P-piller som bara innehåller progestin: Fördelar och biverkningar

Den största skillnaden mellan p-piller som bara innehåller progestin och andra p-piller är att det inte innehåller östrogen, vilket är en fördel för kvinnor som vill undvika denna komponent på grund av preferenser eller för att de anser att det påverkar deras hälsa.
P-piller som bara innehåller progestin: Fördelar och biverkningar

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Mini-piller är p-piller som endast innehåller progestin och detta i en lägre dos hormoner än i de traditionella p-pillerna. Dessutom innehåller inte östrogen.

De är små piller som, om de används korrekt, är 99% effektiva för att förhindra graviditet. Det är dock svårt för vissa kvinnor att uppnå en sådan grad av perfektion vid användning. Därför är den normala effektivitetsgraden för minipiller 91%.

Hur fungerar p-piller som bara innehåller progestin?

kvinna med p-piller som innehåller progestin
Mini-piller förhindrar ägglossningen med en lägre hormonell dos än traditionella preventivmedel.

Liksom andra p-piller förhindrar minipiller ägglossning. Detta innebär att effekten förhindrar frisläppningen av ägg. Som en naturlig följd av att det inte finns några ägg, kan en graviditet inte inträffa.

Minipiller är mindre effektiva än traditionella preventivmedel för att förhindra ägglossningen. De har däremot två andra effekter som inte bara kompenserar för denna brist utan också ökar effektiviteten för att förhindra befruktning.

Dessa effekter är som följer:

 • De gör att slemmet i livmoderhalsen blir mycket tjockt. Det gör det mycket svårt för spermier att passera genom det och nå äggledarna för att befrukta ägget.
 • De tunnar ut livmoderslemhinnan. Detta innebär att om spermierna ändå skulle befrukta ägget, skulle implantation i livmodern vara mycket svårt vilket gör det osannolikt att graviditet kan äga rum.

Vem bör ta p-piller som endast innehåller progestin?

Med några få undantag kan minipiller användas av alla kvinnor. De används ofta specifikt av ammande mödrar, eftersom det finns en föreställning att en del andra preventivmedel hämmar produktionen av bröstmjölk, även om det inte finns några bevis för detta.

En läkare kan förmodligen rekommendera användning av minipiller i de fall då kvinnan haft en blodpropp i benen eller lungorna. Samma sak gäller i de fall då det finns en risk att utveckla sådana blodproppar, även om kvinnan inte har haft dem.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Sju frågor om kondom för kvinnor

Vissa kvinnor är försiktiga med östrogeninnehållande preventivmedel på grund av möjliga biverkningar. I sådana fall kan minipiller vara ett alternativ. Man kan också ordinera dem när en kvinna har dermatit associerad med menstruationscykeln.

Hur ska du ta minipiller?

Helst är det bäst att börja ta p-piller den första dagen av din menstruation, eftersom detta kommer att ha en starkare preventiv verkan. Om du byter från traditionella p-piller bör du genomföra övergången utan att störa ditt dagliga intag. Med andra ord så tar du ditt första minipiller dagen efter att du har tagit det sista konventionella p-pillret. För att minipiller ska vara effektiva måste du följa dessa riktlinjer:

 • Ta ett piller vid samma tid varje dag. Om detta inte är möjligt är det bäst att tillåta en tidsfördröjning på högst tre timmar.
 • Du bör aldrig göra ett uppehåll i det dagliga intaget. Det är viktigt att fylla på receptet i god tid så att du inte får slut på piller.
 • Om du inte kan ta p-piller den första dagen av din menstruation, bör du använda kondom inom de närmaste sju dagarna om samlag äger rum.
 • Kvinnor som ammar kan använda minipiller från den sjätte veckan efter förlossningen.
 • Om du har använt ett injicerbart preventivmedel är det bäst att börja ta minipiller dagen efter det datum som din nästa injektion skulle ha tagit plats.

Vad gör jag om jag glömmer att ta det en dag?

Om du glömmer att ta detta piller vid din vanliga tidpunkt, bör du ta det så snart du kan. Helst bör du alltid ha dina piller med dig så att du kan ta dem när som helst, även när du inte är hemma.

