Så använder du maskeringstejp på en massa olika vis

Maskeringstejp är oumbärligt när man målar vilken yta som helst. Det har dock flera funktioner som gör det till ett av de mest framgångsrika limmet.
Så använder du maskeringstejp på en massa olika vis

Senaste uppdateringen: 19 december, 2022

Maskeringstejp, även känd som målartejp, är ett element av papper som används för att avgränsa och täcka områden. I allmänhet använder man maskeringstejp för att skydda ömtåliga ytor när man målar, men det har flera andra användningsområden. Upptäck några av dem här!

Denna typ av tejp är en av de vanligaste köpta och använda, eftersom den har den stora fördelen att den kan tas bort utan att lämna några fläckar. Dessutom fäster den på alla typer av material och tar inte bort färgen eller skyddsskikten hos föremålen.

Typer av maskeringstejp

Det finns flera typer av maskeringstejp och du kan välja rätt beroende på situationen som uppstår. Var och en av dessa versioner nämns nedan.

Rispapperstejp

Denna tejp är ett lim som är mycket tunt, så det är idealiskt för att dekorera väggar och dukar. Dessutom fungerar det för att skydda kanterna på golv eller väggar som du inte vill få färg på. Detta verktyg kännetecknas också av att det är resistent mot faktorer som fukt och UV-strålar.

maskeringstejp för målning
Att skydda kanter för målning är den huvudsakliga användningen av maskeringstejp, men inte den enda.

Kräpptejp för exteriör

Kräpptejp är tillverkat med gummi; därför är det en av de mest flexibla typerna av maskeringstejp, ed högt motstånd. Det används ofta för att maskera ytterdörrar eller fönsterramar under målning.

Det tål vatten och höga temperaturer. Dessutom behåller det sin vidhäftning i många dagar och är enkelt att avlägsna efteråt.

Maskeringstejp för kurvor

Denna typ av tejp är oumbärlig när du vill täcka områden som är runda eller har en böjning. På grund av dess form kan du också använda den för att bilda figurer på olika ytor.

Tejp med låg vidhäftning

Detta är den mest lämpliga typen av maskeringstejp för användning på ömtåliga föremål, eftersom den fäster lätt och kan tas bort utan att lämna spår. Dessutom kan du använda den på tavlor som ännu inte har torkat helt.

Av denna anledning är det att föredra av målare när de måste applicera ett nytt lager och behöver skydda området de redan har arbetat på.

Vi tror att du också kan njuta av att läsa den här artikeln: Så bestämmer du vilken färg du ska måla köket

Så använder du maskeringstejp på olika sätt

Maskeringstejp är ett måste när man utför arbeten som involverar applicering av färg; men det är också användbart vid många andra tillfällen. Följande är några av användningsområdena för detta självhäftande material

1. Att göra ramar för foton

När du har några bilder som du vill visa upp på en vägg kan du skapa en ram för dem med maskeringstejp. På så sätt kan du sätta en handgjord touch på dina väggar och slippa lägga ut pengar på att köpa tavelramar.

2. Skriva anteckningar

Det går att skriva på maskeringstejp; därför är det utmärkt för att lämna ett meddelande till någon och fästa det på en synlig yta.

Dessutom kan du använda det för att skapa ett schema på en rumsvägg för att påminna om de uppgifter som väntar.

3. Att göra konstnärliga verk

Maskeringstejpen tenderar också att vara mycket användbar när man gör hantverk. Detta eftersom att det tillåter dig att avgränsa de områden på duken som du vill måla och rita perfekta former.

Det fungerar också för att göra geometriska figurer på dukar och få mer originella målningar. Du kan till och med göra processen direkt på väggen när det du vill är att utarbeta en abstrakt och ny dekoration.

4. Ta bort fläckrester som finns kvar på kläderna

Tvättmaskinen gör ibland att fläckrester som är mycket påtagliga finns kvar på kläder. Du kan dock lösa problemet genom att tejpa över de drabbade områdena och försiktigt ta bort tejpen efter att ha tvättat dem.

5. För att mäta ett mellanrum

Du kan använda tejpen för att markera det exakta utrymmet som upptas av en möbel för att inte förlora de mått som du tidigare beräknat med ett måttband. På samma sätt kan du under en flytt använda tejpen för att rita konturerna av varje möbel i de nya ytorna och visualisera hur utrymmet ska organiseras.

Maskeringstejp kan också användas för att markera fördelningen av de bilder du vill hänga på en vägg.

6. För att märka dina kökskärl

I många fall återvinner vi våra sopor i sopkärl som står sida vid sida. Ofta är det lätt att blanda ihop dem (eller att ha förvirrade gäster). Med detta i åtanke kan du använda maskeringstejp på de olika kärlen för att notera om det är ett kärl för plast, papp etc.

7. Så använder du maskeringstejp för att göra spel för barn

Barn vill alltid bli underhållna och tejp är faktiskt också ett bra alternativ för att skapa spel. Till exempel kan du skapa formen av en racerbana på golvet och få barnet att organisera sin samling av fordon.

Ett annat alternativ är att använda tejp  för att bygga en hopphage. I denna kan dina barn ha kul, träna och öva nummer inomhus.

Maskeringstejp
Papperstejp har en lägre vidhäftning som gör att du kan ta bort den utan att skada några ytor.

Tips för hur du använder maskeringstejp korrekt

Innan du applicerar tejpen bör du rengöra området så att smuts, damm eller rester inte påverkar limmet. Dessutom är det viktigt att se till att det du ska tejpa är väl säkrat och inte rör sig förrän processen är klar.

Klipp aldrig av maskeringstejpen innan du applicerar den på ytan, eftersom det är lätt att missa vissa områden om du inte mätt exakt. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till varaktighetsperioderna för varje lim så att du alltid kan arbeta säkert.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Öppen planlösning: Den dekorativa stilen du vill känna till

Planeringsfasen är viktig när man använder maskeringstejp

Maskeringstejp är ett element som är mycket effektivt eftersom det gör det möjligt att skydda och förbättra ytor. En planeringsfas är nödvändig för att avgöra hur mycket lim som behövs, köpa nödvändiga kvantiteter och för att kunna genomföra alla dina tejpningar med förväntat resultat.

Dessutom är planeringsfasen en användbar tid för att utvärdera alla verktyg som du kommer att behöva. Till exempel kan du behöva en metallspatel, som är mycket användbar för att förstärka fästningen av tejpen eller för att ta bort den lättare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferrer J. Preparación de superficies [Internet]. (S.L): Editex; 2014. [citado 22 de junio de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.