Rengör en luftfuktare: så här desinficerar du den

Att lära sig hur man rengör och desinficerar en luftfuktare är viktigt för att bibehålla dess prestanda och förhindra att den blir en potentiell källa till bakterier.
Rengör en luftfuktare: så här desinficerar du den

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2022

Luftfuktaren har blivit en favoritapparat i hundratals hem, och ännu mer så under vintermånaderna. Men du behöver ge den särskild omsorg för att säkerställa att den fungerar korrekt. Om du vill lära dig hur man rengör och desinficerar en luftfuktare, läs vidare!

En luftfuktare kan vara en bra allierad för att öka luftfuktigheten i ett rum, särskilt när det är kallt väder. Eller så kan man använda den för att sprida aromatiska oljor i rummet så att det luktar fräscht. Men om den inte rengörs regelbundet kan den bli en perfekt plats för spridning av bakterier.

Är det viktigt att rengöra och desinficera en luftfuktare?

Luftfuktare är mycket praktiska enheter för att hålla de angivna luftfuktighetsnivåerna i hemmets olika utrymmen. Men på grund av designen skapar de också en gynnsam miljö för förökning av mikrober och bakterier. När luftfuktigheten ökar blir det nämligen mycket lättare för både svamp och mögel att föröka sig.

Att lära sig att rengöra och desinficera en luftfuktare är viktigt eftersom du kan bli sjuk om du har en apparat i ditt hem som producerar mikrober och bakterier. Om du inte rengör din luftfuktare ordentligt kommer den bara att sprida dessa bakterier i miljön, vilket i sin tur skapar en infektionskälla.

Detta kan vara potentiellt farligt, särskilt för personer som redan har andningsproblem, eftersom en miljö med överdriven luftfuktighet kommer att påverka lungornas hälsa. Om du inte rengör luftfuktaren ordentligt kommer den dessutom inte att fungera lika länge.

Luftfuktare i hemmet sprider aromatiska essenser.

Vi tror att du också kommer att tycka om den här artikeln: Fördelarna med luftavfuktare i hemmet

Varför blir luftfuktare smutsiga?

Det är ett misstag att tro att dessa hushållsapparater inte kräver rengöring eftersom de fungerar med enbart rent vatten. I verkligheten är denna övertygelse långt ifrån sanningen, speciellt om du använder vatten direkt från kranen. Kranvatten innehåller nämligen ofta mineraler som ackumuleras i form av vitt pulver. Mängderna av ansamlingen av dessa mineraler kan variera beroende på var du befinner dig.

Med tiden kan mineralavlagringar lagras i botten av enheten, vilket hjälper bakterier och mögel att växa. Eftersom att luftfuktaren är designad att sprida ånga i hemmet, sprider den då både bakterier och fint vitt damm tillsammans med ångan. Därför är det viktigt att veta hur man rengör och desinficerar en luftfuktare för att ta till vara alla dess fördelar utan att generera allergier eller allvarliga hälsoproblem, särskilt hos personer med astma eller bihåleinflammation.

Steg för att rengöra och desinficera en luftfuktare

Nu när du vet vad som orsakar smuts i luftfuktare, samt förstår vikten av att underhålla regelbunden rengöring, notera följande steg. Processen är mycket enkel och tar bara ett par minuter, så oroa dig inte. Du behöver bara vatten och vinäger.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa: Mögel och hälsoproblem: är det farligt med mögel i huset?

1. Läs bruksanvisningen

Eftersom det finns ett brett utbud av luftfuktare på marknaden är det viktigt att du konsulterar bruksanvisningen som följde med köpet innan du påbörjar rengöringen. Detta säkerställer att du inte gör några oavsiktliga misstag som kan skada apparaten.

2. Koppla bort luftfuktaren från eluttaget

Efter att noggrant ha läst igenom bruksanvisningen, se till att koppla ur luftfuktaren från uttaget för att förhindra eventuella missöden. Följ nu tillverkarens instruktioner, öppna försiktigt apparaten och ta bort vattentanken för att tömma den helt.

3. Rengör smutsen med vinäger för att desinficera din luftfuktare

Vinäger är en billig och lättillgänglig ingrediens som är en perfekt hjälp när det kommer till rengöring och desinficering av en luftfuktare. När du har tömt enheten och öppnat den, häll en generös mängd vinäger i basen.

Skaka den lite och se till att vinägern kommer i kontakt med alla väggar dit vattnet brukar nå. Om du har små delar, blötlägg dem i vinägern och låt dem ligga i blöt i minst 30 minuter.

4. Skölj i rikligt med vatten

När det har gått mer än en halvtimme, häll ur all vinäger och skölj allt i rikligt med vatten. Om det behövs kan du använda en mjuk borste för att borsta bort eventuella kvarvarande mineraler eller envis smuts.

Ta tid på dig och försök att se till att insidan av luftfuktaren blir så ren som möjligt.

5. Desinficera och rengör din luftfuktare vid behov

Om du tycker att din luftfuktare behöver ytterligare rengöring och desinfektion kan du använda lite blekmedel för att säkerställa att alla bakterier försvinner.

För att göra detta, blanda en matsked flytande blekmedel med en liter vatten. Häll sedan i hälften av lösningen och skaka för att komma åt enhetens alla väggar. Låt den sedan stå med lösningen i 30 minuter och skölj sedan i rikligt med kallt vatten.

Ånga sprider sig från en luftfuktare.

6. Sätt tillbaka alla luftfuktarens delar

Nu när tanken och alla delar är rena och torra kan du återmontera din luftfuktare och använda den igen. Du kan nu känna dig lugn eftersom du nu vet med säkerhet att ångan som din apparat producerar är fri från bakterier och föroreningar som är skadliga för din hälsa!

7. Rengör och desinficera din luftfuktare genom att byta filtret

För att säkerställa korrekt funktion av din luftfuktare är det också nödvändigt att byta ut vattenfiltret var 30:e till 60:e dag, beroende på hur ofta den används. Du bör byta filter oftare om du använder kranvatten (särskilt om du bor i ett område med hårt vatten) eller fräschar luften med aromatiska oljor, eftersom mineralerna kan härda filtret och bilda en hinna.

Se till att du rengör och desinficerar din luftfuktare

Att hålla våra hushållsapparater rena och desinficerade är viktigt för att säkerställa att de fungerar korrekt, och så att vi kan dra full nytta av deras hälsofördelar. Nu när du känner till alla steg för hur du rengör och desinficerar en luftfuktare, använd dem i praktiken. Det kommer att bevara din luftfuktares livslängd samtidigt som du håller luften fri från både allergener och bakterier för din familjs bästa hälsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Drobnic, F., & Clau, L. B. (2009). Guía del asma en condiciones ambientales extremas. Archivos de Bronconeumología45(1), 48-56.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.