Rebecca-syndromet: Svartsjuk på ett ex
Rebecca-syndromet hänvisar till de situationer där en person upplever svartsjuka på sin partners ex. Faktum är att dessa typer av känslor är vanligare nuförtiden, enligt vissa psykologer.
Det kan ha många orsaker, allt från låg självkänsla till ett tvingande behov av att jämföra sig med andra. I vissa fall kan det till och med orsakas av en partner.
Låt oss titta lite djupare på ämnet.
Var kommer namnet Rebecca ifrån?
Detta syndrom har fått sitt namn från Alfred Hitchcocks film “Rebecca”, släppt 1940 och baserad på romanen Rebecca av Daphne du Maurier.
Den här kultfilmen berättar historien om en ung kvinna som har ett förhållande med en miljonär som är änkeman och som efter en kort romans gifter sig med honom. Oturligt nog, för den nya bruden, är hushållerskan och resten av husets tjänare (en imponerande herrgård som heter Manderley) fientligt inställda mot henne från allra första början.
Den unga kvinnan jämförs hela tiden med den tidigare frun. Den avlidna frun blir hedrad, glorifierad och beundrad av alla. Med tiden börjar huvudpersonen känna att hennes självkänsla försvinner när hon jämför sig med den nästan perfekta bilden av den avlidna hustrun.
Som ett resultat börjar hon utveckla en ogrundad svartsjuka, särskilt när hon upptäcker att hennes mans förhållande till sin exfru var allt annat än lyckligt och fridfullt.
Vad innebär Rebecca-syndromet?
Svartsjuka är ett beteende som kan leda till att man övertygar sig om att ens förhållande kommer att misslyckas. Författaren Peter Van Sommers berättar om sin egen åsikt om svartsjuka. Han klassar det som “retrospektivt” i sitt arbete med titeln Jealousy: What Is It and Who feels It. Det vill säga att det är en känsla som är frammanad av den tidigare relationen med den nuvarande partnern.
Det är därför en person till och med kan vara svartsjuk på ett avlidet ex till sin nuvarande partner. Även den bulgariske författaren Elias Canetti har tidigare uttalat en aforism som stämmer väl överens med denna beskrivning:
“Du måste klassificera svartsjuka efter vad du hatar mest: tidigare, nuvarande och framtida rivaler.”
Det är vanligt att en person med detta syndrom föreställer sig lyckliga situationer som deras bättre hälft upplevt med sin tidigare älskare och partners.
Det är också vanligt att de med detta syndrom antar att partnerns ex är eller var mer intelligenta, vackrare eller mer attraktiva än de själva är. Till slut har de skapat sig en bild där de tror att dessa människor var nästan perfekta.
Detta leder den svartsjuka personen mot ett underlägset beteende i förhållande till den andre, dock kan även det motsatta kan hända och de kan känna sig överlägsna. Sanningen är att den här situationen allvarligt påverkar samexistensen som ett par. Det kan orsaka konflikter och kan till och med förstöra ett förhållande.
Du kanske vill läsa den här artikeln: Att sluta dricka innebär inte alltid att man är fri från missbruk
Orsaker till Rebecca-syndromet
Som en studie av forskarna Scheinkman och Werneck påpekar: “Avundsjuka är en komplex relationsupplevelse. Det är en inneboende rädsla för förlust”.
Dessa sätt att känna inkluderar tankar och känslor som orsakar handlingar och reaktioner som ibland kan verka obegripliga.
De situationer som ökar risken för detta tillstånd är:
- För det första den låga självkänslan hos den som lider av syndromet
- Huruvida partnern eller omgivningen hela tiden talar om exet
- Partnern gör direkta jämförelser mellan exet och den nya partnern
- Huruvida personen med syndromet inser att de liknar den tidigare partnern till sin nuvarande partner, antingen fysiskt eller i personlighet
- Slutligen, om partnern inte har kommit över sorgfasen, och känslor och minnen finns på ytan när de nyligen har förlorat en livspartner
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Det är dags att släppa taget om avundsjuka
Finns det någon behandling?
Att förbättra situationen där irrationell rädsla råder innebär ofta någon form av intervention, enligt forskaren Cuesta. I vissa fall kan det också vara nödvändigt att partnern till dem med detta syndrom får psykologiskt stöd.
Några förslag som kan hjälpa är:
- Först, förbättra kommunikationen med din nuvarande partner.
- För det andra bör båda parterna uttrycka sitt missnöje i ord och komma ihåg varför de är tillsammans.
- Man bör undvika att nämna ex-partnerns egenskaper överdrivet eller att upprepade gånger gå in på detaljer om det tidigare förhållandet.
- Gör en djupare granskning av den svartsjuka personens tankar.
- Förbättra också självkänslan hos personen med detta syndrom.
- Försök till sist förändra de kontrollerande attityderna från båda sidor.
Med stöd av en psykolog är det möjligt att kunna lägga symptomen på svartsjuka bakom sig och att verkligen börja njuta av relationen här och nu.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Costa, Nazaré, & Barros, Romariz da Silva. (2008). Celos: un ejercicio de interpretación desde la perspectiva del análisis de la conducta. Diversitas, 4(1), 139-147. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-99982008000100012&lng=pt&tlng=es.
- Cuesta Bayón, M. T., (2006). INTERVENCIÓN COGNITIVA EN UN CASO DE CELOTIPIA. Acción Psicológica, 4(1), 71-82. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=344030757007
- Maurier du, Daphne. (2014). Rebeca. España: Penguin Random House Grupo Editorial España. https://www.google.es/books/edition/Rebeca/naKpAwAAQBAJ?hl=es&gbpv=0
- Scheinkman, Michelle., Weneck, Denise. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. https://www.academia.edu/14305369/PROCESS_Desactivar_los_Celos_en_las_Relaciones_de_Pareja_Un_Enfoque_de_Mu_ltiples_Dimensiones
- Van Sommers, P. (1989). Los celos: Conocerlos, comprenderlos, asumirlos. Su influencia en las relaciones amorosas. Grupo Planeta (GBS). https://books.google.com.cu/books?id=7JylEUk-ABgC&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Vinuales, M. F. S. (2018). ¿Qué son los celos retrospectivos? 9 consejos para superarlos. Eres Mamá. Consultado el 13 de junio de 2023. https://eresmama.com/los-celos-retrospectivos-consejos/