Fördelarna med chokladterapi - prova gärna hemma!

Chokladterapi är en behandling där man använder ren choklad och oljor. Den antas hjälpa till med att främja fysiskt välbefinnande och hudhälsan. Är det sant? Fortsätt läsa för att ta reda på den saken.
Fördelarna med chokladterapi - prova gärna hemma!
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du hört talas om fördelarna med chokladterapi? Denna behandling går ut på att man applicerar ren choklad och oljor på kroppen. Förespråkarna hävdar att det ökar det allmänna välbefinnandet och kroppens estetik. Under processen täcks hela kroppen med blandningen, och dess egenskaper har olika fördelar för huden.

Terapin börjar med rengöring och kroppsmassage så att huden ska slappna av samt för att eliminera döda celler. Sedan täcks kroppen med varm choklad och därefter en filt som får ligga på i 20 minuter. Behandlingen avslutas med en dusch.

En mängd olika estetiska centra utför denna innovativa terapiform idag. Vissa utför den även hemma efter diverse förberedande åtgärder. Den är lämplig för alla hudtyper eftersom den ger en eller annan fördel till alla typer. Är du nyfiken på att lära dig mer om den är du på rätt plats!

De främsta fördelarna med chokladterapi

En genomgång av studier publicerade i The Netherlands Journal of Medicine visar att choklad innehåller aktiva fenolföreningar som är fördelaktiga för människors hälsa. I synnerhet sticker de ut vad gäller antioxidanter, vilka hjälper till att förebygga för tidigt åldrande.

Även om bevisen på fördelarna med chokladterapi är begränsade, tyder vittnesmål på att det är ett bra sätt att dra nytta av den rikedom av näringsämnen som faktiskt finns i kakao. Det är också en idealisk terapi för avkoppling och ökat välbefinnande. Vilka fördelar tillskrivs då terapiformen?

1. Blodcirkulation

Choklad tros hjälpa till att förbättra blodcirkulationen på grund av dess teobromininnehåll. Enligt vissa studier kan detta ämne hjälpa till med att få blodkärlen att slappna av samt att sänka blodtrycket. Men kliniska tester saknas för att bekräfta dessa effekter.

Hursomhelst tillskrivs tillämpningen av själva massagen också fördelar för cirkulationen. En studie som publicerats i Medical Science Monitor fann att massage är användbart för att förbättra blodflödet i lokala regioner.

2. Stress

Lukten och smaken av choklad är behaglig för många människor. Av denna anledning börjar hjärnan vid kontakt med denna produkt agera på ett positivt sätt för att frigöra endorfiner. Denna signalsubstans är ansvarig för att producera känslor av välbefinnande i kroppen, vilket minskar stress och ångest.

Blandad choklad.
Både doften och smaken av choklad stimulerar aktiviteten hos signalsubstanser som orsakar en känsla av välbefinnande.

3. Hälsosam hud

En av de främsta fördelarna med chokladterapi har att göra med hudvård. På grund av dess höga koncentration av antioxidativa ämnen hjälper den till med att bekämpa den oxidativa stressen som påskyndar åldrandet.

Viss forskning visar även på att den hjälper till att hämma de negativa effekterna av UV-strålar när den används lokalt. Med andra ord har den vissa skyddande effekter mot solskador. Den ersätter dock inte den dagliga användningen av solskyddsmedel. Den är bara ett tillägg.

4. Celluliter

Det finns inga studier som visar att chokladterapi kan minska uppkomsten av celluliter i olika delar av kroppen. Men vittnesmål från dem som använder den här metoden menar att den ger en betydande förbättring i detta avseende.

Det sägs vara ämnena i chokladen i kombination med en massage som minimerar förekomsten av celluliter och gör huden fastare. Man måste dock kombinera behandlingen med hälsosam kost och fysisk träning för bästa effekt.

Hur kan du ta del av av fördelarna med chokladterapi hemma?

Det bästa är om det är en specialist som utför chokladterapin. Detta garanterar effektiviteten hos massagen och korrekt användning av produkterna. Men det betyder emellertid inte att du inte kan prova utföra behandlingen själv hemma hos dig! Tänk i så fall på att du först bör se till att ha ett rent och hygieniskt utrymme och rena tillbehör. Så här förbereder du dig:

Ingredienser

 • En chokladkaka med ren choklad (200 g)
 • Olivolja (100 ml)

Instruktioner

 • Värm chokladen tills den smälter.
 • Tillsätt oljan och rör om tills blandningen blir jämn.
 • När blandningen har svalnat tillräckligt för att inte orsaka brännskador, applicera den över hela ansiktet och kroppen.
 • Om så önskas, massera försiktigt i 5 till 10 minuter.
 • Låt den svalna ytterligare 20 minuter på huden och skölj sedan med varmt vatten.
Skålar med choklad.
Du kan utföra en chokladterapisession hemma för att njuta av dess fördelar. Var dock försiktig med produktens temperatur.

Rekommendationer för att dra nytta av fördelarna med chokladterapi

Vit choklad eller choklad som innehåller mjölk är inte lämplig för behandlingen. För att processen ska vara framgångsrik bör du använda ren choklad som innehåller minst innehåller minst 80 % kakao.

Det är viktigt att välja en lämplig plats där du kan känna dig bekväm och helt avslappnad. Det är också nödvändigt att använda tillbehör som möjliggör ett hygieniskt genomförande av behandlingen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Valenzuela B., Alfonso, El chocolate, un placer saludable. Revista Chilena de Nutrición [Internet]. 2007; 34 (3): 0.
 • van den Bogaard B, Draijer R, Westerhof BE, van den Meiracker AH, van Montfrans GA, van den Born BJ. Effects on peripheral and central blood pressure of cocoa with natural or high-dose theobromine: a randomized, double-blind crossover trial. Hypertension. 2010 Nov;56(5):839-46. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.158139. Epub 2010 Sep 7. PMID: 20823377.
 • Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit. 2004 May;10(5):CR173-8. Epub 2004 Apr 28. PMID: 15114265.
 • Magrone T, Russo MA, Jirillo E. Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications. Front Immunol. 2017;8:677. Published 2017 Jun 9. doi:10.3389/fimmu.2017.00677
 • Waizel S. Waizel J. Magaña J. Campos P. San Esteban J. Cacao y chocolate: seducción y terapéutica [Internet]. México: (S.E); 2012 [citado 30 de marzo de 2021]
 • Perea-Villamil, Janeth Aidé, Cadena-Cala, Tatiana, Herrera-Ardila, Jenny, El cacao y sus productos como fuente de antioxidantes: Efecto del procesamiento. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud [Internet]. 2009; 41 (2): 128-134.
 • Katz DL, Doughty K, Ali A. Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxid Redox Signal. 2011;15(10):2779-2811. doi:10.1089/ars.2010.3697

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.