Recept på hemlagad morotssmoothie och dess fördelar

Morötter innehåller vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, vilket kan hjälpa till att främja din hälsa och ditt välbefinnande. Vill du göra egen hemlagad morotssmoothie?
Recept på hemlagad morotssmoothie och dess fördelar
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Morötter är en av de grönsaker som du bara måste ta med i din kost eftersom de är rika på många hälsosamma näringsämnen. Bäst av allt, du kan använda morötter i alla möjliga typer av recept. I den här artikeln ska vi berätta hur man gör hemlagad morotssmoothie och också berätta om de många fördelarna med denna rotfrukt.

I detta avseende bör vi notera att ett bra sätt att få en ordentlig dos näringsämnen, särskilt vitaminer, mineraler och antioxidanter, är att dricka smoothies baserade på denna eller andra grönsaker. Morötter ger din dryck en vackert orange färg och en säregen söt smak som är tilltalande för både barn och vuxna.

Läs vidare för att lära dig mer!

Fördelarna med att äta morötter

Den mest anmärkningsvärda aspekten av morötter ur näringssynpunkt är att de innehåller föregångare till vitamin A. Enligt Spanish Nutrition Foundation täcker en medelstor morot mellan 89% och 112% av den rekommenderade dagliga mängden A-vitamin för män och kvinnor mellan 20 och 39 år.

Den innehåller också en god mängd kolhydrater, varav en betydande andel är lösliga fibrer. Den innehåller också mindre mängder andra vitaminer som vitamin C och B6 och en del mineraler som bland annat järn, jod och kalium. Nedan berättar vi om fördelarna i mer detalj.

person häller upp hemlagad morotssmoothie
Morot är en mångsidig och näringsrik rotfrukt. Det är särskilt en utmärkt källa till vitamin A, fiber och antioxidanter.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Lila morötter: näringsrika och perfekta för viktminskning

Morötter förbättrar ögonhälsan

Bland karotenoiderna med provitamin A-aktivitet utmärker sig beta-karoten, alfa-karoten och lutein När vi får i oss dessa komponenter omvandlar vår kropp dem till vitamin A, vilket bidrar till att förbättra ögonens hälsa.

Av denna anledning rekommenderar experter att vi inkluderar morötter i vår kost för att förhindra försämrad syn och torra ögon samt för att hålla näthinnan och cellerna i ögonen i gott skick.

I detta avseende påpekar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Ophthalmology att karotenoider kan minska risken för åldersrelaterad makuladegeneration (en störning som gradvis förstör skarp, central syn).

Morötter förbättrar det kardiovaskulära systemet

Denna rotfrukt kan förebygga problem i det kardiovaskulära systemet eftersom den endast innehåller låga halter av natrium. Den är också rik på vatten och kostfiber. Det senare hjälper till att minska absorptionen av kolesterol i tarmarna.

Det hjälper också till att förhindra förhöjda nivåer av dåligt kolesterol (LDL) i blodet. Av denna anledning kan man hjälpa till att förhindra stroke och hjärtinfarkt om man inkluderar morötter i sin kost.

En hemlagad morotssmoothie kan hjälpa till att förbättra matsmältningen

Denna rotfrukt reglerar både matsmältningen och tarmens hälsa. Om du dricker ett glas morotssmoothie om dagen är detta faktiskt ett hälsosamt sätt att få i dig mer lösliga och olösliga fibrer.

I synnerhet hjälper de till att:

  • Normalisera tarmtransiten
  • Forma och öka avföringens storlek
  • Förhindra förstoppning
  • Hålla tarmarna och matsmältningssystemet i gott skick

Enligt en studie som publicerats 2015 i den vetenskapliga tidskriften Medicentro har morotsjuice en viktig skyddande effekt för magen och en förebyggande effekt för magsår.

Morötter främjar immunförsvaret

Vitaminerna A, C, K och B6 och kalium, fosfor och andra mineraler som finns i morötter hjälper till att hålla immunsystemet aktivt. Som ett resultat minskar risken för olika typer av infektioner.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: Läcker fettsnål, äggfri vegansk morotskaka

Ett klassiskt recept på hemgjord morotssmoothie

I allmänhet är en smoothie ett enkelt recept som kan göras med mjölk eller vatten och lite frukt och grönsaker. Du behöver vatten för att göra en morotssmoothie. Smidigt nog tar det mindre än fem minuter att göra. Det är också ett idealisk sätt att dyka in i en värld av grönsaksjuicer och smoothies! Läs vidare!

