Så kan du odla och skörda din egen papaya på under ett år
Vill du odla papaya hemma? Det kan du! Du kan odla din egen papaya och få äta dess läckra frukter till frukost genom att bara gå ut på uteplatsen eller trädgården och skörda.
Papaya eller Carica papaya är nämligen ett litet träd som växer snabbt. Faktiskt till och med på bara ett år. Även om det kräver ett tempererat eller varmt klimat, som i dess ursprungsland i Centralamerika, är det relativt lätt att odla papaya hemma. Vi ska berätta hur du gör det.
Steg för steg för att odla papaya hemma
Att odla papaya hemma är möjligt och att få den att bära frukt på mindre än ett år är också möjligt. Allt du behöver göra är att följa stegen vi rekommenderar nedan, som inkluderar även rätt planteringstid. Nu kör vi!
1. Plantera tidigt på våren
För att odla papaya hemma och skörda dess frukter på mindre än ett år måste du vara noga med säsongen då du ska plantera. Helst bör det göras tidigt på våren, mellan mars och april på norra halvklotet. Detta eftersom att det är slutet på vintern och ljuset börjar komma.
Tänk på att exponering för låga temperaturer (under 15 °C) är dödligt för papayaträdet.
När trädet blir utsatt för alltför svårt klimat kan frukterna visa inre påverkan. Tänk på att papaya behöver en ordentlig exponering för solljus för att utvecklas ordentligt.
2. Välj hur du ska plantera trädet
Papayaträdet är litet. Därför är det lätt att plantera det i en kruka, men du kan också plantera det direkt i trädgården om klimatet tillåter det.
Du bestämmer, beroende på tillgängligt utrymme. Väljer du en kruka får du något mindre frukter.
Nu ska vi gå in på stegen att följa i vart och ett av fallen.
Odla papaya i en kruka
- Skaffa papayafrön. Du kan hitta dem i en specialiserad butik eller ta dem från en papaya som du har ätit. Tänk på att det finns kvinnliga och manliga frön, som behöver varandra för att gro ett träd som bär frukt. Det finns också frön som är hermafroditer, så läs noga på fröpåsen du köper.
- Desinficera dem sedan. De kan vara predisponerade för svampar. Det bästa är att desinficera dem med lite ättika eller med en svampdödande medel som du har köpt.
- Låt fröna torka i 24 timmar. Det gör du genom att placera fröna på ett torrt ställe och försiktigt lägga dem i lite hushållspapper så att fukten absorberas och fröskalet spricker, vilket underlättar groningen.
- Förbered sedan substratet. Det ska främja god dränering och vara rikt på näringsämnen och organiskt material. Det bästa är att förbereda ett substrat med torv, kokosfibrer, maskkompost och perlite.
- Så dina frön. Ta fröna och lägg dem i krukan där du har förberett underlaget. Lägg dem 1 cm ner i jorden och med ett avstånd på 5 cm mellan varje frö.
- Vattna regelbundet, men utan att göra underlaget översvämmat. Ställ krukan på en plats där den får bra med solljus. Vrid krukan då och då för att balansera solbadet.
- Välj de bästa plantorna. Du kommer att märka att vissa frön gror och vissa inte. Vissa plantor kommer också att vara starkare än andra.
- Placera vinnaren i en separat kruka. Du måste plantera om den så att den kan utvecklas ordentligt. Du kan plantera om den i en större kruka eller flytta ut den till trädgården om du vill. Kom bara ihåg att temperaturen inte får vara kallar än 15 °C.
- Slutligen, gödsla två veckor efter omplanteringen.
Odla papaya i trädgården
- Köp fröna. Desinficera dem och lägg dem i ett hushållspapper enligt beskrivningen ovan.
- Gödsla jorden med organiskt material, såsom matkompost eller maskkompost.
- Plantera sedan dina frön och lämna 1 meter mellan varje frö. Detta gör att du slipper plantera om dem senare och gör det lättare att ta bort plantorna som inte klarar sig till slutet.
- Slutligen, följ de andra rekommendationerna ovan. Vattna hela tiden och tillsätt även lite kompost när plantan är medelstor.
3. Inspektera kontinuerligt dina papayaträd
Dina papayaträd kan drabbas av skadedjur, sjukdomar och insekter som kan skada dem. För att agera innan ett allvarligt problem uppstår rekommenderas det också att ständigt kontrollera bladen (också undertill) och stjälkarna.
Betrakta följande som varningstecken:
- Torra och gula blad: symptom på sjukdomar.
- Svarta fläckar på bladen: kan vara en infektion, för vilket du behöver ett svampdödande medel.
- Böjda blad: skador av herbicider (växtdödande ogräsmedel).
Läs också: 13 användningar och fördelar med papayablad
4. Skörda dina papayafrukter
Förutom planteringen så är det andra nöjet med att odla papaya att du får skörda frukterna. Skörda dina papayafrukter när de når den mognadsgrad som du anser vara lämplig för att äta. Grön papaya kan användas som grönsak och mogen papaya kan ätas som den är eller tillagad i olika rätter.
Du kan också skörda frukterna när de fortfarande är gröna och att låta dem mogna inomhus. Detta minskar riken för att yttre faror förstör frukten.
Se så enkelt det är att odla papaya hemma!
Att odla papaya hemma är lättare än du kanske trodde. Att ha rätt klimat är en stor fördel för denna planta som efter planteringen kräver minimal men nödvändig skötsel för att klara sig.
Kom ihåg att papayafrukten har enastående hälsofördelar. Till exempel lyfter vetenskapliga artiklar fram papayan (frukten, kärnorna, bladen och rötterna) bland annat för dess antibiotiska och matsmältningsgynnande segenskaper.
Nu kan kan du också få allt detta planterat i din trädgård. Du måste dock tänka på att papayaträd har en kort livslängd, och lever som regel max fem år.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fitch, M. M. M. (1995). Somatic embryogenesis in papaya (Carica papaya L.). Somatic Embryogenesis and Synthetic Seed I, 260-279.
- Heena, D., & Sunil, T. (2019). Carica papaya: Potential implications in human health. Current Traditional Medicine, 5(4), 321-336.
- Juárez Rojop, IE, (2013). Carica papaya: una planta con efecto terapéutico. Horizonte Sanitario, 12 (2),35-36.[fecha de Consulta 13 de Marzo de 2023]. ISSN: 1665-3262. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457845144004