När överdriven stolthet blir en sjukdom

Överdriven stolthet är en sjukdom som kan dölja djupare problem som kan påverka din kropp fysiskt om du inte löser dem. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
När överdriven stolthet blir en sjukdom

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vet du vad överdriven stolthet är? Det är en känsla av aktning och beundran du har för dig själv som får dig att tro att du är bättre än andra. I denna artikel ska vi berätta varför överdriven stolthet kan betraktas som en sjukdom.

Du har säkert träffat någon som beskrivit sig själv som “stolt”. Denna person verkade förmodligen inte lyckligare eller mer välmående av att hävda att vederbörande var bättre än andra. Tvärtom verkade personen vara konstant stressad och ängslig. Man märker det dock bara om man är uppmärksam.

I denna artikel ska vi ta en titt på den ohälsosamma sidan av stolthet.

Stressen som kommer med överdriven stolthet

Frustrerad kvinna

Att vara stolta gör inte nödvändigtvis att man mår bra. Även om de försöker bete sig som att de är bättre än andra, döljer de bakom masken av stolthet en självkänsla som sett bättre dagar. Detta får dem att:

  • Jämföra sig själva med andra. På så sätt kan ingen ta ifrån dem positionen som inbillar dem att de är bättre eller överlägsna. De är alltid på alerten och jämför sig med andra för att bekräfta vad de försöker intala sig.
  • Dölja sin osäkerhet. Genom överdriven stolthet döljer folk sina sanna osäkerheter. I verkligheten känner de sig dock väldigt underlägsna, trots deras agerande går stick i stäv med det.
  • Låta ångesten överväldiga dem. Stressen som kommer med överdriven stolthet kommer från behovet att alltid vara i händelsernas centrum. Vidare kan de vara väldigt krävande mot sig själva för att stå ut och stå över andra.

Som du kan se kanske stolta personer verkar bättre än andra, men så är inte fallet. Under denna attityd finns en väldigt skör personer som förmodligen genomgått mycket smärta.

Problemen hos människor med överdriven stolthet

Härnäst ska vi ta en titt på problemen hos personer som lider av överdriven stolthet. Som du kan se är dessa personer inte lyckliga, och vi ska ta en titt på varför.

Personer med överdriven stolthet:

  • Är oförmögna att beundra andra: genom att beundra andra kan man sträva efter mer realistiska mål. Å andra sidan kan en önskan att vara bättre än andra leda till att man konstant jämför sig med dem. Oavsett vad du gör kommer det dock alltid finnas någon “bättre” att jämföra sig med.
  • Vet inte hur man lyssnar: de är ofta så ivriga att vara universums centrum att det hindrar dem från att lyssna på andra. Detta leder till konflikter i deras relationer, eftersom människorna i deras omgivning anser att de endast pratar om sig själva.
  • Kan inte agera utan att demonstrera sitt värde: de försöker alltid hävda sig själva, så de kan inte slappna av eller njuta av stunden. Det hindrar dem från att vara lyckliga med vad de gör, vilket är väldigt skadligt.

Det är en sjukdom eftersom den orsakar djupa problem

Massor av personer som lider av överdriven stolthet döljer något som sårar dem. Därför rör det sig om en sjukdom. När de beter sig på detta vis så döljer de sina problem istället för att lösa dem, vilket leder till att problemen blir värre.

Man som inte mår bra

Dessa personer kan ignorera problemen i åratal genom att kamouflera dem med stolthet. Detta gör som sagt situationen progressivt värre, vilket gör dem ännu mer olyckliga än de redan var. Även om stolta personer bibehåller denna attityd under lång tid så är det i slutänden en sjukdom. Migrän, yrsel och magsmärtor är indikatorer på att något måste förändras. Det är vad som kallas somatisering av känslor.

Stolthet är något som inte har någon lösning. För att fixa det måste man veta vad man ska leta efter. Sedan kan man få hjälp att lösa de underliggande problemen för att få rätsida på livet.

Har du träffat något som beter sig på detta sätt. Har du själv använt stolthet för att gömma dina osäkerheter. Överdriven stolthet är en sjukdom, och den har till och med fysiska symptom med ett djupt ursprung. Ditt inre välmående, din självkänsla och din känsla för frid har stor påverkan på din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.