Risker med aktivt kol för den orala hälsan

Det går att hitta en massa videor och inlägg från bland annat olika influencers som berättar hur aktivt kol kan hjälpa till att bleka tänderna. Men flera tandspecialister som bland annat Óscar Castro Reino, ordförande för spanska General Dental Council, talar starkt emot denna metod.
Risker med aktivt kol för den orala hälsan

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Castro Reino menar att det finns risker med aktivt kol. För det första, menar han, bleker det inte tänderna och dessutom har det allvarliga risker för den orala hälsan. Han betonar även vikten av att konsultera en tandläkare istället för att lyssna på virala inlägg på internet.

Han tillägger också att aktivt kol är ett mycket slipande ämne. Därför kan det orsaka allvarliga tandproblem. Han menar att det är som att borsta tänderna med sandpapper. Det värsta är dock som sagt att det inte ens hjälper till att bleka tänderna.

Risker med aktivt kol

Enligt Reino är aktivt kol är ett ämne som man framställer genom en kemisk process med kokosnötskal. Detta material är extremt aggressivt och kan slita ut tandemaljen.

Sliten tandemalj innebär många risker. För det första är nerverna mer oskyddade vilket orsakar tandkänslighet. Dessutom är aktivt kol så aggressivt att det också kan nå tandköttet.

När man gnuggar aktivt kol på tänderna och förstör emaljen återstår till slut ett lager som kallas dentin. I själva verket är detta mer gulaktigt än naturlig emalj. Med andra ord, det finns inte bara risker med aktivt kol, utan det bleker inte ens tänderna.

Vad visar de virala videorna?

Det finns många videor med influencers som visar före- och efter-bilder av användning av aktivt kol. Du kan se dem applicera aktivt kol på gulaktiga tänder. Sedan, efter sköljning, ser det ut som om tänderna har en otroligt vit färg.

Men vad som verkligen är sanningen bakom dessa bilder är en mycket grundläggande visuell effekt. Med kol ser tänderna svarta ut. När du sedan sköljer dem gör kontrasten med föregående bild att de plötsligt ser vitare ut. Men de är faktiskt inte vitare.

För Óscar Castro är det uppenbart att denna information är helt falsk. Tyvärr gör det ett starkt intryck på tittare som fått intryck att det är en effektiv behandling. Dock har de fått se vilseledande “bevis” som gjort dem övertygade.

Tandfärg

Experten insisterar också på att tänder normalt inte har en helt vit nyans – den naturliga nyansen av tänder är elfenben. Genetiska faktorer och konsumtion av andra ämnen får denna naturliga färg att förändras. Till exempel te, kaffe eller tobak.

Att inte ha ultravita tänder betyder inte att man har ett hygienproblem eller att det förekopmmer en defekt. Det är bara normalt. Castro betonar att det som är viktigt är den orala hälsan, inte de vilseledande estetiska effekterna vilka är farliga.

Det är bäst att borsta tänderna minst två gånger om dagen med en tandkräm som innehåller fluor. Gå också regelbundet till tandläkaren och följ dennas råd och instruktioner. Tandläkaren är dessutom den perfekta personen om du skulle vlja göra en tandblekning.

Kvinnas leende med hälften gula och hälften vita tänder

Vid tandblekning använder man inte aktivt kol

Lyssna inte på vad influencers eller icke-professionella sidor säger är sant. Ta istället hjälp av tandläkare som är kvalificerade inom yrket. De kan inte bara utföra tandblekning utan de bedömer också varje patients munhälsa innan de utför någon behandling. Om du har tandköttsproblem, hål eller andra problem kan blekning vara riskabelt.

Tandblekning måste planeras och proceduren kräver också noggrann övervakning. På det sättet får du inga oönskade konsekvenser. Samtidigt kan patienterna bli informerade om de möjliga riskerna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.