Överkänslighetsreaktion i huden på grund av överdriven användning av kosmetika
Huden är bra på att skicka tecken om sina behov och allt som inte är bra för den. Ett av de vanligaste sätten att kommunicera är genom en överkänslighetsreaktion i huden. Detta kan uppstå när huden blir överväldigad på grund av överdriven användning av kosmetika.
Ibland använder vi produkter som istället för att korrigera vissa hudförhållanden har en negativ påverkan på överhudens motstånd. Konsekvensen är att ingredienserna är ineffektiva och dermatologiska problem uppstår som kräver läkarvård.
Försiktighet med vilka aktiva ingredienser du använder och att du har kunskap om vad du använder i ditt ansikte är viktiga punkter för att minimera risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion i huden. Vi visar dig hur du upptäcker symptomen på detta tillstånd tillsammans med metoder för att lindra det.
Vad är en överkänslighetsreaktion i huden?
En överkänslighetsreaktion i huden är en följd av överexponering för vissa aktiva ingredienser i de produkter du använder för ansiktsvård. Tecknen uppstår en tid efter att du har applicerat de aktiva ingredienserna. Men i vissa fall är effekterna synliga omedelbart, när du använder en ny kosmetikaprodukt för första gången.
Symtomen är vanligen rodnad, fjällning, akne eller ett märkbart oljigt utseende i ansiktet. Det behöver inte betyda att produkten är skadlig, utan snarare att din hud är särskilt känslig för vissa starka sammansättningar som inte påverkar de flesta andra människor.
I grund och botten omfattar en överkänslighetsreaktion i huden två egenskaper:
- Dermatit vilket är reaktioner från överdriven användning av kosmetika.
- Fet hud och förhöjd talgproduktion, också på grund av användning av kosmetika, men i detta fall från användningen av kosmetika som är olämplig för just din hudtyp.
Klassificering av överkänslighetsreaktioner
En överkänslighetsreaktion i huden kommer av applicering av aktiva ingredienser som är olämpliga för huden. Det är också kopplat till ett överflöd av näringsämnen och oljor. Denna effekt kan vi alltså dela in i två klassificeringar, som vi nämnde ovan.
1. Dermatit
Denna form av överkänslighetsreaktion i huden uppstår på grund av användningen av exfolianter med alfa- eller betahydroxisyror som ändrar pH och hudbarriären. Överkänsligheten resulterar i överdriven oljeproduktion och akne, eftersom huden “tappar kontrollen” i jakten på balans.
På liknande sätt kan kontaktdermatit eller irritationseksem uppstå, beroende på egenskaperna hos den irriterande produkten och egenskaperna för exponeringen av den. Detta kan till exempel uppstå på grund av kvicksilverinnehållet i vissa kosmetikaprodukter.
2. Fet hud
Detta tillstånd kan uppstå i aknebenägen hud, överbelastade av aktiva komponenter som den inte behöver. I detta fall blir huden alltför återfuktad av produkten vilket leder till en inflammatorisk process och porer fulla av olja, vilket ökar risken för att attrahera bakterier och generera utbrott.
Vid mild akne kan man få en lokal behandling som inkluderar rengöring med neutral tvål samt att man ska låta bli att klämma finnarna. En hudläkare kan också rekommendera retinoider, peroxid eller salicylsyra. Vid allvarlig akne kan en läkaren rekommendera oral systemisk behandling.
Vi inbjuder dig att läsa: Nattkräm som bekämpar rynkor med druvkärneolja
Vilken behandling är bäst vid en överkänslighetsreaktion i huden?
Du bör inte försöka lösa detta på egen hand. Medicinsk hjälp är alltid den bästa behandlingen, särskilt när symtomen inte försvinner.
När du får en hudreaktion av en kosmetisk produkt, avbryt behandlingen och konsultera en specialist. Du kan då få råd om huruvida du ska ändra doseringen eller om det är bättre att välja en annan produkt. Oavsett vilket är det viktigt att veta vilken typ av hud som du har för att veta vilken typ av produkt som är lämplig för den.
Niacinamid ordineras i allmänhet för att lindra irriterad hud. Salicyl- och glykolsyror ordineras vid alltför återfuktad hud. Utöver detta är följande tips till hjälp för att lindra en överkänslighetsreaktion i huden.
Antioxidantmasker kan lindra en överkänslighetsreaktion i huden
De flesta preparat med naturliga ingredienser ger antioxidativa, återställande och återfuktande effekter. Följande är några effektiva ingredienser:
- Aloe vera: Detta fungerar som en mjukgörande, antiinflammatorisk och helande kräm. Den kan användas vid torreksem, irritationer, akne och andra hudsjukdomar.
