Fem sätt att öva stavning med ditt barn

Att lära sig att tala är naturligt för barn, men att lära sig att skriva är utmanande. Lär dig några tips för att hjälpa dem i denna artikel.
Fem sätt att öva stavning med ditt barn

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att lära sig att skriva och reglerna för att göra det korrekt är ett av de mest komplexa stadierna ett barn måste genomgå. Därför är det viktigt att öva stavning med ditt barn hemma.

På så sätt kommer ni kunna komplettera vad det lär sig i skolan. Detta är mycket roligare om ni gör det på ett kreativt sätt.

Släktträffar kommer sällan inte inkludera en välmenande släkting som frågar huruvida barnet har lärt sig att läsa och skriva, följt av “Så hur stavar du ditt namn?”

Om barnet ännu inte lärt sig är det lätt att känna sig pressad, men kom ihåg att om vi känner oss pressade så kommer barnet bli ängsligt.

Det står inför en värld med 29 helt nya bokstäver och oändliga sätt att kombinera dem på, styrt av ett otal regler och konventioner.

Att lära sig att stava rätt

Barn skriver i bok

Att öva stavning med barn kan vara ett äventyr för er båda.

Det handlar inte bara om att lära sig att läsa och skriva, utan om att göra det rätt. Att skriva kräver ett nytt sätt att resonera och innebär ett helt nytt sätt att kommunicera samt uttrycka idéer.

Detta blir dock än mer komplext eftersom barn nu exponera för elektroniska enheter och sociala nätverk.

sociala medier blir felstavningar och särskrivningar allt vanligare, och ofta används utländska uttryck och förkortningar (vet du inte vad LOL, HMUeller ROFL betyder?).

“Rätt” stavning prioriteras även mindre på grund av antalet tecken som tillåts på Twitter eller för att man väntas svara snabbt på privata meddelanden.

På de flesta plattformer förlåter man misstag när man skriver, såsom märkliga förkortningar, utelämnande av kommatering eller användning av “emoticons”.

Allt detta gör det mer komplicerat att lära barn hur man stavar i informationsåldern. Men det bästa sättet att lära sig att skriva korrekt, utöka sitt vokabulär eller lära sig ett nytt språk är att läsa.

Hur man öva stavning med sitt barn

Det är viktigt att leta efter roliga och kreativa sätt att introducera barn till världen av bokstäver. Utöver vad skolan och interaktionen med teknologi erbjuder är det nödvändigt att göra övandet till något roligt.

1. Dra nytta av teknologi

Att lämna sitt barn framför en skärm, mobiltelefon eller surfplatta är ett ständigt moraliskt dilemma för föräldrar. Ny teknologi minskar kvalitetstiden för familjer och utsätter barn för element som konstant måste bevakas av vuxna.

Men på olika plattformar kan man även hitta användbara redskap för att göra läsning och skrivande till något roligt.

Man kan ta del av allt från videor med underhållande sånger till online-spel och gratis-appar som hjälper barnet att öva på stavningen.

2. Spel för att öva stavning med sitt barn

Använd lekar för att öva stavning med ditt barn

Vissa brädspel, som Alfapet, är ett perfekt sätt att uppmuntra ett barns önskan att lära sig att stava.

Traditionella spel som Alfapet är utmärkta när det kommer till att lära sig nya ord och bokstäver. Om du inte har några sådana spel kan man göra egna om man har tid.

Du kan bjuda in barnen att gå på skattjakt, där du har gömt lappar med skrivna ledtrådar runt hemmer eller i parken. Skriv bokstäver eller ord som barnen kan följa eller använda för att skapa ord och meningar.

Vidare kan du hitta på sånger som rimmar och som handlar om egenskaperna hos varje bokstav. Det är ett roligt sätt att visa dem kopplingen mellan bokstäver och ord.

3. Att upptäcka ord och fraser

Med papper, penna och ett tidtagarur ber du ditt barn skriva så många ord hon kan komma på med en viss bokstav.

Hon övar inte bara på korrekt användning av bokstäver, utan utökar även sitt vokabulär genom att se vilka ord andra väljer. Yngre barn kan jobba i par.

En annan idé är att klippa ut ord och kommatering. För att spela väljer man sedan ord för att skapa meningar, och får poäng baserat på hur många och hur svåra ord man kan få med.

Barnet kommer lära sig vikten av att använda kommatering för att förmedla rätt budskap.

4. Lek skola i hemmet

Att leka skola är ytterligare ett bra alternativ. Mamma eller pappa kan vara lärare och barnen elever, men man kan även byta roller. Se till att ha stolar, bord, en krittavla (svarta tavlan) eller whiteboard samt andra skolsaker.

Barnen kan till och med sätta på sig kostymer för att verkligen komma in i rollen – de kommer älska det!

Du kan ge roliga, snabba prov som barnen måste slutföra, men det måste ske på ett roligt sätt. Istället för betyg kan de få nyttiga belöningar eller en tripp till hockeyrinken.

5. Det finns bokstäver överallt

Skrivande flicka

Om din rutin inte alltid låter dig ägna tid åt lekar så ska du dra nytta av de olika situationerna under dagen för att visa bokstävernas värld för dina barn. Variera dem dagligen för att prova på nya saker.

När ni går på gatan kan ni till exempel tävla om vem som kan hitta specifika bokstäver först på skyltar eller bilar.

Man kan även dra nytta av måltider. Gör rätter med formen av bokstäver eller stava ord med grönsakerna eller ketchupen.

Öva på stavning och hjälp barnet växa

Att lära sig att kommunicera genom skriftligt språk är inte en naturlig process, till skillnad från att lära sig att prata. Den kräver andra förmågor inom den intellektuella och känslomässiga sfären.

Den kräver att man visualiserar orden på ett annorlunda sätt, genom symboler.

Att hjälpa barnen med sina inlärningsprocesser så att de kan lära sig att läsa och skriva ger dem till gång till en fascinerande värld med många fördelar: böckernas värld.

Läsning och skrivande ökar de intellektuella och empatiska förmågorna hos alla människor. Det möjliggör bättre daglig och social utveckling, och höjer även deras potential.

Att veta hur man stavar är en process som även ökar förmågan att skapa och fantiseraNär barn lär sig att skriva korrekt så lär de sig även viktiga värderingar.

Dessa inkluderar att respektera språket och att göra läsande till en vana, såväl som den kulturella konnotation som läsförmåga har.

Kom ihåg att barn lär sig genom att följa exempel. Om de ser att du läser så kommer de vilja läsa. Om de ser dig stirra på en skärm hela dagen så… du förstår säkert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.
  • Sánchez Abchi, Verónica, Ana María Borzone, and Beatriz Diuk. “La escritura de textos en niños pequeños: relación entre la transcripción y la composición.” Universitas psychologica 6.3 (2007).
  • Vega, Fernando CuetosPsicología de la escritura . Wolters Kluwer España, 2009.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.