Rensa tjocktarmen med medicinalväxter
Rensar du din tjocktarm regelbundet ? En ren tjocktarm anses vara avgörande för att hålla kroppen frisk och balanserad. Genom att regelbundet avgifta den kommer du att må bättre. I den här artikeln ska vi berätta hur du kan rensa tjocktarmen med hjälp av medicinalväxter.
Vikten av att rensa tjocktarmen
Du kanske ofta drabbas av förstoppning? Det kan till exempel vara för att du har ätit dåligt utan att du tänkt på det, och till slut blir du illamående. Otillräckligt med näringsämnen, brist på fibrer, matsmältningsproblem… Allt detta påverkar din tjocktarm.
Har du verkligen koll på vilken funktionen din tjocktarm fyller? Den extraherar salt och avfall, upprätthåller en metabolisk balans samt extraherar vitamin K och andra vitaminer. Detta är mycket viktigt eftersom det bidrar till att stärka kroppen och förbättra din hälsa. Om för mycket avfall samlas i tjocktarmen kan dess funktion kollapsa, vilket ger märkbara och omedelbara effekter: utmattning, dålig hälsa, tarminflammation… Det är värt att hålla allt detta i åtanke.
Bra medicinalväxter för att rensa tjocktarmen
Hur kan medicinalväxter hjälpa till att balansera din tjocktarm? Enkelt! Det finns många egenskaper hos dessa växter som renar, lindrar inflammation och vårdar både tunn- och tjocktarmen. Du bör dricka en kopp av någon av dessa örtteer varje dag. Det är enkla huskurer som kompletterar en hälsosam kost och en bra livsstil. Här är några av de mest användbara växterna:
1. Nyttig anis
Detta är en enkel huskur som lindrar inflammation, reglerar mag- och tarmfunktioner och skyddar hälsan hos både tunntarmen och tjocktarmen. Det är fördelaktigt att dricka en kopp aniste efter en huvudmåltid. Detta främjar matsmältningen och absorptionen av viktiga näringsämnen. Allt du behöver göra är att tillsätta en sked anis till en kopp hett vatten och låta det dra. Du kommer älska det!
2. Mynta främjar matsmältningen
Vi älskar mynta. Det är en växt med många fördelar varav nästan alla relaterar till matsmältningssystemet. Det är avslappnande, förbättrar upptaget av näringsämnen och tar hand om tarmarna. Drick en kopp örtte med en tesked myntaolja varje dag för att ta del av dessa fördelar. Du hittar det i hälsokostbutiker. Myntate är en utmärkt huskur för att lindra de flesta former av tjocktarmsproblem.
3. Nyttig kamomill
Vem mår inte bra efter att ha druckit en kopp te med kamomill? Det är otroligt hälsosamt och hjälper kroppen på både in- och utsidan. Det lindrar inflammation, läker och förnyar. Drick en kopp om dagen för att avgifta både tunn- och tjocktarmen på ett enkelt sätt. Att ta den på morgonen är ett mycket bra sätt att börja dagen.
4. Fänkålste
Har du hört talas om det läckra teet med fänkålsfrön? Det är en av de mest hälsosamma och lättsmälta dryckerna som finns. Det har en lätt smak av lakrits som du kommer att älska och det kommer få dig att må bättre. Det är kramplösande och antiinflammatoriskt samt ett effektivt skydd för matsmältningssystemet. Det är perfekt när du känner dig övermätt, uppblåst, dåsig eller krasslig. Om du dricker fänkålste efter varje måltid kommer det hjälpa dig att må bättre. Så tveka inte att testa! Det är alltid ett bra alternativ.
5. Örtte med timjan
Du hittar timjan i naturliga hälsokostbutiker. Det är en klassisk medicinalväxt från Medelhavet som kan hjälpa dig att rensa tjocktarmen. Det är antibakteriellt och antiinflammatoriskt, vilket främjar matsmältningen och lindrar muskelspasmer och obehag. Det är särskilt bra för att råda bot på problem med förruttnelse i tarmarna och fungerar som ett rengöringsmedel. En matsked timjan i en kopp med kokande vatten är tillräckligt. Låt dra i 10 minuter.
6. Maskros
Maskros rekommenderas för många sjukdomar. Det är lättsmält, avslappnande, antiinflammatoriskt och bra för matsmältningen. Det är bra att alltid ha några maskrosblommor nära till hands så att du snabbt kan göra te. Du kan dricka det efter varje måltid, inklusive frukost, för att upprätthålla balansen i kroppen och främja din hälsa.
Varför inte börja redan idag?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arbizu, R., & Nurko, S. (2015). Colon: Structure and Function. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00187-2
- Rubesin, S. E. (2012). Colon. In Practical Fluoroscopy of the GI and GU Tracts. https://doi.org/10.1017/CBO9780511736520.010
- Sheth, A. A., & Floch, M. H. (2012). Diverticular Disease of the Colon. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1109/OFC.1999.766354
- Cummings, J. H., Pomare, E. W., Branch, H. W. J., Naylor, C. P. E., & MacFarlane, G. T. (1987). Short chain fatty acids in human large intestine, portal, hepatic and venous blood. Gut. https://doi.org/10.1136/gut.28.10.1221