Om det har gått mer än tre timmar sedan du skulle ha tagit ditt piller är det bäst att ta det så snart som möjligt. Utöver detta bör du använda kondom under samlag de närmaste två dagarna. Om du glömmer att ta p-piller i mer än 12 timmar måste du använda kondom de påföljande sju dagarna.

kvinna visar kalender med mensdagar utmärkta
Om du glömmer ett piller måste du kombinera minipiller med användning av kondom.

Fördelar med preventivmedel som endast innehåller progestin

Den största fördelen med minipiller är att de inte innehåller östrogen, till skillnad från andra p-piller. Detta är perfekt för kvinnor som inte vill ta dessa hormoner på grund av preferenser eller på grund av hälsoproblem.

Andra fördelar med denna typ av preventivmedel är att de:

 • är effektivare än barriärmetoder, som kondomer och pessar
 • vanligtvis genererar färre biverkningar än konventionella p-piller
 • är säkra att använda under amning
 • gör, hos vissa kvinnor, att menstruationscykeln blir mer regelbunden, kortare, lättare och mindre smärtsam
 • är en tillfällig preventivmetod, vilket innebär att du kan avsluta användningen när som helst, och det påverkar inte fertiliteten

Missa inte att läsa den här artikeln: Preventivmedel kan leda till blodpropp i venerna

Nackdelar med minipiller

Minipiller har också nackdelar.

Den första av dessa är kravet på disciplin. Du måste nämligen ta dem varje dag vid samma tid, för att de ska uppnå 99% effektivitet, vilket kan vara mycket begärt av vissa.

Andra nackdelar är följande:

 • Hos vissa kvinnor kan det generera oregelbundna menstruationsperioder. Med andra ord orsaka frånvaron av en mens eller blödningar mellan menstruationerna.
 • Det kan leda till humörsvängningar. Vissa kvinnor tappar intresset för sex.
 • Kan i vissa fall leda till viktökning.
 • Liksom med andra p-piller så skyddar de inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Om det råder osäkerhet om säkerheten för din sexpartner är det bäst att kombinera användningen av p-piller med kondom.
 • Vissa människor upplever huvudvärk och/eller illamående när de använder denna typ av piller.

Kontraindikationer och biverkningar av minipiller

Felfrekvensen för minipiller är något högre än för klassiska p-piller. Man beräknar att 13 av 100 kvinnor som använder denna metod blir gravida per år.

Det finns en något högre risk för ektopisk graviditet eller utomkvedshavandeskap när du använder minipiller och blir gravid. Man har emellertid inte hittat någon koppling mellan denna preventivmetod och fosterskador.

Man rekommenderar inte användning av minipiller för kvinnor som uppfyller följande kriterier:

 • Har haft bröstcancer
 • Livmoderblödningar utan känd orsak
 • Har leversjukdom
 • Tar mediciner för epileptiska anfall, HIV/AIDS eller tuberkulos
 • Har svårt att ta piller varje dag vid samma tidpunkt

P-piller som bara innehåller progestin: Ja eller nej?

Denna preventivmetod blir effektivare ju mer disciplin som användaren har. Bland kvinnor som tar p-piller vid samma tid varje dag och aldrig glömmer att göra det, förekommer det bara en graviditet per 100.

Om du börjar ta minipiller och lägger märke till biverkningar eller hälsoproblem är det bäst att konsultera din läkare så snart som möjligt. Det finns en risk att denna metod inte passar dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Franco, Y., Mendoza-Fernández, V., & Lemini, C. (2003). Mecanismos de acción de los efectos protectores de los estrógenos sobre el sistema cardiovascular. Rev Fac Med UNAM, 46(3), 101-8.
 • PRATS, E. C., & FERNÁNDEZ, V. J. B. (2004). Anticonceptivos orales. Offarm, 23(9).
 • Monterrosa, A. (2006). Anticonceptivos orales de sólo progestina. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología, 57(1), 45-53.
 • Dr. Rafael Sánchez Borrego. Dr. Oscar Martínez Pérez. GUÍA PRÁCTICA EN ANTICONCEPCIÓN ORAL Basada en la evidencia. http://hosting.sec.es/descargas/AH_2003_GuiaPracticaAnticOral.pdf
 • Organización Mundial de la Salud. Planificación Familiar. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44074/?sequence=1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.