Recept på vegansk crème caramel, perfekt dessert för hela familjen

Vi ger dig ett gott recept på en vegansk crème caramel utan ägg och mjölk men med mycket smak och utsökt konsistens.
Recept på vegansk crème caramel, perfekt dessert för hela familjen

Senaste uppdateringen: 11 september, 2023

Att tillaga en vegansk crème caramel är väldigt enkelt. Du behöver bara några få ingredienser för att tillaga av en av de godaste desserterna som finns. Dessutom kan du ersätta sockret med naturlig sötning för att minska kalorierna och efterrättens påverkan på ämnesomsättningen.

Hur förbereder man en vegansk crème caramel?

Innan vi börjar vill vi betona att fermenterade mejeriprodukter och frukt bör vara de vanligaste desserterna i din vardag. Om du ska ersätta socker med ett sötningsmedel, finns det många naturliga sockervarianter att välja mellan, som exempelvis dadlar.

Och när du köper vissa färdigprodukter, se till att de inte innehåller tillsatt socker. Detta gör du genom att kontrollera innehållsförteckningen. Nu så, då är vi redo att berätta hur du tillagar denna skapelse!

Kräm karamell.
Gör en vegansk crème caramel utan mjölk eller ägg. Det är enkelt och gott!

Recept på vegansk crème caramel

Ingredienser

För att tillaga denna utsökta veganska dessert behöver du följande produkter:

Gör så här:

 1. Häll agar agar i en skål med majsstärkelse och rör om ordentligt.
 2. Blanda kikärtsmjölet med vattnet och tillsätt sedan i blandningen du gjorde i steg 1. Rör om till en jämn smet. Det bör tjockna gradvis. Lite skum kan bildas, men detta är normalt.
 3. Häll sojamjölken i en kastrull med vaniljessens, kanel och citronskal. Värm tills det kokar och minska sedan värmen.
 4. Tillsätt den föregående blandningen i mjölken under ständig omrörning för att förhindra att det bränns eller fastnar. Låt allt småputtra under omrörning i cirka 5 minuter.
 5. När du tar av kastrullen från värmen, tillsätt margarinet och fortsätt att röra om så att ingredienserna blir väl blandade.
 6. Det är nu dags att förbereda karamellen. För att göra detta, häll sockret i en kastrull med lite vatten och värm tills det får en brun färg och en halvtjock konsistens.
 7. Häll upp karamellen i en eller flera behållare och blöt alla kanter väl.
 8. Ställ in alltihopa i kylen och låt dem stelna till sig i cirka två timmar.
 9. Efter denna tid kan du ta ut desserten ur formerna och servera.
Creme kola med ananas.
En vegansk crème caramel – blir du sugen?

Du kanske också är intresserad av: Fem fantastiska recept på veganska dippar

Lite fakta om denna veganska dessert

Denna veganska dessert är ett recept som inte är särskilt lämpligt för personer som har diabetes eller en metabol sjukdom. I dessa fall är det tillrådligt att begränsa konsumtionen av enkla sockerarter så mycket som möjligt, enligt en studie publicerad i Advances in Nutrition.

Noter också att de fetter som man ofta använder vid framställning av veganska recept inte är av hög kvalitet. Margariner, till exempel, är i själva verket fettsyror som har genomgått en industriell hydreringsprocess för att få ett fast tillstånd. Med andra ord inte hälsosamma för kroppen.

Vegansk crème caramel: en dessert som passar hela familjen

Som du har sett så är det inte så komplicerat att tillaga en vegansk crème caramel. Du behöver bara några få ingredienser och lite tid för att uppnå ett smakmässigt utsökt resultat. Naturligtvis måste detta ingå i en i övrigt balanserad och varierad kost, och inte alltför ofta. På så sätt kan du njuta av den maximalt utan att det ökar risken för sjukdomar som hälsoproblem med tiden.

Slutligen, kom ihåg att vegankost ofta har lågt proteininnehåll. För att få i dig tillräckligt med protein bör du vara medveten om din kost, och kombinera flera olika livsmedel med ett högt proteininnehåll i din regelbundna kost. På så minskar du risken för brister på essentiella aminosyror.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Plaza-Diaz, J., Pastor-Villaescusa, B., Rueda-Robles, A., Abadia-Molina, F., & Ruiz-Ojeda, F. J. (2020). Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. Nutrients12(4), 1153. https://doi.org/10.3390/nu12041153
 • Johnson, R. J., Sánchez-Lozada, L. G., Andrews, P., & Lanaspa, M. A. (2017). Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)8(3), 412–422. https://doi.org/10.3945/an.116.014654
 • Islam, M. A., Amin, M. N., Siddiqui, S. A., Hossain, M. P., Sultana, F., & Kabir, M. R. (2019). Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes & metabolic syndrome13(2), 1643–1647. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2019.03.033

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.