- Tea tree-olja : Vid mild akne kan tea tree-olja sannolikt hjälpa till med återhämtning. Forskning på växten visar att preparat med 10 % av denna eteriska olja är effektiv mot infektioner, furunkulos, dermatit och akne.
- Sallatsspikblad eller centella asiatica: En artikel publicerad av Frontiers in Pharmacology beskriver egenskaperna hos denna ört. Den är effektiv mot inflammation, bekämpar oxidativ stress och underlättar hudförbättring. Det är också effektivt för att läka hud, mildra brännskador och öka kollagensyntesen, vilket visas av en studie publicerad i Advances in Dermatology and Allergology.
Termiskt vatten kan mildra en överkänslighetsreaktion i huden
Kosmetiskt termiskt vatten rekommenderas för att återställa skadad hud och hjälpa den till balans. Denna typ av vätska har förmågan att regenerera, mjukgöra och återfukta tack vare dess sammansättning av mineraler.
Föreskriven ansiktshygien enligt en hudläkare
Ansiktshygien guidad av en hudläkare kan hjälpa dig att vitalisera din hudbarriär. I likhet med stegen i vanliga skönhetsrutiner är det nödvändigt att utföra djuprengöring, peeling, återfuktning och solkydd, men allt enligt medicinsk rådgivning. Detta är det enda sättet att återskapa en frisk dermis, vilket är viktigt så att huden kan uppfylla sina följande syften som:
- Barriärorgan
- Immunförsvar
- Aktiverare av D-vitamin
- Temperaturreglerare
- Medium för känslighet och estetik
Ta reda på mer: Apelsinblomvatten: Ett naturligt medel för hudvård
Kan man förhindra överkänslighetsreaktioner?
Svaret är ja. Det viktigaste är att respektera hudtypen och endast använda kosmetiska aktiva ingredienser som passar dess egenskaper. Ett annat tips är att testa på nya ansiktsprodukter lite i taget, så att du kan upptäcka eventuella biverkningar och reaktioner.
Läs applikationsanvisningarna noggrant. Om du inte gör det kommer du inte att veta hur ofta det är tillrådligt att använda dem. Om huden av någon anledning inte kan tillgodogöra sig behandlingen eller rekommendationerna, är en medicinsk utvärdering nödvändig för att fastställa lämplig behandling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Acné. Redacción Médica. Diccionario de enfermedades. España. https://www.redaccionmedica.com/recursos-salud/diccionario-enfermedades/acne
- Brzezińska M, Bylka W, Studzińska-Sroka E, Znajdek-Awiżeń. Centella Asiática en Cosmetología. Avances en Dermatología y Cosmetología. Vol. 30. Polonia; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/1e8c0e96-4dd9-3098-b83a-ed1ec7a0a9f0/?utm_source=desktop
- Carretero Acame M, Ortega T. Plantas medicinales y derivados en dermatología (IV): Melaleuca. https://botplusweb.farmaceuticos.com/Documentos/2014/10/29/78523.pdf
- D’Amelio Garófalo C. Dermatitis de contacto. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/dermatitis-contacto
- Gao M, Hayashi M, Kudo M, Liu T, Qin L, Sun B, Wu L, Wu Y, Zhang C. Potencial terapéutico de la centella asiática y sus triterpenos: Una revisión. Fronteras Farmacológicas. Suiza; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/cd9f3c48-327e-30e1-8dae-7348cd6f97ff/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1e4ba46a-6c55-47e8-92b5-ac03403aa382%7D
- López Luengo MT. Plantas medicinales de aplicación en dermofarmacia. Offarm. Vol. 22. Núm. 11. pp. 122-115. España; 2003. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-plantas-medicinales-aplicacion-dermofarmacia-13055930
- Niacinamida. Medline Plus. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2022. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/1534.html
- Piquero-Casals, Jaime, et al. “Topical non-pharmacological treatment for facial seborrheic dermatitis.” Dermatology and therapy 9.3 (2019): 469-477.
- Sandoval B. Aplicaciones de los hidroxiácidos en dermatología cosmética. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 12. Núm. 1. Perú; 2001. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/folia/vol12_n1_abril_2001/aplicaciones.htm
- Sun, Sihao, et al. “Irritant contact dermatitis caused by cosmetics containing excessive mercury.” Journal of Cosmetic Dermatology (2022).
- Viera Ramírez A. ¿Cuándo está la piel sana? Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. https://aedv.fundacionpielsana.es/piel-sana/Cuando-esta-la-piel-sana
- Zirwas, Matthew J. “Contact dermatitis to cosmetics.” Clinical Reviews in Allergy & Immunology 56.1 (2019): 119-128.