Recept på enkel och god kyckling i svart sås som alla kommer att älska

Vi visar dig hur du får ut det bästa av din kyckling med ett utsökt och enkelt recept som du inte får missa. Det är lätt att förbereda och alla kommer att älska det.
Recept på enkel och god kyckling i svart sås som alla kommer att älska
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Kyckling i svart sås är ett läckert recept med ett högt proteininnehåll och som smakar utsökt. Det är en idealisk rätt för att ge lite variation till din kost och på så sätt säkerställa en optimal tillförsel av näringsämnen.

Det är också lätt att svänga ihop, och på några minuter har du en rätt som kommer att glädja alla som får smaka den. Missa inte detta recept.

Hur man lagar kyckling i svart sås

Kyckling i svart sås
Kyckling är bland de mest mångsidiga typerna av kött inom gastronomin, dessutom är det gott och nyttigt.

Ingredienser:

Om du vill laga en läcker kyckling i svart sås behöver du följande ingredienser:

 • 1,6 kg kyckling
 • 1 dl majsolja
 • 4 msk socker
 • 2 medelstora lökar
 • 2 msk Worcestershiresås
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 tsk senap
 • 4 paprikor
 • 2 dl vitt vin
 • 1 buljongtärning
 • 1 nypa salt

Så här gör du:

 1. Skär kycklingen i små bitar.
 2. Nu är det dags att krydda din kyckling för maximal smak. Smaka av med salt, peppar, Worcestersås, senap och pressade vitlöksklyftor.
 3. Hacka löken så fint som möjligt tillsammans med paprikan.
 4. Ta en stekpanna eller en vid gryta och värm oljan på medelvärme.
 5. När oljan har nått rätt temperatur, tillsätt sockret. Vänta tills det får en något mörkare färg, utan att bli bränt.
 6. Lägg nu i köttbitarna och stek dem tills de fått helt färg. För att göra detta är det lämpligt att sänka värmen. Annars är det lätt att bränna kycklingen.
 7. Tillsätt sedan löken och paprikan och rör om väl med en träslev.
 8. Tillsätt vinet tillsammans med buljongen. Du kan också använda vatten som vätska. Detta kan du välja själv efter smak.
 9. Koka på låg värme tills köttet är mört.
 10. Nu kan du smaka av med lite mer salt.
 11. Efter några minuter är din kyckling i svart sås redo att serveras. Den smakar bäst tillsammans med vitt ris eller ost, men du kan också servera den med en fräsch sallad för att ge mer vitaminer och antioxidanter.

Du kanske är intresserad av ett annat läckert kycklingrecept: Colombianskt ris med kyckling: Ett hälsosamt, gott och ekonomiskt recept

Näringsmässiga fördelar med kyckling i svart sås

Rå kyckling redo att tillagas

Det första att notera är närvaron av en betydande mängd protein i receptet för kyckling i svart sås. Detta näringsämne har visat sig kunna förhindra utvecklingen av sjukdomar som påverkar mager muskelmassa, som åldersrelaterad förlust av muskelmassa, eller sarkopeni. Det förekommer vanligtvis hos vuxna över 40 år och försämrar i hög grad personens funktionsförmåga.

Vi ska å andra sidan notera att vinet innehåller antioxidanter. När vinet får koka med kommer alkoholen, som är den giftiga delen, att avdunsta.

Det finns dock fortfarande många andra fytonäringsämnen kvar i denna rätt som kan neutralisera bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Denna effekt är förknippad med en lägre risk för sjukdom, enligt en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry .

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Nyttig quinoarisotto med svamp, kyckling och purjolök

Tillaga en god och nyttig kycklingrätt till din familj

Som du har sett är det väldigt enkelt att laga denna läckra kyckling i svart sås. Det är ett lite annorlunda sätt att äta detta mångsidiga, näringsrika kött.

Det är inte kalorifattigt, men det är okej så länge det ingår i en varierad och balanserad kost. Målet är trots allt att undvika underskott av viktiga näringsämnen och att servera god och närande mat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.