Så kan du odla din egen kolanöt: ett exotiskt träd som behöver fukt

En svårodlad växt, men med intressanta egenskaper och egenskaper. Upptäck allt du behöver veta om Cola acuminata och dess frukt.
Så kan du odla din egen kolanöt: ett exotiskt träd som behöver fukt

Senaste uppdateringen: 07 maj, 2023

Kolanöten är ett träd som är lite svår att odla, eftersom den behöver jämn temperatur och mycket fukt. Men om du har lite tålamod så kan du lyckas med att odla din egen kolanöt hemma. Vi ska berätta hur du gör.

Kolanöten kommer ursprungligen från Afrika och många anser att den är exotisk, både på grund av dess ursprung och dess egenskaper. Trädet heter Cola acuminata på latin, och dess frukter är rödaktiga eller vita inuti.

Namnet kanske låter bekant. Kanske beror det på den berömda Coca-Cola-drycken?

Ja, denna nöt är en del av läskedryckens originalrecept och används för att sitt innehåll av koffein. Vi berättar allt om kolanöten här.

Vad är kolanöt?

Kolanöten är ett träd hemmahörande i det tropiska Afrika; dess blommor är vita, med stora frukter av en intensiv grön färg. Frukten har ett högt innehåll av koffein och teobromin, samma som finns i kaffe, te och choklad.

Fröna anses vara stimulerande. Detta är dock inte de enda fördelarna med trädet som kommer från familjen Malvaceae. Tack vare flexibiliteten och styrkan hos träet används det för konstruktion.

Det finns flera sorter av denna växt. Den kräver fuktiga och mycket bördiga jordar för att växa, och behöver stå på en fuktig plats under hela året.

Kaffekorn.
Kolanöten är inte kaffe men innehåller ändå koffein och har stimulerande effekter.

Kolanötens egenskaper

Några av anledningarna till att denna nöt är så eftertraktad ligger i dess stimulerande egenskaper. Den har en hög koffeinhalt (något mer än kaffe) och används för att göra läsk.

Förutom detta attribut verkar farmakologin också vara intresserad av den, eftersom det finns vetenskapliga bevis som visar att den innehåller tanniner och har antioxidativa och antimikrobiella egenskaper. Inom traditionell medicin använder man den också för dess diuretiska effekter och matsmältningseffekter. Dessa effekter har man också observerat i en studie utförd på gnagare som publiceratsInternational Journal of Physiology, Pathophysiology, and Pharmacology.

Följande är några av dess aktiva egensaper:

  • Alkaloidbaser: Koffein, teobromin och teofyllin.
  • Tanniner: Katekol, epikatekin, flobafener och kaliumsalter.

Nuvarande odlingsareal

Den största odlingen sker i Afrika. För att vara mer exakt, i ekvatorialafrika (Zambia, Angola, Tchad). Faktum är att 70 % av exporten av kolanötter kommer från Nigeria.

Den planteras dock även i länder med liknande klimat, i andra tropiska områden som Karibien och Brasilien. Där håller sig luftfuktigheten konstant. Således, även om den ursprungligen kommer från i Afrika, kan den odlas i flera länder.

Allmänna tips för att odla kolanöt

Kolanöten är mycket krävande och kräver specifika förhållanden för att växa sig frisk och stark. Det är dock möjligt att återskapa dess idealiska miljö. Vi ska berätta vad du bör tänka på om du vill odla denna växt hemma.

Läs också denna intressanta artikel: Vad forskning har att säga om effekterna av koffein

Rätt klimat för att odla din egen kolanöt

Ett tropiskt klimat är en förutsättning. Medeltemperaturen under hela året bör ligga mellan 22 och 28 °C, med perioder av kontinuerlig nederbörd och en relativ luftfuktighet på över 80 %.

Den kan växa i områden med halvskugga, i direkt solljus eller i skogsområden. Det som dock måste vara konstant är ett fuktigt klimat.

Plantera i rätt jordtyp

Huvudvillkoret är att jorden ska ha kapacitet att hålla kvar den fukt och näring som växten behöver. Dessutom bör den innehålla avsevärda halter organiskt material, vara lätt sur och ha lerstruktur.

Även om det skapar de perfekta förutsättningarna för trädet är det som regel ett träd som växer långsamt. Det kan ta cirka 5 år innan det bär sin första frukt, vilket är när den når mognad.

Odla din kolanöt från frö

Frö är ett bra alternativ när du vill odla växten eftersom det har lätt att börja gro. Detta är inte någon komplicerad procedur. Om du vill odla växten med denna metod, se bara till att plantera den i en kruka med torvsubstrat, och håll den fuktig och varm.

Den börja vanligtvis gro mellan 15 och 21 dagar. När skotten kommer upp ska du fortsätta att hålla dem fuktiga och ställa dem på en halvskuggig plats. Du måste vänta tills den har blivit minst 30 cm för att plantera om den i större krukor.

En kolanöt.
Colaträdets frukter liknar stenar eller nötter.

Var får man tag i kolanöten?

Du kan fråga efter den i växtbutiker och större blomaffärer eller på plantskolor. Om du inte hittar den kan du hitta på nätet. När trädet får frukt kan du konsumera denna på olika sätt; populärt är att tillsätta den i drycker och att använda den i bakverk.

Nu vet du mer om denna exotiska nöt! Blir du sugen på att odla din egen kolanöt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dah-Nouvlessounon, D., Adoukonou-Sagbadja, H., Diarrassouba, N., Sina, H., Adjanohoun, A., Inoussa, M., Akakpo, D., Gbenou, J. D., Kotchoni, S. O., Dicko, M. H., & Baba-Moussa, L. (2015). Phytochemical Analysis and Biological Activities of Cola nitida Bark. Biochemistry research international2015, 493879. https://doi.org/10.1155/2015/493879
  • Adeosun, O. I., Olaniyi, K. S., Amusa, O. A., Jimoh, G. Z., & Oniyide, A. A. (2017). Methanolic extract of Cola nitida elicits dose-dependent diuretic, natriuretic and kaliuretic activities without causing electrolyte impairment, hepatotoxicity and nephrotoxicity in rats. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 9(6), 231–239.
  • Erukainure, O. L., Oyebode, O. A., Sokhela, M. K., Koorbanally, N. A., & Islam, M. S. (2017). Caffeine – rich infusion from Cola nitida (kola nut) inhibits major carbohydrate catabolic enzymes; abates redox imbalance; and modulates oxidative dysregulated metabolic pathways and metabolites in Fe2+-induced hepatic toxicity. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie96, 1065–1074. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.11.120

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.