12 pyssel du kan göra med gamla strumpor

Har du några gamla strumpor som saknar en make och du vet inte vad du ska göra med dem? I den här artikeln visar vi dig olika pyssel du kan göra för att ge dina gamla strumpor ett nytt liv!
12 pyssel du kan göra med gamla strumpor

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Att pyssla och göra hantverk är bland de bästa aktiviteterna om man vill umgås med barn och stimulera deras kreativitet. Det är dock något du också kan njuta av som vuxen – och det hjälper dig att återvinna gamla saker i ditt hem! I den här artikeln delar vi med oss ​​av 12 pyssel du kan göra med gamla strumpor!

Det finns många fysiska och känslomässiga fördelar med denna aktivitet, särskilt för barn. Det hjälper dem att utveckla sin fantasi, träna upp sitt tålamod, förbättra sin självkänsla, stärka familjeband och öva på fingerfärdighet, enligt en artikel av Oxfam Intermon.

Det är också en bra metod för barns utveckling eftersom pyssel och hantverk gör att de kan återvinna saker. Detta bidrar till att främja en cirkulär ekonomi. Detta är ett koncept som skulle kunna göra en förändring i produktions- och konsumtionsformerna för att få produkterna att hålla längre.

Låt oss titta på några saker du kan göra av gamla strumpor.

1. Handdockor av gamla strumpor

Dockor och handdockor är ett av de hantverk du kan göra med gamla strumpor som har fångat barns uppmärksamhet i många generationer. Strumpdockor stimulerar kreativiteten eftersom de hjälper barn att lära sig om fantastiska berättelser. Det är faktiskt riktigt kul att skapa dockor med gamla strumpor!

För att komma igång, samla ihop garn, tråd, knappar, markörer, band och andra små föremål som hjälper dig att få liv i dina dockor. Där tårna ska vara kommer munnen att vara på din docka, och huvudet vid hälen på strumpan.

Så en bra metod är att sticka in handen i strumpan för att bestämma var du ska fästa ögon, mun och dina andra prydnadsföremål. Genom att röra händerna simulerar du dockan som pratar.

2. Dockkläder

Lekar som låter dina barn utveckla sin kreativitet är de bästa. Av den anledningen är det en bra idé att låta barn tillverka kläder till sina dockor med gamla strumpor! Ni kan göra kjolar, skjortor, halsdukar, filtar eller annat som er fantasi tillåter.

gamla strumpor och skor

3. Djurdockor

Med några gamla strumpor är det väldigt enkelt att göra dockor i form av en björn, en kanin eller en hund. Klipp bara till sockorna till den form du vill ha och fyll dem sedan med stoppning. Stäng till öppningarna med nål och tråd. Delen för tårna kan fungera som öron, och huvuddelen av strumpan kan vara kroppen.

4. Städdukar

Ett av de mer användbara hantverken du kan göra med gamla strumpor är att göra städdukar du kan använda för att städa huset. Vanliga strumpor är riktigt bra för att torka bort damm.

För att få dina möbler att glänsa är nylonstrumpor eller gamla strumpbyxor bra. Alternativt är ullstrumpor perfekta för att rengöra trägolv och samla upp djurhår.

5. Doftpåsar till din garderob

Med gamla strumpor kan du göra små påsar fyllda med potpurri så att dina garderober kan dofta gott. Du kan göra potpurri med olika torkade frukter, blommor eller aromatiska växter som avger en behaglig arom. Du kan lägga dem i lådor och byta ut fyllningen vid behov.

6. Hårsnoddar av gamla strumpor

Strumpbyxor och nylonstrumpor kan lätt gå sönder. Du kan dock återanvända dem för att göra hårsnoddar och förlänga deras livslängd.

Tack vare sitt elastiska material är de bra för att sätta upp frisyrer som hästsvansar med. De är också lätta att gömma i håret eftersom de oftast är i neutrala färger.

För att göra dessa hårband, klipp upp sockorna från ankeln till toppen i remsor på 4 cm. Tack vare materialet tenderar de att själva ta an rätt form. Om du bär strumpbyxor kan du använda delen runt höfterna för att göra hårband.

7. Fingerlösa vantar

På vintern är det riktigt besvärande att ha kalla händer. Ibland kan dock vantar vara till bekymmer eftersom de hindrar dig från använda din mobiltelefon eller skriva på en dator. Ett utmärkt alternativ är att göra fingerlösa vantar av gamla strumpor. De håller dig varm och du behöver inte lägga ut några pengar!

8. Leksaker för husdjuren gjorda av gamla strumpor

Leksaker för våra hundar eller katter är vanligtvis dyra. Men ert husdjur kommer sannolikt att förstöra även dessa dyra leksaker efter några timmar eller till och med minuter. Av den anledningen är ett bra alternativ att göra dina egna med gamla strumpor.

För att göra detta räcker det att bara fylla strumpan med andra strumpor och knyta en stark och hård knut. Du kan dekorera den så att den ser ut som ett djur, en fisk eller en boll. Ett annat alternativ är att ta en stor strumpa och knyta en knut i varje ände. På så sätt kan din hund ha den som tuggleksak.

Upptäck mer i den här artikeln: Organisera kläder med dessa grundläggande element

9. Ärmskydd

När små barn lär sig att äta, fläckar de vanligtvis ner sina kläder, och kanske särskilt sina ärmar, med mat. Om de ritar mycket kan de råka färga dem med kritor eller målarfärg.

Av denna anledning kan det vara användbart att göra ett par ärmskydd som skyddar deras kläder. Du gör det enkelt genom att ta några gamla strumpor och skära av tån på dem. Det är också ett trevligt alternativ idé som inte stör barnen i deras aktiviteter.

10. Dekorationer för krukväxter

Det finns många sätt du kan dekorera en krukväxt på för att ge den en speciell touch. Har du några fina och färgglada gamla strumpor kan du använda dem för att fodra krukorna. Detta är särskilt bra för små och medelstora växter, som suckulenter.

sock-apa

11. Små påsar och behållare av gamla strumpor

Med ett par strumpbyxor eller strumpor kan du göra några lådor som t.ex. hållare eller även små fickor för föremål. Om du har några söta babystrumpor kan du sy ihop dem så att de fungerar som plånböcker.

Med några större strumpor går det att göra ett pennfodral. För att göra detta, klipp bara upp en av sidorna och sy fast en dragkedja.

12. Strumplarv

Det finns två sätt att göra larver med gamla strumpor. Och detta är dessutom väldigt roliga pyssel för barn. Det första sättet att göra detta är genom att ta flera strumpor, rulla ihop dem till bollar och sätta ihop dem för att skapa en larv. För att få din larv att se finare ut kan du lägga till ben, antenner och ögon!

Det andra alternativet är att göra en larv eller orm genom att stoppa flera gamla strumpor och sy ihop ändarna. Sy sedan ihop varje del tills den är så stor som du vill att den ska vara. Sedan har du en stor larv som du kan rulla ihop och sedan rulla ut för att leka med den.

Använd din kreativitet

Vi har här berättat om 12 olika pyssel och hantverk som du kan göra med dina gamla strumpor för ditt hem, dina husdjur eller för att underhålla dina barn. Men möjligheterna är oändliga!

Släpp lös fantasin för att ge strumporna som lämnats utan make, fått hål eller helt enkelt blivit ersatta av ett nytt par, ett helt nytt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.