Recept på en lättare flan Napolitano

Visste du att det är möjligt att göra flan med stevia istället för socker? Upptäck ett läckert och lättare recept på flan Napolitano här!
Recept på en lättare flan Napolitano

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Skulle du vilja göra en lättare, sockerfri dessertI denna artikel ska vi visa dig ett recept på hur du gör en läcker, lättare flan Napolitano.

Flan är en dessert som det är svårt att motstå. Faktum är att både barn och vuxna vanligtvis älskar den. Men det bästa av allt är alltså att du kan göra den utan socker för att minska på kaloriinnehållet! Du kommer att märka att den är precis lika läcker som klassisk flan.

Recept på en lättare flan Napolitano

Flan Napolitano-kaka.
Flan Napolitano med stevia har färre kalorier än klassisk flan.

Flan Napolitano sticker ut för att den är så mjuk och svampig. Den luftfyllda konsistensen gör också att desserten smälter i munnen och gör att du vill ha mera. Att göra denna kaka är faktiskt mycket enklare än du kanske tror. Du kommer att se att detta är en snabb och läcker dessert som kommer att överraska hela din familj.

Vad gäller näringsinnehållet, så gör man flan på mjölk och ägg. I detta recept har vi dessutom bestämt oss för att använda lättmjölk för att se till att kakan har riktigt lågt kaloriinnehåll.

Det är därför viktigt att komma ihåg att även om lättmjölk innehåller rikligt med kalcium och jod, och har laktos och socker i samma proportioner som helmjölk, så förlorar den också A- och D-vitamin i processen där man tar bort fett. Om du vill att din flan ska innehålla dessa vitaminer bör du därför använda helmjölk. 

Däremot är ägg mycket näringsrika. De innehåller bland annat högkvalitativt protein och enkelomättade fettsyror. Dessutom innehåller de vitaminerna A, B (B2, B3, B12 och folat), fosfor, jod och selen.

Vi har dessutom valt att använda ricottaost istället för kondenserad mjölk och stevia istället för socker för att ytterligare minska på kaloriinnehållet och göra en dessert som också passar för diabetiker.

Du borde verkligen läsa denna artikel: Kakor med kokosnöt och mandel: ett nyttigt recept

Ingredienser för flan Napolitano till 10 personer

Ingredienser för kola

 • 50 gr sukralospulver
 • 3 msk vatten
 • lite citronsaft

Gör flan Napolitano så här

En portion flan Napolitano.
Testa att dekorera din flan med frukter. Det är både gott och vackert!
 1. Sätt på ugnen på 180 grader.
 2. Vispa ihop lättmjölken, ricottaosten och stevian med en elvisp.
 3. När du fått en slät blandning, tillsätt vaniljextraktet och vispa igen. Ställ sedan åt sidan.
 4. Förbered kolan. För att göra detta, ställ en tjockbottnad kastrull på spisen på låg värme och häll i sukralos. Rör om försiktigt tills färgen blir en sandfärgad ton. Stäng av plattan och tillsätt vatten och citronsaft. Rör om hela tiden.
 5. Spraya flanformen eller -formarna med vegetabilisk olja. 
 6. Häll kolan i formen och sedan flan Napolitano-blandningen över.
 7. Täck formen med aluminiumfolie och förbered ett vattenbad i ugnen. Häll vatten i en plåt tills det når upp till 1/3 av flanformen som du ställer på plåten.
 8. Grädda i ungefär en timme på 180 grader. Se till att vattnet inte avdunstar. Häll i så fall på mera vatten.
 9. Testa flankakan med en sticka. Din flan Napolitano är klar när den inte längre är kladdig i mitten.
 10. Låt kakan kallna så du smidigt kan ta ut den ur formen.

Några tips

 • Du kan använda mandelmjölk istället för lättmjölk (i samma mängd).
 • Du kan också dekorera din flan Napolitano med olika sorters frukt och bär: till exempel jordgubbar, körsbär eller en blandning av bär. Ta det du gillar!
 • Om du tycker om dulche de leche, ringla över matsked av detta över din flan!
 • Du kan också byta ut ricottaosten mot kondenserad mjölk. Men var då medveten om att den totala kalorimängden ökar eftersom kondenserad mjölk innehåller mycket socker.

Vad tycker du om detta lättare recept på flan Napolitano? Testa det redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.