Apelsinblomvatten: Ett naturligt medel för hudvård

Apelsinblomvatten är en produkt av naturligt ursprung som hjälper till att återfukta, strama åt och skydda huden.
Apelsinblomvatten: Ett naturligt medel för hudvård

Senaste uppdateringen: 22 april, 2022

Apelsinblomvatten är en produkt av naturligt ursprung som du kan använda för hudvård. Tack vare dess egenskaper rekommenderas det av specialister för att återfukta, strama åt och skydda huden. Finns det fler anledningar till varför du bör använda det? Läs vidare för att ta reda på det!

Apelsinblomvatten är en helt naturlig produkt som har blivit alltmer populärt bland många kvinnor och män på senare tid. Man utvinner ämnet genom ångdestillation av apelsinblomsblad (Citrus aurantium). Produkten man får fram har en behaglig och mild arom.

Du kan också använda detta vatten i matlagning i olika recept, bl.a i den spanska rätten roscón de reyes, sirap, muffins och kakor. Vissa använder det också för naturmedicinska ändamål, men det finns inte mycket vetenskapliga bevis för dessa effekter.

Hur som helst kan man idag hitta apelsinblomvatten på apotek och i kosmetikabutiker där de säljs som ett komplement till ansiktsvård. Även om vi behöver flera studier för att bekräfta dess egenskaper, tyder anekdotiska data på att det kan bidra till att förbättra hudens utseende. Så vilka är fördelarna?

Hudvård med apelsinblomvatten

Destillationsprocessen av apelsinblommans kronblad ger oss apelsinblomvatten, en produkt som förutom vitaminer och mineraler också innehåller fenolföreningar, vilket framgår av en reviderad publikation i Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Specifikt är dess aktiva egenskaper följande:

  • Eterisk neroliolja (o,15%): Limonen, linalool, nerol, metylantranilat.
  • Petitgrain eterisk olja (0,15%): Flavoniska heterosider.
  • Organiska syror (citronsyra, äppelsyra, askorbinsyra).
  • Sockerarter.
  • Pektin.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Koreanska dieter: Orientens hemlighet för att tappa vikt

Det är inte förvånande att apelsinblomvatten på grund av denna komposition kan hjälpa oss att förbättra hudens utseende. Även om det inte är en magisk produkt på något sätt, är det ett bra alternativ för att hålla din hud mjuk, återfuktad och fri från orenheter.

Låt oss ta en närmare titt på dess egenskaper.

Apelsinblomma kan användas för att göra apelsinblomvatten

Återfuktande och uppfriskande

På grund av sin sammansättning är apelsinblomvatten en idealisk produkt för att återfukta och fräscha upp din hud. Faktum är att den är lämplig för alla hudtyper, inklusive känslig och lättirriterad hud. Den är bra för att återfukta om huden är torr, fjällande eller verkar matt.

Det är också ett bra alternativ vid eksem och allergier. I dessa fall är det dock bra att tänka på att det inte är en förstahandsbehandling utan endast hjälper till att lindra problemet lokalt. En hudläkare bör behandla alla eventuella hudproblem du kan ha.

Rengöring och reglering av ett överskott av olja

Denna vätska är inte bara bra för torr hud, den är också användbar för människor med hud som producerar lite för mycket olja. Vattnet har sammandragande egenskaper och därför kan applicering av det hjälpa till att ta bort överflödig olja som fyller talgkörtlarna hos personer som har detta problem.

Dessutom renar det och minskar förekomsten av bakterier på huden, vilket minskar risken för problem som till exempel akne. Det hjälper också till att göra huden matt och minska den glänsande tendensen som kan få huden att se smutsig ut.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Nattkräm som bekämpar rynkor med druvkärneolja

Apelsinblomvatten skyddar huden

På grund av innehållet av fenolföreningar, ett av ämnena med antioxidanteffekt, hjälper apelsinblomvatten till att skydda huden mot effekterna av solens UV-strålar och de fria radikalerna i omgivningen. Tack vare det kan regelbunden användning av apelsinblomvatten i din hudvård tillsammans med goda vanor hjälpa till att minska risken för för tidigt åldrande.

Kvinnan rengör huden

Hur du använder apelsinblomvatten i din hudvård

Du kan använda apelsinblomvatten i din hudvård på många sätt. Många använder det regelbundet som en tonic för att avsluta sin hudvårdsrutin. På så sätt tar du bort orenheterna i porerna och gör att huden blir mer återfuktad. Du kan använda det på morgonen innan du applicerar smink och andra typer av kosmetika och på kvällen innan du går och lägger dig.

Det bästa sättet att använda det på  är att fukta en bomullstuss med apelsinblomvatten. Gnid sedan försiktigt över hela ansiktet, halsen och bröstet.

Du kan också hälla vattnet i en sprayflaska och spraya det i ansiktet innan du lägger på smink. På så sätt hjälper det de kosmetiska produkterna att fästa bättre i ansiktet när det torkar.

Andra tillfällen att använda apelsinblomvatten i din hudvård är: Efter rakning, på varma dagar när din hud är glänsande, eller vid eventuella irritationer eller rodnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Suntar, I., Khan, H., Patel, S., Celano, R., & Rastrelli, L. (2018). An overview on citrus aurantium L.: Its functions as food ingredient and therapeutic agent. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/7864269
  • Karthikeyan, V., & Karthikeyan, J. (2014). Citrus aurantium (Bitter Orange): A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology. International Journal Of Drug Discovery and Herbal Research (IJDDHR)4(4), 766–772.
  • Huang, S., Hu, S., Shi, J., & Yang, Y. (2001). Studies on chemical constituents from the flower of Citrus aurantium. Zhong Yao Cai = Zhongyaocai = Journal of Chinese Medicinal Materials, 24(12), 865–867.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.