för sängar och textilier. Dammsug, applicera en desinfektionsspray eller väteperoxid, gnugga hårt, låt torka, sug upp överflödigt rengöringsmedel och du är klar.

Tips för rengöring av sängkläder

Sängkläder kräver också särskild vård. Precis som vi visade dig hur du rengör din madrass, ska vi också hjälpa dig att rengöra dina lakan och filtar.

Ta hänsyn till tillverkarens rekommendationer när du rengör sängkläder

Varje typ av tyg har speciella egenskaper och det påverkar hur du ska tvätta eller torka dem. De olika rutinerna varierar, men resultatet blir alltid detsamma.

Om du läser etiketten noggrant kommer du att se att vissa saker ska tvättas för hand vid en särskild temperatur.

Rengör dina lakan varje vecka

Det är bäst att renbädda varje vecka, men du kan använda några knep för att låta det gå lite längre mellan tvättarna. Först och främst, låt inte ditt husdjur sova i sängen med dig, ät inte i sängen och applicera bodylotion en god stund innan du går och lägger dig. På så sätt kommer dessa variabler inte att smutsa ner dina lakan och filtar.

man äter pizza i säng

Ta bort fläckar innan du tvättar lakan och täcken

Innan du tvättar, kontrollera sängkläderna för att se till att det inte finns några fläckar. Om du hittar några fläckar, följ någon av procedurerna vi nämnde för rengöring av madrasser. De kommer att fungera lika bra på dina sängkläder.

Sortera din tvätt när du rengör sängkläderna

Vi vill alla bli klara med hushållsarbetet så snabbt som möjligt, och för att spara tid brukar vi tvätta sängkläder tillsammans med disktrasor, nattkläder och allt annat vi behöver tvätta, vilket är ett misstag. Du måste separera textilier efter material, användning och färg.

Tvätta på rätt sätt vid rengöring av sängkläder

Överbelasta inte din tvättmaskin. Häll först i tvättmedlet och lägg sedan i sängkläderna. Arbeta med den tvättcykel vi nämnde vid en temperatur på 60 °C, speciellt om produkterna är bomull.

Ett användbart tips är att använda sköljmedel för att göra tygerna mjukare. Var dock noga med att inte använda för mycket eftersom det kan lämna rester, hårdhet eller mycket stark lukt.

Fortsätt läsa för att lära dig mer: Ta bort mögel från tvättmaskinen: 3 gröna lösningar

Låt sängkläderna torka under den tid som krävs efter tvätt

Om du föredrar torktumlaren för att den är enklare och snabbare, välj ett program som inte överhettar sängkläderna. För att spara energi och dra nytta av solen, torka sängkläderna utomhus.

Det är bäst att känna på din tvätt ofta och ta in den så fort den är torr så att tyget inte tappar färg eller mjukhet. Skaka sängkläderna efter tvätt och torkning för att undvika att de blir skrynkliga.

Slutligen, behåll inte din madrass för länge

För att dina ansträngningar ska få önskat resultat finns det fortfarande några saker du bör känna till. För det första bör din madrass inte vara äldre än 10 år. Annars blir detta en kontaminerande källa som kommer att hota din hälsa med allergier, infektioner, hudsjukdomar eller luftvägssymptom.

Begränsa dig inte till att rengöra dina sängkläder och madrasser. Inkludera allt som har med sängen att göra. Kom också ihåg att du tillbringar en tredjedel av ditt dygn i det här rummet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Meza J, Mendoza D, Mercado D. Identificación de ácaros del polvo casero en colchones y almohadas de niños alérgicos de Santa Marta, Colombia. Rev de la Fac de Cs de la Sal. 2008; 5 (1): 24-31.
  • Cancho K, Mongrovejo G, Sihua A, Peña S. Proyecto protector de colchones con tecnología antifluidos. Lima: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (Upca); 2018.
  • Corral R, Altamirano M, Pauta D. Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca: Universidad de Azuay; 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.