Att sätta en påse på din kvast och andra knep för att sopa huset

Att sopa med en sopkvast utan att röra upp damm eller lämna spår av smuts är en enkel uppgift om du testar våra tips som vi delar med oss av här.
Att sätta en påse på din kvast och andra knep för att sopa huset

Senaste uppdateringen: 14 december, 2022

Hur får man kvasten att sopa upp allt damm? Hur sopar man golvet utan att röra upp damm? Går det att få upp håret som lämnar kvar på golvet på grund av statisk elektricitet? Det finns knep för att sopa huset som förenklar uppgiften, så utrusta dig själv med våra verktyg som garanterat blir till hjälp hemma.

Om du köper en städrobot kanske du sparar tid med städningen, men genom att bara justera funktionen hos en traditionell kvast kan du faktiskt spara pengarna som du tänkt spendera på en apparat.

Därmed inte sagt att det är bäst att helt utesluta köp av en elektronisk städhjälp. Men om ekonomin står i vägen för investeringen just nu, kanske du kan bli hjälpt av de strategier som vi tar upp nedan. Lär dig hur du gör för att sopa huset ordentligt!

Varför är det viktigt att sopa huset noggrant?

När du ska sopar huset är det för att få bort småskräp som sitter löst kring golvet. Det kan se lätt ut i tanken, men efter att ha dragit borsten över golvet för att få ihop skräpet på en enda plats, finns ofta damm och smutspartiklar ändå kvar, även om du sopat från alla vinklar.

Detta vill du undvika, eftersom skräp och damm kan vara skadligt för din hälsa. Amerkanska Centers for Disease Control and Prevention betonar att regelbunden ytrengöring är en vana som förhindrar spridning av bakterier och tar bort eventuella föroreningar, vilket hjälper till att hålla familjen frisk.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 6 misstag du kan göra när du använder ugnen

Notera: effektiva knep för att sopa huset

Knep för att sopa huset
Lär dig hur du sopar effektivt med våra knep.

Av alla knep för att sopa huset är det främsta att ha en bra sopborste. Det finns flera typer av sopborstar med skillnader som bestäms av storleken, borsten, längden på handtaget och formen på huvudet.

För inomhus rekommenderas de med raka borst, eftersom de lätt kan anpassas till alla typer av golv. I trånga utrymmen, använd en smal kvast. För större utrymmen är en bred kvast bättre.

När det gäller borsten, glider de med syntetisk borst smidigt på släta ytor; naturfiber passar bra på lövträ, betong och andra texturerade golv. Så hur gör man då själva jobbet mest effektivt? Tillämpa följande tips:

Dra en påse över kvasten

Det är besvärligt att få upp hår som fastnat i golvet av statisk elektricitet; samma sak gäller djurhår. Även om du lyckas få upp det trasslar det in sig i kvasten på ett sätt som gör det svårt att få loss.

Hemligheten med att få upp hårstrån från golvet är att dra en plastpåse över borsthuvudet. Knyt ihop handtagen på påsen och sopa som vanligt.

Allt hår som finns på golvet kommer att fastna på påsen. Allt du behöver göra sedan är att vända ut och in på påsen och kasta allt i soporna.

Tricks för att sopa huset: tejp

Knep för att sopa ditt hus
Att sopa huset regelbundet är viktigt för att få bort bakterier.

Detta fångar både damm och annat skräp. Ta några remsor av dubbelhäftande tejp på undersidan av kvasten.

Det du uppnår med det här tricket är att smutsen inte går upp i borsten eller sprids omkring, utan fastnar i limmet. När du är klar tar du bort och kastar tejpen.

Knep för att sopa huset: Knyt en strumpa runtom

Denna idé liknar påstaktiken. Återvinn en gammal nylonstrumpa och skär ett hål på båda sidorna; dra strumpan över borsten så att den helt täcker stråna. Genom statisk elektricitet samlar textilen upp damm och skräp.

Fukta med tidningspapper

En annan effektiv metod för att sopa huset är att väta dammet i förväg. Detta uppnår du genom att lägga ark med fuktade tidningspapper på golvet; syftet är att smutsen ska fästa på arken vilket förhindrar att det flyger upp när sopar med borsten.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 myter om rengöring av sängkläder och madrasser

Kompletterande knep för att sopa huset

Husdamm består av osynliga och skadliga komponenter. Om du är överkänslig mot detta element måste du vara noggrann med sopningen för att inte röra upp partiklarna och utsätta dig för en reaktion. I dessa fall är det effektivt att använda verktyg utöver sopborsten.

I detta avseende föreslår American College of Allergy, Asthma, and Immunology rengöring med handskar och munskydd. Dessutom rekommenderar de att komplettera med en dammsugare med filter eller partikeluppsamlare av hög effektivitet (HEPA).

Glöm inte att rengöra kvasten!

Dessutom optimerar du sopningen genom att desinficera kvasten efter att ha använt den. För detta ändamål är det lämpligt att ha en luddborttagande kam och handskar för att hjälpa till att ta bort envis smuts från borsten. Kom ihåg att bära munskydd, speciellt om du är allergisk mot damm.

Det är viktigt att blötlägga borsten i några minuter i en hink med tvålvatten, sedan vrida ur den och vänta tills den torkar innan du använder den igen. Rengör slutligen handtaget genom att blanda vatten och desinfektionsmedel. Med dessa knep är kvasten redo för perfekt sopning nästa gång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.