Pepparmyntolja mot irritabelt tarmsyndrom
Egenskaperna hos pepparmyntolja har studerats för dess effekter på människor som har irritabelt tarmsyndrom. Enligt nyligen genomförda studier, som en publicerad i BMC Complementary Medicine and Therapies, är detta en säker och effektiv terapi som kan lindra både smärtan och symtomen vid denna sjukdom.
Vad mer vet vi om det? Finns det andra studier som stöder detta påstående? Dagens artikel ger dig mer information om hur man kan använda pepparmyntolja för att lindra irritabelt tarmsymdrom, samt allmänt ta del av dess fördlear. Vi ska också ge dig några tips om hur du kan använda pepparmyntolja för just dessa specifika besvär.
Pepparmyntolja för att lindra irritabelt tarmsyndrom
Människor har använt örten pepparmynta sedan urminnes tider för alla slags medicinska ändamål. Vi har använt det i form av blad och eterisk olja i drycker, extrakt och salvor för att mildra tillstånd som till exempel förkylning, huvudvärk eller matsmältningsproblem.
Faktum är att forskare nyligen har visat att eterisk olja från pepparmynta har terapeutisk potential mot irritabelt tarmsyndrom (IBS). I synnerhet hjälper det till att kontrollera symtom som smärta, förstoppning, inflammation och uppblåsthet. Faktum är att en granskning av studier som publicerats i BMJ drar slutsatsen att pepparmyntolja är effektivare än placebo vid behandling av IBS. Dessutom verkar dess effekter överträffa effekterna av fiber och jämförs med effekterna av kramplösande läkemedel.
Men varför är det så effektivt? Forskare menar att denna ingrediens har antispasmodisk aktivitet. Det vill säga mentol, en av de aktiva föreningarna i pepparmynta, lugnar tarmens muskler. Således hjälper det till att minska utspänningen i buken, smärta, känslan av ofullständig evakuering, förstoppning och diarré.
I en delad randomiserad kontrollerad studie i tidsskriften Digestive and Liver Disease, visade sig en fyra veckors behandling med pepparmyntolja vara till hjälp för att lindra buksymtomen som är karakteristiska för IBS. Dessutom observerade forskning i den medicinska tidskriften Alimentary Pharmacology & Therapeutics att denna olja har andra verkningsmekanismer mot IBS, såsom modulering av visceral känslighet, antimikrobiell aktivitet och antiinflammatoriska effekter.
Läs vidare: Lindra symptom vid IBS med dessa helande örter
Är pepparmyntolja säkert?
De flesta studier har fastställt att pepparmyntolja är säkert att använda. Det finns dock mer forskning kvar att göra, så ta dessa resultat med en nypa salt. Tänk på att pepparmyntolja inte är en förstahandsbehandling och att du bör konsumera det på ett ansvarsfullt sätt – helst under medicinsk övervakning.
Detta eftersom att mynta och dess derivat kan ha negativa effekter i stora doser. Forskare har till exempel observerat att det kan störa absorptionen av vitaminer, mineraler och mediciner. Dessutom kan det utlösa halsbränna, muntorrhet och illamående när man tar det oralt. I sällsynta fall kan det också orsaka allergiska reaktioner.
Behandla irritabelt tarmsyndrom med pepparmyntolja
Hittills har studier på pepparmyntolja och irritabelt tarmsyndrom fokuserat på olja i kapselform. Det finns inga bevis för att det ger samma effekter att dricka pepparmynta som tillagats av bladen. Denna infusion är dock ganska säker för hälsan.
Myntakapslar har vanligtvis en beläggning som förhindrar magsyror från att bryta ner dem. Detta för att de inte ska lösas upp förrän de når tarmarna, och därmed undvika skadliga biverkningar på vägen dit. De generella doserna är:
- Vuxna: från 0,2 ml till 0,4 ml pepparmyntolja, tre gånger om dagen
- Barn 8 år och äldre: 0,1 ml till 0,2 ml pepparmyntolja, tre gånger om dagen
Observera att du inte bör konsumera det samtidigt med antacida, eftersom dessa kommer att bryta den filmbeläggningen. Du bör dessutom svälja kapslarna hela, så använd inte ren pepparmyntolja. Du bör också följa rätt dos vilken redan är noggrant uppmätt i varje kapsel.
Du kanske också är intresserad av: 4 rekommenderade tips för att lindra IBS
Rekommendationer för patienter med irritabelt tarmsyndrom
Irritabelt tarmsyndrom är en sjukdom som kräver tvärvetenskaplig behandling. Du bör därför rådfråga en läkare innan du använder kosttillskott som pepparmyntolja för att lindra symtomen.
Både läkare och nutritionister – och även psykologer – kan vägleda dig mot effektiva metoder för att minska symtomen och undvika komplikationer. Du kommer antagligen också att behöva ändra din kost och anta hälsosamma vanor. Tänk därför på följande:
- Säkerställ en optimal fiberkonsumtion
- Undvik gluten
- Anta ”låg-FODMAP”-dieten
- Var fysiskt aktiv
- Undvik situationer som orsakar stress
- Anta rätt sömnhygienvanor
- Drick tillräckligt med vatten och andra hälsosamma drycker
- Följ all behandling som din läkare föreslår
- Gå i psykologisk terapi
Forskning om adjuvanta behandlingar mot irritabelt tarmsyndrom fortsätter göra framsteg. Det är av den anledningen som det idag är möjligt att använda kosttillskott, som till exempel pepparmyntolja, för att hantera dina symtom. Rådfråga dock alltid din läkare i förväg.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0
- Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016;61(2):560-571. doi:10.1007/s10620-015-3858-7
- Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
-
Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
- Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519