Rädsla för att parkera en bil: varför det händer och hur man övervinner det

Rädsla för att parkera en bil: varför det händer och hur man övervinner det
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2023

Många förare håller med om att parkering är en av de mest komplexa åtgärderna under körning. Ännu svårare är det att lära sig hur man gör det, ett fall som saktar ner och paralyserar många människor, ofta till den grad att de helt struntar i praktiken. Rädsla för att parkera en bil är ett utbrett problem som kräver förståelse för varför det händer och tips för att övervinna det.

Att parkera en bil är en handling som involverar extrem koncentration och precision, och känslor av rädsla förvärrar bara situationen. Hur som helst är det ofta nödvändigt att gå igenom en kort period av spänning för att skaffa den nödvändiga erfarenheten för att kunna parkera med tålamod.

Det viktiga är att rädslan för att möta den här situationen inte stoppar din körövning, något som händer och får många att ge upp i åratal. I princip är det en bra idé att ta reda på orsakerna till varför denna rädsla uppstår och hur man kan övervinna den. När du är mer medveten är det lättare att tillämpa tips för att övervinna rädslan för att parkera en bil.

Vad betyder aparkofobi, eller rädsla för att parkera en bil?

rädsla för att parkera en bil
Trånga utrymmen kan vara en orsak till stress vid parkering.

Rädslan för parkering är så vanlig att många proffs redan använder en specifik term för att namnge den: aparkofobi. Att lära sig att köra bil är en tid då symtom på ångest och stress ofta uppstår på grund av flera faktorer. Till exempel kan vi uppleva misstro, brist på erfarenhet, låg självkänsla eller rädsla för att skapa vrede hos andra förare.

Allt detta kan generera en rädsla för att möta situationen som leder till att vi överger körningen totalt. Det är många förare som går igenom detta, varför viktiga fordonsmodeller fokuserar sin tekniska utveckling på att underlätta parkering. Enligt undersökningar gjorda av tillverkaren Nissan känner sig 27 % av alla brittiska förare osäkra när de parkerar.

Larm för att indikera närhet, automatiska speglar, sensorer för att mäta avståndet och bakre kameror är några av de element som modellerna har införlivat. Men även om de kan göra tekniken lättare, är det ingen av dem som hindrar den rädsla som vi måste möta för att få erfarenhet.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vad är autofobi? Rädslan för att vara ensam

Varifrån kommer rädslan för att parkera en bil?

Detta är en rädsla som är lika vanlig som den är förståelig. Att lära sig att köra är också att lära sig att röra sig genom olika förnimmelser som producerar nervositet och stress. Oavsett om det beror på rädslan för att orsaka en olycka, reaktionerna från mer erfarna förare, eller enkel oerfarenhet, kräver körning övning och uthållighet.

Inom denna praxis ackumulerar situationen med parkering några av de mest fruktade möjligheterna, som att orsaka en krock eller att stöta i en parkerad bil. Många förare utvecklar en parkeringsfobi – även några erfarna förare.

Denna rädsla är dock mycket vanligare hos nybörjare som precis har avslutat sin körskolekurs eller tränar på lugna platser. En sådan situation förändras drastiskt när man tar sig ut på större vägar eller trafikerade gator med många parkerade bilar och trånga platser.

Denna rädsla medför en negativ kedjeeffekt, eftersom den producerar ovilja att försöka igen. Men att öva är det enda sättet att övervinna det. I början är stöd från familj eller någon du litar på viktigt. Om möjligt bör dessa personer hjälpa föraren i hans eller hennes första utflykter med ett fordon.

Vilka är symtomen och konsekvenserna?

Även om detta är ett vanligt problem som vi kan lösa genom att skaffa erfarenhet, är det möjligt att det för vissa förare kan hålla i sig över tiden. Dessutom kan symtom som svettning, domningar, frossa, hjärtklappning och även andningssvårigheter vara allvarligare.

