Pintus-metoden: Hemligheten bakom Real Madrids framgångar

Vi analyserar de vetenskapligt baserade tekniker som ligger till grund för Pintus-metoden i dagens artikel.
Pintus-metoden: Hemligheten bakom Real Madrids framgångar

Senaste uppdateringen: 20 september, 2022

Italienaren Antonio Pintus är en fotbollsspelare som återvänt till Real Madrid för att där omsätta sin träningsmetod till praktik och skapa nya toppspelare. I dagens artikel ska vi analysera de vetenskapligt baserade tekniker som ligger till grund för Pintus-metoden.

“Episkt” är ett ord man kan höra inom fotbollen när man ser resultat som borde vara omöjliga att uppnå, och ännu mer när de kommer flera gånger om. Real Madrid har en av dessa historiska säsonger bakom sig och en teori är att det är Antonio Pintus och hans Pintus-metod som är ansvariga för dessa resultat.

Vid 59 års ålder är Antonio Pintus den nuvarande tränaren för det spanska laget. Det finns en idé om att det finns en Pintus-metod som håller på att förbättra Real Madrids prestation. Den går ut på att förebygga skador och göra dessa elitspelare dubbelt så motståndskraftiga och starka som andra spelare.

Resultaten verkar tala till hans fördel. Men vad är det som gör denna metod så speciell, och finns Pintus-metoden ens? Den italienska tränaren har en solid grund i en universitetsutbildning som gör att han kan tillämpa vetenskap på sina fysiska utvecklingsplaner. Vi ska ta en titt på dess egenskaper nedan.

Pintus-metoden: “Järnsergeanten”

I Spanien har Antonio Pintus fått smeknamnet Järnsergeanten. Han sägs vara hård mot med sina spelare när det kommer till träning. I Italien kallas han Piskan, ett annat smeknamn i samma kategori.

Det märkliga är dock att många säger att tränaren aldrig ställer krav som är för hårda. Trots smeknamnen är hans disciplin beräknad exakt till millimetern, så att det inte förekommer någon överträning och man undviker skador.

Man tror faktiskt att Pintus gjort att Real Madrid gjort en helomvändning under andra halvan av 2021 efter en säsong 2020/2021 med för många skador. Detta utöver problemet med de begränsningar som pandemin medförde. Spanjorernas tidigare tränare, som var av franskt ursprung, kunde inte hitta nyckeln till att minska skadorna när de återvände till planen efter pandemin.

Pintus-metoden må vara grundad av en järnsergeant, men han är en tränare som tränar sina spelare samvetsgrant och omsorgsfullt. Hans lag har drabbats av väldigt få skador och de har en superb uthållighet. Det gör att de kan hålla sig aktiva under hela matchen och hålla uppe tempot under förlängningar.

I sin tidigare insats som ansvarig för Real Madrids fysiska träning var Pintus mannen som hade vunnit tre Champions Leagues i rad med Zidane. Pintus kände Zidane väl från att ha tränat honom när fransmannen var spelare i Juventus på 1990-talet.

Luka Modric tränar med Pintus-metoden
Modric har sagt att Pintus träningar var mycket hårda och krävde full uppmärksamhet från spelarna.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Hur använder man artificiell intelligens i professionell fotboll?

Vetenskapsmannen Pintus

Antonio Pintus arbetar nu för Real Madrid, men han studerar och publicerar också vetenskaplig forskning om idrottsmedicin. I området där traditionell coachning, framsteg inom idrottsvetenskap och teknik möts, hittar italienaren sätt att förnya sig.

Hans besatthet av att minska skador, att inte överbelasta spelare och göra dem mer motståndskraftiga ser man tydliga spår av i de artiklar han skriver tillsammans med andra kollegor.

2016, till exempel, avslöjar den vetenskapliga studien han publicerade att han analyserade den administrerade arbetsbelastningen och fysiologiska responsen hos unga fotbollsspelare. Detta för att förstå hur man bäst balanserar träning och minimerar risken för skador.

