Råd och kurer för att behandla bensmärta

Råd och kurer för att behandla bensmärta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bensmärta är något som speciellt uppstår i vuxen ålder, då det kan vara en konsekvens av dåligt näringsintag, skador eller frakturer. Smärta i benen är väldigt vanligt och kan röra sig om flera olika ben i kroppen, men generellt handlar det om extremiteterna, det vill säga händerna och fötterna, mm.

Att ha ont i benen är inte samma sak som ledsmärta eller muskelsmärta. Det är relativt mindre vanligt att lida av bensmärta än exempelvis ledsmärta.

Det finns flera olika orsaker, men det går att behandla.

Vilka är orsakerna till bensmärta?

Bensmärta
 • När barn växer är det vanligt att benen värker ibland.
 • Många känner denna typ av smärta när de har influensa eller är förkylda.
 • Osteoporos är ett allvarligt tillstånd som bör behandlas av en expert. Det betyder att har benen fått dåligt med näring eller mineraler och som ett resultat försvagats.
 • Njurinfektioner
 • Näringsbrist
 • Hemorrojder
 • Klimakteriet, eftersom benen under denna period försvagas och du löper en större risk att drabbas av osteoporos.
 • Bencancer
 • Fraktur eller annan skada på skelettet
 • Artros och artrit
 • Leukemi
 • Anemi

Råd för att behandla bensmärta

Oavsett vad som har orsakat smärtan finns det rekommendationer som kan ge lindring.

Förbättra kosten

Det första du bör göra är att kontrollera om du äter en hälsosam kost rik på essentiella näringsämnen. Om möjligt bör du sluta äta animaliskt fett och öka din konsumtion av färska grönsaker. Undvik socker och raffinerat mjöl, som kan ge kroppen en brist på kalcium.

Motverka förstoppning

skelettsmärtor

Problem med förstoppning kan också påverka benen, så om du har det bör du göra vad du kan för att rensa tarmarna. Du kan exempelvis dricka en fruktsmoothie eller äta mycket papaya.

Vila

Att vila ut ordentligt är viktigt för att motverka och behandla smärta i benen. Om möjligt bör du sova 8 timmar om dagen, och undvik att överanstränga dig.

Kosttillskott

Om du lider av bensmärta eller något relaterat problem bör du öka ditt intag av kalcium och vitamin D, A och C, genom antingen kosttillskott eller livsmedel. Citrusfrukter, morötter, selleri, mandel, nötter, chia eller fisk, mm. är livsmedel du bör inkludera oftare i din kost.

Testa en avslappningsteknik

skelettsmärtor

Stress är starkt relaterat till bensmärta. Det är viktigt att du tar dig tid till att slappna av och meditera för att frigöra dig från negativa känslor.

Naturliga huskurer för att behandla bensmärta

Utöver att tänka på de råd vi har gett ovan finns det naturliga kurer som kan lindra smärtan.

En speciell kost

Om orsaken till smärtan är en beninfektion, artrit, influensa, övervikt eller liknande bör du följa en speciell kost för att motverka problemet. Det innebär att du bara äter ananas eller druvor med frön, och att du börjar dagen med två matskedar olivolja.

Försök att dricka ordentligt med vatten och när du har fullbordat denna diet kan du påbörja en kost med färska grönsaker, fullkornsris, fisk, chia och öljäst.

Avkok på ingefära

skelettsmärtor

Ingefära har en smärtlindrande och antiinflammatorisk verkan som kan lindra bensmärta. Denna rot hjälper lederna och stimulerar borttagandet av gifter.

Det enda du behöver göra är att koka upp 2 dl vatten och lägga till en tesked riven ingefära. Låt det svalna i 5 minuter och drick tre koppar om dagen.

Nässlor

Dessa har vätskedrivande egenskaper som motverkar vätskeretention i lederna, som kan ge upphov till smärta. Koka upp en nässla i 10 minuter och drick tre koppar per dag.

Juice för att lindra bensmärta

Denna juice kan hjälpa dig att lindra smärta i benen eftersom den innehåller kalcium, vitamin A, B, C och E, magnesium samt kalium.

Ingredienser

Tillredning

Tvätta jordgubbarna ordentligt och mixa dem sedan med resten av ingredienserna. Drick utan att sila.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1229-6
 • McFarlane, A. C. (2007). Stress-related musculoskeletal pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2007.03.008
 • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
 • Alford, L. (2007). The use of nettle stings for pain. Alternative Therapies in Health and Medicine.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.