Dessa är effekter kopplade till ångesten och stressen av att möta en komplex situation. I svåra fall är terapi att rekommendera. Rädslan för att parkera en bil kan leda till dåliga rörelser som genereras av trycket, vilket i slutändan förvärrar handlingen. Dessutom är det möjligt att det genererar följande konsekvenser:

  • Du håller dig bara till lugna platser för att träna. Det som oftast händer är att vi vidtar undvikande åtgärder för att undvika att parkera under stress. Testa i stället att till exempel köra ensam i områden som inte är trafikerade eller på helger.
  • Hyra dyra parkeringshus. Det kan sluta med att du betalar onödigt höga parkeringsavgifter bara för att slippa parkera på gatan.
  • Körning på natten. Ett annat undvikandebeteende kan vara att köra ensam på natten när det är mindre trafik och fler parkeringsplatser.
  • Åker kollektivtrafik. Vissa förare väljer att delvis överge praktiken och förflyttar sig istället med kollektivtrafiken i situationer där det skulle vara bekvämare att göra det med bil.
  • Total övergivenhet. Den allvarligaste konsekvensen är frustration som leder till att man slutar köra bil i flera år, vilket innebär att man tappar träning.

Tips för att övervinna rädslan för att parkera en bil

rädsla för att parkera en bil och hur man kan övervinna den
Övning ger färdighet. Träna på att parkera din bil!

Det finns flera sätt att närma sig problemet för att gradvis förbättras. Man bör också komma ihåg att rädslan för parkering bara går att övervinna med erfarenhet. Därför fokuserar tipsen på att möta den stressiga situationen så att det så småningom slutar vara stressigt.

Lär dig den klassiska tekniken för parkering

Det finns ett antal knep som alltid funkar vid parkering. Det är sant att ögonblickets press gör handlingar svåra, men ju mer du har dem i åtanke och tillämpar dem, desto snabbare kommer du att förbättras. I princip bör du sakta ner och slå på varningsljusen eller dina lampor för att varna bakomvarande förare om rörelsen.

För att utföra parallellparkeringstekniken bör du bromsa in bilen på samma nivå som den som är parkerad framför. Vrid sedan ratten hela vägen runt och kör in i utrymmet. När du når en vinkel på 45 grader, kontrollera att framhjulet är i linje med stötfångaren på bilen framför dig. Vrid ratten hela vägen till motsatt sida och avsluta med att räta upp bilen; alltid med samma avstånd till bilen framför som bilen bakom.

Allt handlar om medvetenhet

Närma dig inte ögonblicket och tro att du kan undvika ångest, rädsla och stress. För de flesta förare är dessa oundvikliga känslor, så var uppmärksam och möt dem. Man bör alltid försöka hålla sig lugn och försöka att inte oroa sig för andras dömande, även om de tutar med sina biltutor.

Mycket träning för att övervinna rädslan för att parkera en bil

Om det hittar ett passande utrymme ute, kan du placera ut ett par stolar och försöka parkera mellan dem. Träning är det enda sättet att förbättra din teknik och gradvis utplåna känslan av ångest. Även om parkering på det här sättet inte är samma sak som när det står bilar runtomkring ökar det självförtroendet och lättheten att göra det upprepade gånger.

Självförtroende och minne

Det är dessa känslor som bygger självförtroende som du behöver fokusera på. När du gör positiva framsteg i vissa rörelser, kom ihåg dem för att underlätta assimileringen och upprepningen av dem. Sedan kan du gå vidare med nästkommande steg med en mer solid grund.

Det finns ingen rätt ålder för att lära sig köra bil

Många människor kan hamna i en viss acceptans i att inte kunna hantera denna situation. Detta leder till ännu sämre självkänsla och misstro till sin förmåga, på grund av tron att det är för sent att göra det. Det finns dock ingen specifik ålder för att lära sig att köra bil, och också äldre vuxna kan förbättra sina kör- och parkeringsfärdigheter.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är haptofobi och hur övervinner man det?

Ta dig tid och sök hjälp om du behöver det

En sista aspekt att ta hänsyn till är att lämna hemmet i god tid. Om du till exempel kommer för sent till ett viktigt möte, kommer pressen att vara tvungen att parkera snabbt bara att öka din ångest. Det är bättre att ta några minuter för att göra det med lugn och tålamod.

Dessutom, i fall där det är mycket svårt att övervinna rädslor, finns det terapeuter som arbetar med dessa frågor och andra relaterade till stressen vid bilkörning.

Bland dessa situationer är det viktigt att fokusera på målet att lyckas hantera garageingångar, som ofta är mycket smala, eller uppförsbackar och sluttningar, där man måste öka motorvarven. Psykologer arbetar med dessa rädslor genom att uppmuntra övning, beslutsfattande och självförtroende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.