Överdriven oro för din hälsa
Du lever i en tid där du hela tiden bombarderas med information. Du hör och läser ständigt om vård och skydd av kroppen vart du än går. Detta har skapat en miljö där det är lätt att känna en överdriven oro för din hälsa, något som du kan känna av i din vardag.
Hälsa definieras som ett tillstånd av fysiskt, emotionellt och socialt välbefinnande. Det är inte bara frånvaron av sjukdom. Det blir allt vanligare att hitta människor som är rädda för att bli sjuka eller för att deras nära vänner och släktingar kommer att bli det.
Även om det är sant att det att ta hand om din hälsa och föra en hälsosam livsstil är viktigt för att förebygga sjukdomar, kan överdriven oro för din hälsa vara ett problem. Därför förklarar vi vad du ska göra med denna oro och vilka strategier du kan ta för att hantera det i den här artikeln.
Vad är överdriven oro för din hälsa?
Som du kan föreställa dig är det normalt att oroa sig. Vi har alla en viss rädsla för att bli sjuka. Detta är naturligt och fördelaktigt om det får dig att förbättra dina vanor. Till exempel att äta en bättre kost eller träna regelbundet.
Av samma anledning gör den dig medveten om tecken på sjukdomar och uppmuntrar dig att gå till läkaren vid behov. Men när oron fortsätter att växa kan det leda till ångest.
När detta händer kan negativa tankar och oro för att bli sjuk uppta stor del av dina tankar. Detta skapar ett tillstånd där minsta lilla smärta eller risk för infektion får dig att tro att du är sjuk.
Den allmänna felinformationen om olika situationer runt om i världen har lett till en drastisk ökning av människors rädsla. Det är ett fenomen med kollektiv oro som går utöver individen och sätter stora grupper av människor i samma tillstånd av överdriven vaksamhet.
Ångest kan också få oss att göra irrationella saker. När man inte kontrollerar denna överdrivna oro för hälsan, kan vissa individer ta till drastiska åtgärder som i slutändan blir kontraproduktiva och orsakar sjukdom istället för att skydda dem.
Du kanske kommer att gilla den här artikeln: De mentala och fysiska fördelarna med aerobisk träning
Tecken på överdriven oro
Gränsen mellan normal och överdriven oro är mycket tunn. Det finns dock vissa tecken som kan skvallra om att gränsen är nära eller till och med överskriden. Till att börja med kan vi nämna det tillstånd av rädsla som vi beskrev ovan.
När någon ständigt är medveten om värk eller smärta, oavsett hur liten den kan vara, kan det tyda på en besatthet. Och ännu mer om man börjar leta efter information om ämnet eller inte kan sluta tänka på det.
Dessa människors beteende får dem att organisera sina liv kring det förmodade problemet. Deras familj, arbete och vänskapsförhållanden förändras på grund av tvångssyndrom.
Många går till och med så långt att dra slutsatsen att det är symptom på en viss sjukdom. De katalogiserar hypotesen med namnet på ett tillstånd och diagnostiserar sig själva och skapar en direkt väg till att bli hypokondriker.
I detta steg börjar de sig sedan oroa sig för konsekvenserna av den misstänkta sjukdomen. De har också en tendens att göra det till ett frekvent samtalsämne och lämnar inget utrymme för andra förklaringar eller tolkningar.
Å andra sidan kan överdriven oro för din hälsa också manifestera sig med mycket strikt kontroll av kost eller motion. Liknande kan det leda till att du börjar ta mediciner eller vitamintillskott som inte rekommenderats av en läkare.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kemofobi: överdriven rädsla för kemikalier
Vad kan du göra åt det?
Det viktigaste i denna situation är att försöka be om hjälp. När oro blir till ångest är det bäst att konsultera en psykolog för att försöka lösa problemet. Psykoterapi är vanligtvis den bästa behandlingen.
Dessutom bör du komma ihåg att informationskällorna du har inte alltid är tillförlitliga. Det är viktigt att kritiskt granska alla uppgifter och förhindra att rädslan tar över i dig. Det finns många artiklar på internet, men du bör bekräfta att de är skrivna av källor du litar på och att webbplatsen du läser är pålitlig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Vallejo, S. Gómez, et al. “Hipocondría en la infancia y adolescencia. Revisión bibliográfica.” Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil 35.1 (2018): 7-16.
- Pérez, Sara Mercedes Pérez. “Cibercondría: La hipocondría virtual.” Ágora de enfermería 20.3 (2016): 104-110.
- Arnáez, Sandra, Gemma García-Soriano, and Amparo Belloch. “Hipocondría y pensamientos intrusos sobre la enfermedad: desarrollo y validación de un instrumento de evaluación.” Psicología Conductual 25.1 (2017): 165.
- Rodríguez, Concepción Fernández, and Rafael Fernández Martínez. “Tratamientos psicológicos eficaces para la hipocondría.” Psicothema 13.3 (2001): 407-418.