Recept på baskisk zurrukutuna: en fyllig och välsmakande fisksoppa

Vi ger dig ett recept på en baskisk zurrukutuna, en riktigt fyllig och välsmakande fisksoppa med en massa nyttiga och mättande näringsämnen.
Recept på baskisk zurrukutuna: en fyllig och välsmakande fisksoppa

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2023

I den här artikeln ska vi ge dig ett recept på en typ av fisksoppa som sticker ut för sin fantastiska smak såväl som för sina näringsegenskaper. Det är en fisksoppa kallad zurrukutuna; en baskisk rätt som tillagas med torsk som ger ett gott bidrag av proteiner och essentiella fetter till din kost.

Kom ihåg att det är viktigt att regelbundet inkludera fisk i din kost. Fisk är förknippat med ett bättre hälsotillstånd, eftersom det ger dig viktiga näringsämnen som säkerställer att din kropp fungerar som den ska. Faktum är att vissa experter rekommenderar att man prioriterar konsumtion av fisk framför kött.

Recept på baskisk zurrukutuna

Ingredienser

Torsk är en vit fisk som ger flera hälsofördelar. För att tillaga en riktigt god zurrukutuna behöver du följande ingredienser:

 • 150 g avsaltade torskbitar
 • 6 vitlöksklyftor
 • 100 g stelnat mjukbröd från föregående dag
 • 1 torkad chilipeppar
 • 15 ml choricero (paprikapasta)
 • 100 g tomatsås
 • 1 msk paprikakrydda
 • 4 ägg
 • 1 liter vatten eller fiskbuljong
 • 1 lagerblad
 • 75 ml extra virgin olivolja
 • Salt

Tänk på att en av detaljerna för att soppan ska smaka riktigt gott är kvaliteten på fisken. Försök att hitta en produkt som har behandlats korrekt så att den inte har tappat sin smak för att göra soppan riktigt fyllig. Ett annat tips är att testa olika varianter av chili, såsom allt från mild paprika till chilipeppar, för att få olika smaknyanser.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Följ detta recept av Gordon Ramsay för en perfekt pumpacurry

Instruktioner för att göra en baskisk zurrukutuna

 1. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Lägg dem sedan i en kastrull eller gryta med jungfruolja i botten.
 2. Fräs vitlöksklyftorna med chilipeppar tills ingredienserna är gyllenbruna.
 3. Tillsätt brödet skuret så tunt som möjligt, tillsammans med lagerbladet. Koka allt på låg värme tills smakerna är väl blandade.
 4. Tillsätt paprikan. Det är viktigt att röra om ordentligt vid denna tidpunkt för att förhindra att den bränns.
 5. Tillsätt tomatsåsen i pannan tillsammans med paprikapastan.
 6. Koka allt i ett par minuter innan du tillsätter vattnet eller fiskbuljongen.
 7. Krydda efter smak och låt sjuda i 30 minuter. Överdriv inte med saltet i detta läge, eftersom du ännu inte har lagt till fisken.
 8. När tiden har gått, stäng av värmen och ta bort lagerbladet och chilipepparn.
 9. Tillsätt torskbitarna i kastrullen tillsammans med äggen.
 10. Täck över och vänta några minuter tills båda är kokta. Resultatet blir en tjock och smakrik soppa med hög näringstäthet.

Fördelarna med zurrukutuna

Här är de viktigaste fördelarna med att ta med detta recept i en balanserad och varierad kost. Tänk på att målet alltid är att undvika näringsbrist som kan påverka ditt hälsotillstånd negativt.

Det förbättrar muskelhälsan

Denna maträtt innehåller en betydande koncentration av proteiner av högt biologiskt värde, från fisken och äggen. De innehåller alla essentiella aminosyror, samt är lätta för kroppen att smälta. De hjälper till att bibehålla muskelmassan i ett funktionellt tillstånd genom att förhindra vävnadskatabolism och förlust av styrka.

Faktum är att säkerställa ett högt dagligt proteinintag har visat sig vara nyckeln till att förebygga komplexa sjukdomar som exempelvis sarkopeni. Detta förekommer särskilt hos äldre vuxna och påverkar deras rörlighet och välbefinnande. Det är samtidigt också viktigt att främja utövandet av fysisk träning som en förebyggande och skyddande åtgärd.

Det bidrar till viktminskning

Vi får inte glömma bort chilins kraft när det kommer till att stimulera viktminskning. Ju kryddstarkare soppa du gör, desto mer effekt får du – men samtidigt kan införandet av denna krydda i kosten på en regelbunden basis generera en positiv effekt på ämnesomsättningen och till och med öka din dagliga kaloriförbrukning.

Detta beror främst på ämnet capsaicin, vilket framgår av forskning publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition. Detta ämne hjälper till att höja kroppstemperaturen något, vilket resulterar i högre energiförbrukning under dagen. Effekterna blir dessutom större om du utövar någon fysisk aktivitet.

Receta de sopa de bacalao fácil y nutritiva
Chili bidrar till ökad kaloriförbränning och kan därmed främja viktminskning.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 goda recept du kan göra med en burk majs

Torsk förbättrar det kardiovaskulära systemets funktion

För att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar är det lämpligt att öka intaget av vissa näringsämnen genom kosten. Omega-3-fettsyrorna som finns i många fiskar och i också i olivolja är en nyckel till att hålla inflammation under kontroll. Detta är en av de underliggande mekanismerna för många hjärtsjukdomar.

Dessutom bör du säkerställa konsumtionen av fytonäringsämnen av vegetabiliskt ursprung. Bland dem vill vi särskilt nämna kraften i lykopen, som finns i tomater. Enligt en studie publicerad i tidskriften Atherosclerosis kan detta element hjälpa till att förhindra utvecklingen av många av de vanligaste kardiovaskulära tillstånden. Därför är det en bra idé att lägga till tomater som ett regelbundet inslag i din kost.

Tillaga en baskisk zurrukutuna och bjud familjen

Som du har sett är det inte alls svårt att tillaga en baskisk zurrukutuna. Dessutom är det en rätt som alla medlemmar i hushållet kommer att uppskatta. Den är inte bara fyllig, god och mättande, utan innehåller också en stor mängd viktiga näringsämnen som hjälper till att upprätthålla en god hälsa och minska risken för sjukdomar på medellång sikt.

Kom i alla lägen ihåg att det är tillrådligt att kombinera en ordentlig kost med andra hälsosamma livsstilsvanor för att undvika komplexa sjukdomar. Dessa inkluderar regelbunden fysisk träning, regelbunden exponering för solljus och ordentligt med vila. Minst 7 timmars sömn per natt är nödvändigt för att kroppen ska reparera sig själv ordentligt och uppnå tillståndet homeostas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
 • Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A., Siervo, M., & Lara, J. (2017). Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis257, 100–108. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.