Tillsammans med fem andra forskare studerade han 2008 oreglerat spel under fotbollsträningar. Denna träningsform kallar man på engelska sided games. Det går ut på att låta idrottarna spela bollen mot varandra på ett roligt och avslappnat sätt utan tydliga regler.

Denna typ av spel har man länge betraktat som stunder för att ha roligt snarare än träning. Spelaren deltar om han eller hon vill och utan förpliktelser. Det fungerar som en rekreation mellan de mer exakta övningarna och drillarna som sker under träningarna.

Enligt Pintus-metoden bidrar dessa oreglerade matcher till kardiovaskulär träning. I sin forskning konstaterar han att hjärtfrekvensen är lika påverkad som vid högintensiva drillar. Därför rekommenderar han att fotbollsspelare inte ska hoppa över den här typen av spel. Tvärt om bör man uppmuntra dem att delta även om de hellre hade velat vila.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa den här: Robert Lewandowskis träningskost håller honom på topp

Resultaten av Pintus-metoden för Real Madrid

Förhindra skador och bygg upp uthållighet. Det verkar sammanfatta Pintus-metoden för Real Madrid. Först såg vi det med Zidane och nu med Ancelotti.

Trots sin ålder fortsätter den italienska tränaren att hela tiden utveckla sig och bli bättre. Detta till den grad att han även är utbildad sjukgymnast i Spanien. Med sin nya kunskap kan han bättre hantera spelarnas arbetsbelastning för att förhindra överansträngning. Detta samtidigt som han återställer funktionaliteten hos spelare som återhämtar sig från skador. Kombinationen av erfarenhet och teknisk kunskap är det som gör skillnad.

“Än idag är processen att få skadade idrottare tillbaka till sporten ofta baserad på subjektiv kunskap och inte på de vetenskapliga bevis som kommer till oss från den internationella litteraturen.”

-Rosario D’Onofrio, medförfattare till vetenskapliga artiklar med Pintus

Frågan om uthållighet är inte heller oviktig. Trots allt verkar Real Madrids comebacks i år komma direkt ur en bok skriven enligt Pintus-metoden.

Detta är dock inte nytt. Under den italienska tränarens föregående säsong med spanjorerna gjorde laget flest mål efter 75 minuter i hela Europa. De var med andra ord de spelare som hade störst förmåga att upprätthålla aktivitet under de sista 15 minuterna av en match.

En skadad fotbollsspelare
Skador på elitnivå är problematiska för vilken klubb som helst. Ansträngningar för att minimera dem blir mer och mer utbredda.

Vetenskapsman, fotbollsälskare, järnsergeant: Ingen kan bestrida att Pintus-metoden fungerar

När Real Madrid återigen väljer Pintus som tränare säger han att det beror på att han är den bästa på planeten inom sin specialitet. Många av dem han har arbetat med säger samma sak och har inga tvivel om saken.

Antonio Pintus är en mycket intressant person inom fotbollsvärlden. Inte mycket är känt om hans privatliv och hans metod är en väl bevarad hemlighet som varje klubb skulle vilja ta del av.

Han är obestridligt en fenomenal tränare. Resultaten är lätta att se för alla och vetenskapen finns där för att bevisa det, liksom statistiken. Hans spelare drabbas av färre skador, återvänder till planen snabbare efter ett fysiskt problem och har energi som räcker ända till slutet av matcherna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perroni, F., Pintus, A., Frandino, M., Guidetti, L., & Baldari, C. (2018). Relationship among repeated sprint ability, chronological age, and puberty in young soccer players. The Journal of Strength & Conditioning Research32(2), 364-371.
  • Dellal, A., Chamari, K., Pintus, A., Girard, O., Cotte, T., & Keller, D. (2008). Heart rate responses during small-sided games and short intermittent running training in elite soccer players: a comparative study. The Journal of Strength & Conditioning Research22(5), 1449-1457.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.