Ingredienser

  • 2 morötter av medelstorlek
  • 250 ml kallt vatten
  • Is (efter smak)
  • Sötning behövs egentligen inte, men du kan tillsätta exempelvis honung eller ett äpple om du vill

Instruktioner

  1. Skölj först morötterna och ta bort ändarna. Du behöver inte skala dem.
  2. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en mixer.
  3. Tillsätt sedan kallt vatten och mixa tills du får en jämn smoothie.
  4. Om du vill kan du tillsätta sötningsmedel som t.ex. honung eller ett äpple
  5. Servera i ett glas och njut!

Detta är det grundläggande sättet att göra hemlagad morotssmoothie. Man kan dock tillsätta andra grönsaker eller frukter för att skapa nya och spännande smaker.

Förutom att få andra smaker, kommer du också att lägga till fler näringsämnen i sin smoothie. Det kan du göra med jordgubbar, apelsiner, persilja, ingefära eller någon annan frukt eller grönsak du tycker om.

kvinna med hemlagad morotssmoothie
Förutom att ge näringsämnen är det även mättande med morotssmoothies. Därför är detta ett bra sätt att mätta din hunger utan att du får i dig för många kalorier.

Hemlagad morotssmoothie med apelsin och ingefära

Det är en variant av ett klassiskt recept. Förutom att vara en uppfriskande dryck, ger kombinationen morot, apelsin och ingefära också flera vitaminer A och C samt antioxidanter. Det är perfekt att blanda till detta recept på en varm dag!

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 4 apelsiner
  • 1 skiva färsk ingefära
  • 200 ml kallt vatten
  • Is och eventuellt naturligt sötningsmedel (efter smak)

Instruktioner

  1. Börja med att skölja morötterna, ta bort ändarna och skära dem i mindre bitar. Lägg dem sedan i en mixer.
  2. Skölj sedan apelsinerna, skala dem noga (ta även bort de vita delarna), skär dem på mitten och ta bort kärnorna. Om du inte tar bort dessa delar helt kommer din smoothie att smaka bittert. När du är klar lägger du dem i mixern tillsammans med morötterna.
  3. Skölj därefter din ingefära. Du behöver inte skala den, eftersom dess skal inte förändrar juicens smak.
  4. Lägg sedan även denna i mixern tillsammans med de andra ingredienserna.
  5. Tillsätt till sist kallt vatten och is. Om du inte har en kraftfull mixer kan du lägga i isen efteråt.
  6. Mixa nu ingredienserna i två minuter, eller tills du har en jämn dryck.
  7. Smaka av din smoothie och tillsätt naturligt sötningsmedel om så önskas. Vi rekommenderar att du ser till att det är ett naturligt sötningsmedel. Om du tillsätter socker kommer din smoothie att innehålla fler kalorier.
  8. Slutligen kan du hälla upp den vackra drycken i ett högt glas.

Njut av en utsökt hemlagad morotssmoothie och skörda fördelarna

Med en hemlagad morotssmoothie – eller någon annan juice gjord med råa och färska grönsaker – kan du ge din kropp många hälsosamma bioaktiva komponenter. Denna mättande dryck hjälper till att förbättra kvaliteten på din kost.

Slutligen, kom ihåg att om du dricker denna smoothie regelbundet och baserar din kost på naturliga produkter av god kvalitet i övrigt, kommer du att förbättra din syn, din matsmältning och ditt hjärt- och kärlsystem och även förhindra utvecklingen av sjukdomar.

Prova gärna detta recept idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • FEN. Zanahoria. Carrot Daucus carota L. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
  • Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute104(24), 1905-1916.
  • SanGiovanni, J. P., Chew, E. Y., Clemons, T. E., Ferris 3rd, F. L., Gensler, G., Lindblad, A. S., … & Sperduto, R. D. (2007). The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study. Arch Ophthalmol125(9), 1225-1232.
  • Cárdenas, M. D. L. Á. B., Valido Díaz, A., Pizarro Espín, A., & Álvarez, C. S. (2015). Effects of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) juices as gastric mucosal protections. Medicentro19(2), 80-87.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.