7 användningsområden för papaya

De första papayaträden upptäcktes 1541, när den spanska upptäckaren Hernando de Soto skickade prover av växten under en utflykt i Mississippi-dalen.
7 användningsområden för papaya

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2019

Har du hört frasen “Ett äpple om dagen håller doktorn borta”? I Spanien har de en liknande fras, “En papaya om dagen håller doktorn borta”. Upptäck sju viktiga användningsområden för papaya.

Men hur sant är det här?

Denna tropiska frukt smakar inte bara utsökt och gott, dess näringsrika egenskaper är kända över hela världen, särskilt för enzymet papain.

Vad är papain bra för?

Vid matsmältningen bryts mat ned och blandas med saliv för att göra en magsyra. Denna mix rör sig sedan till magen. Väl där, bryter pepsin och enzym i magsaften upp proteinerna så att de kan absorberas av tunntarmen.

Då är det papainens tur. Det är ansvarigt för att bryta ner proteinerna och neutralisera magsyrorna. På detta sätt kan magen fungera mycket snabbare.

Egenskaper av papain

 • Det är ett kraftfullt matsmältnings- och antiinflammatoriskt medel.
 • Det har smärtstillande egenskaper.
 • Det fungerar som ett antiseptiskt medel.
 • Papain har depurativa egenskaper.
 • Det rengör matsmältningsslemhinnan.
 • Den är rik på kalium och har låg mängd natrium, vilket är perfekt för personer med högt blodtryck eller hjärt-kärlproblem.

Näringsämnen i papaya

Papayans innehåll
 • Papain: Mycket lik pepsin, hjälper till att smälta proteiner, är ett matsmältningsstimulerande medel och antiinflammatorisk.
 • Carpaine: En alkaloid som hjälper till att smälta kött. Dessutom reducerar det hjärtinsufficiens och episoder av takykardi.

Typer av papaya

Över hela världen finns det cirka 50 olika typer av papaya. De kan dock allmänt klassificeras enligt följande:

 • Gyllene: en liten papaya som väger mellan 400 och 600 gram.
 • Hawaii: en frukt i storlek av en glödlampa som smakar sötare än andra sorter.
 • Formosa: dess storlek varierar kraftigt, den har rödaktigt kött, och den har en mer cylindrisk form.

Användningsområden för papaya

Papaya är inte bara rik på papain, den innehåller också mycket vitamin A, B, C och E. Den är rik på magnesium och kalium, vilket gör den fantastiskt för din hälsa.

Nedan kommer vi att gå igenom några specifika användningsområden för papaya:

1. Den hjälper dig att kontrollera din vikt

papya vikt

Papain hjälper till att bryta ner fetter, proteiner och kolhydrater. Papain är också effektivare än pepsin, ett enzym som finns i magen.

2. Den är idealisk för diabetiker

Papayasjuice hjälper till att minska blodsockernivåerna och accelererar regenerering av betaceller, samt ökar syntesen av insulin (Grön papaya är särskilt bra för detta).

3. Den förbättrar matsmältningen

papaya mage

Papain, fytonäringsämnen och andra enzymer förbättrar matsmältningsprocessen. Det betyder att din kropp lättare blir av med toxiner.

4. Den bekämpar förstoppning

Förutom alla tidigare fördelar som vi nämnt är papaya också rik på fiber, som absorberar vatten och förbättrar avfallets konsistens.

Det betyder att den rengör din mage och gör det lättare att bli av med avfall som normalt förblir i kolon och tarmar.

5. Den gör så att sår att läker snabbare

ärr

När det gäller din hud är en av papayans mest användbara enzymer proteas. Detta hjälper sår att läka snabbare. Dessutom ger papaya näringsämnen och vitaminer som förbättrar hudens tillstånd och minskar inflammation.

6. Den förbättrar laktation för kvinnor

Papain förbättrar funktionen hos de endokrina körtlarna, vilket ökar produktionen av mjölk hos mödrar som ammar.

7. Den minskar menstruationskramper

kramp

Att äta papaya ökar nivåerna av oxytocin och prostaglandin hos kvinnor. Detta orsakar lätta sammandragningar i livmodern, vilket minskar smärta totalt sett.

Rekommendationer för papaya

 • Papayan du väljer bör vara mogen för att du ska få de mest näringsrika fördelarna.
 • Papaya smakar bättre när den serveras kall.
 • När man äter den med andra frukter är det viktigt att de också är söta, som banan. Om du äter det med citrusfrukter kan det påverka mängden syror i magen.
 • Du kan också dricka papayajuice eller smaksatt vatten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jean Carper. Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT, 2012.
 • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
 • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
 • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.