Psoriasis och kranskärlssjukdom: Hur är de relaterade?

Relationen mellan psoriasis och kranskärlssjukdom upptäcktes relativt nyligen. Tidigare fanns det vissa vetenskapliga studier som antydde att det fanns en koppling, vilket nu bekräftats. Ta reda på mer i den här artikeln.
Psoriasis och kranskärlssjukdom: Hur är de relaterade?

Senaste uppdateringen: 31 januari, 2022

Det finns ett samband mellan psoriasis och kranskärlssjukdom. Även om många människor kanske inte misstänker detta samband, vet vi nu att personer med psoriasis är mer benägna att drabbas av hjärtproblem än resten av befolkningen.

Förklaringen är att det beror på inflammation. Även om psoriasis är en sjukdom som främst drabbar huden, är det i sig en inflammatorisk process. Dessutom är det immunsystemet som förmedlar denna kroniska inflammation.

Vid kronisk inflammation lever kroppen i ett tillstånd av stress. Stressade celler utvecklar ämnesomsättningen i en miljö som inte är helt frisk, vilket leder till långsiktiga konsekvenser. Vi vet att långvariga inflammationstillstånd är skadliga, även när de inte ger uppenbara symptom.

Därför har personer med psoriasis högre sannolikhet att utveckla stroke i yngre ålder än andra. Av samma anledning har de ökad kardiovaskulär risk långt innan femtio års ålder, den ålder då sannolikheten för kranskärlssjukdom annars ökar. Låt oss titta lite närmare på detta hälsoproblem.

Vad är psoriasis?

Låt oss först ta en titt på vad psoriasis är för att förstå hur det är kopplat till kranskärlssjukdom. Psoriasis är en kroniskt inflammatorisk sjukdom som främst drabbar huden. Det kan också orsaka ledsymtom och problem i vissa inre organ, men i mindre utsträckning.

Dermatit av psoriasis orsakar ansamling av celler i epidermis. Dessa celler klumpar ihop sig för att bilda plack som kliar, blir röda och är mycket torra.

De klassiska symptomen på psoriasis är följande:

  • Röda, fjällande fläckar på huden
  • Torr hud
  • Allmän klåda, men med större fokus på de röda prickarna
  • Nagelbesvär
  • Artralgi – ledvärk

Även om specialister inte exakt känner till orsaken till psoriasis, vet de att det är en autoimmun sjukdom. Människokroppens försvarsceller känner inte igen hudcellerna och attackerar dem. Denna attack involverar vita blodkroppar och andra komponenter i immunsystemet, som antikroppar.

Kopplingen mellan psoriasis och kranskärlssjukdom är inte en del av symptomen på hälsoproblemet. Det betyder att inte alla patienter med psoriasis är benägna att bli drabbade av hjärtinfarkt. Dock innebär det att det finns ett större antal hjärtproblem hos psoriasispatienter.

kranskärlssjukdom
Alla patienter med psoriasis får inte hjärtinfarkt. En ökad risk för detta allvarliga tillstånd har dock konstaterats hos denna grupp patienter.

Du är kanske intresserad av den här artikeln: Stöd ditt hjärta med sex livsmedel med lågt natriuminnehåll

Studier om sambandet mellan psoriasis och kranskärlssjukdom

Flera studier runt om i världen har kunnat visa, med specifika data, att kopplingen mellan psoriasis och kranskärlssjukdom finns. Först fann forskare kopplingar som antydde detta samband, men med tiden har fler och fler bevis bekräftat det.

Så till den grad att vid svår psoriasis, med mycket uttalade symptom, är sannolikheten för kardiovaskulär dödlighet upp till 50 % högre. Detta innebär att psoriasispatienter är mer benägna att dö av hjärtproblem jämfört med personer utan psoriasis.

Andra studier utvärderade personer som har haft hälsoproblem i tio år. Vid slutet av den perioden hade de registrerat 28 % fler kranskärlssjukdomar i uppföljningsgruppen än i befolkningen i allmänhet.

Detta bör också förstås, som nämnts ovan, i samma kontext med inflammation. Varje process som orsakar kronisk inflammation i kroppen påverkar flera organ och vävnader. Förutom psoriasis kan vi inkludera reumatoid artrit och lupus erythematosus i denna grupp av hälsoproblem som också är förknippade med ökad kardiovaskulär död.

Och vi kan inte förbise statistiken som visar att psoriasispatienter lider av mer stress och högre arteriell hypertoni än resten av befolkningen. Båda är kardiovaskulära riskfaktorer.

psoriasis och kranskärlssjukdom
Vetenskapliga studier har etablerat ett samband mellan psoriasis och en ökad risk för kranskärlssjukdom. I svåra fall ökar denna risk med upp till 50 %.

Kopplingen mellan psoriasis och kranskärlssjukdom

Vid psoriasis finns det en ökad risk för kranskärlssjukdom eftersom dessa patienter har mer plack i artärerna. Dessa plack är inte förkalkade och är inte kopplade till individens kolesterolnivå. Dessutom uppträder plack tidigare, när psoriasispatienten fortfarande är ung.

Denna åderförkalkning ökar avsevärt hjärtrisken hos patienter med psoriasis. Plack i artärerna minskar blodtillförseln till vävnaden, inklusive hjärtmuskeln, och riskerar att brista. Plack som spricker är till exempel etiologin för akut hjärtinfarkt.

Om plack är orsaken ​​till den kroniska inflammatoriska processen, finns en överhängande risk för att de spricker. Inflammatoriska ämnen kan både stimulera plackbildning och orsaka plackruptur.

Slutsats

Om du lider av psoriasis finns det en viss anledning till oro, men inte till förtvivlan. Du bör kontrollera dina symptom genom strikt medicinsk uppföljning. Nyligen genomförda studier har också visat att när inflammationsstabilitet uppnås minskar risken för kranskärlssjukdom.

Om du är osäker, kontakta sjukvården och följ den indikerade behandlingen. Framsteg inom vetenskap och upptäckter om sätt att kontrollera psoriasis har kommit långt, och livskvaliteten har förbättrats dramatiskt. Så oroa dig inte, gå bara till dina hälsokontroller och följ läkarens råd och rekommendationer!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramos, Evelissa, et al. “Factores de riesgo cardiovascular en pacientes con psoriasis.” Dermatología venezolana 46.2 (2008).
  • Puig-Sanz, L. “La psoriasis,¿ una enfermedad sistémica?.” Actas Dermo-Sifiliográficas 98.6 (2007): 396-402.
  • González-Gay, M. A., C. González-Vela, and C. González-Juanatey. “Psoriasis: una enfermedad cutánea relacionada con riesgo cardiovascular elevado.” Actas Dermo-Sifiliográficas 103.7 (2012): 595-598.
  • Welsh P, Grassia G, Botha S, Sattar N, Maffia P. Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk: a realistic clinical prospect?. Br J Pharmacol. 2017;174(22):3898–3913. doi:10.1111/bph.13818
  • Jindal S, Jindal N. Psoriasis and Cardiovascular Diseases: A Literature Review to Determine the Causal Relationship. Cureus. 2018;10(2):e2195. Published 2018 Feb 15. doi:10.7759/cureus.2195

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.