3 recept på chutneys som tillbehör till dina rätter
Idag ska vi ge dig några recept på chutneys som du kan använda som tillbehör för att förbättra smakerna på många av dina vanliga maträtter. Dessa såser innehåller socker, vilket är en ingrediens för att förbättra smaken på kött och fisk, så att inkludera dem i din kost kan vara värt det då och då.
Du bör dock inte glömma att det i allmänhet rekommenderas att laga mat så “rent” som möjligt. Med detta menar vi att det är bäst att tillaga genom att grilla, ugnsbaka, koka eller ångkoka och att undvika regelbunden konsumtion av såser som tillbehör. På så sätt kan du lättare upprätthålla en hälsosam energibalans och förhindra oönskad viktuppgång.
Men ibland kan det vara värt att piffa till en maträtt med en sås, och för dessa tillfällen har vi några bra recept till dig. Läs vidare!
3 recept på chutneys
Nedan får du några goda recept på chutneys som du kan använda som tillbehör till dina rätter, som du enkelt kan tillaga själv.
Päronchutney
Päron är ett livsmedel som har flera positiva egenskaper för hälsan. Det utmärker sig främst för sitt pektininnehåll, vilket är en typ av löslig fiber som har visat sig ha en positiv inverkan på tarmmikrobiotan. Således kan det hjälpa dina matsmältning.
För att tillaga detta recept behöver du följande ingredienser:
- 150 g lök
- 400 g päron
- 60 g socker
- 60 ml äppelvinäger
- 1 msk russin
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk extra virgin olivolja
- 25 ml rött vin
Gör så här
- Skala päronet och skär det och löken i små tärningar.
- Hetta upp olja i en kastrull och lägg i löken. Bryn den tills den får färg.
- När löken är gyllenbrun, sänk värmen och tillsätt en matsked varmt vatten.
- När vattnet har avdunstat, tillsätt ytterligare en matsked varmt vatten. Upprepa processen tills löken karamelliseras.
- Höj värmen till max och tillsätt vinet.
- När alkoholen avdunstat, sänk värmen igen och tillsätt päronet.
- Tillsätt socker, vinäger och garam masala.
- Koka chutneyn i cirka 30 till 40 minuter. Rör om var 10:e minut för att undvika att du bränner vid den. Sedan är det klart!
- Servera gärna varmt, men du kan också förvaras såsen i en lufttät glasburk i 3 månader.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 5 goda recept du kan göra med en burk majs
Rödlökschutney
Med denna chutney får du en stor mängd flavonoider från rödlöken. Bland dem alla sticker antocyaniner ut. Dessa har en antioxidativ potential som bidrar till att minska förekomsten av olika kroniska och komplexa patologier, vilket framgår av forskning publicerad i tidskriften Nutrients.
För att tillaga denna goda rödlökchutney behöver du följande ingredienser:
- 150 ml vinäger
- 100 g socker
- Extra virgin olivolja
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- 1 tsk ingefära
- 4 rödlökar
Gör så här
- Skär rödlöken i stavar och fräs dem i en kastrull med extra virgin olivolja i cirka 20 minuter på medelvärme. Målet är att karamellisera dem.
- När detta steg är klart, tillsätt socker, ingefära och vinäger och blanda väl för att blanda alla smaker.
- Koka i ca 20 minuter till för att få en tjock konsistens. Om såsen är lite rinnig, oroa dig inte för när den svalnar kommer den att bli tjockare i konsistensen. Du kan servera den direkt eller spara den i kylen i en lufttät glasburk.
Aprikoschutney
Aprikosen utmärker sig framför allt för sitt C-vitamininnehåll. Detta näringsämne är viktigt för att stärka immunförsvaret, enligt en studie publicerad i tidskriften Molecules. Det minskar inte bara förekomsten av infektionssjukdomar, utan underlättar också hanteringen av infektionssjukdomar genom att minska symtomens svårighetsgrad och varaktighet.
Ingredienserna som du behöver är följande:
- 1 kilo aprikoser
- 100 g lök
- 1 vitlöksklyfta
- 50 g russin
- 10 g riven ingefära
- 2 msk vinäger
- 150 g socker
- 1 nypa salt
Gör så här
- Skär aprikoserna i små bitar, efter att du skalat dem.
- Upprepa processen med löken och vitlöksklyftan.
- Lägg sedan dessa tre ingredienser tillsammans med ingefära, vinäger, russin, socker och salt i en kastrull. Värm upp och täck över. Låt koka i 25 minuter.
- När tiden har gått, ta av locket och låt fortsätta koka i ytterligare 25 minuter så att en del av buljongen avdunstar. Under den här tiden är det viktigt att röra om då och då för att förhindra att ingredienserna fastnar i botten av grytan.
- När chutneyn får en tjock konsistens är den redo att serveras. Du kan också hälla upp den i en glasburk för förvaring. Om du värmer upp den i ett vattenbad skapar du ett vakuum inuti burken vilket gör den lufttät och gör att chutneyn håller längre.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Recept på fyllda champinjoner med krämiga såser
Gör dessa recept på chutneys som tillbehör till dina favoriträtter
Som du har sett är det inte svårt att göra dessa recept på chutneys. Den här typen av sås är riktigt god och passar till en mängd olika rätter. Även om chutneys inte bör vara en del av din dagliga kost, kan du gärna inkludera en chutney då och då för att förbättra smaken på vissa rätter, eller bara för att ge dem en speciell touch.
Slutligen, glöm inte att för att behålla ett gott hälsotillstånd över tid är det avgörande att kombinera en bra kost med andra hälsosamma livsstilsvanor. Bland dem bär du utföra fysisk träning på regelbunden basis. Det är också viktigt att prioritera styrketräning så att dina muskler förblir funktionella och du på så sätt kan förebygga inflammatoriska tillstånd och kroniska sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine, 52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
- Blesso C. N. (2019). Dietary Anthocyanins and Human Health. Nutrients, 11(9), 2107. https://doi.org/10.3390/nu11092107
- Bae, M., & Kim, H. (2020). Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules (Basel, Switzerland), 25(22), 5346. https://doi.org/10.3390/molecules25225346