Orsaker till en hård knöl under huden

Orsaker till en hård knöl under huden
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 21 april, 2023

En hård knöl under huden kan skrämma upp vem som helst. Den största rädslan är att det skulle vara en elakartad tumör, men så är sällan fallet. Det finns många anledningar till varför dessa uppstår och de flesta av dem behöver inte orsaka dig någon oro.

Det är sant att en hård knöl under huden kan vara ett tecken på cancer. Men det beror nästan alltid på andra orsaker. Om den dyker upp plötsligt, inom 24 till 48 timmar, och orsakar smärta, är det troligen en infektion eller skada.

När det är en mjuk, slät knöl som du kan röra på med fingrarna är det vanligtvis en godartad cysta. Innan du drar till fel slutsatser, är det därför bäst att utvärdera om det bör vara en anledning till oro eller inte när du hittar en hårt knöl under huden.

Vad kan orsaka en hård knöl under huden?

En hård klump under huden.
En hård knöl under huden kan uppstå på grund av olika orsaker.

En hård knöl under huden kan uppstå på grund av många faktorer. Nedan ska vi titta närmare på vilka som är de vanligaste orsakerna, och vilka egenskaper de kan uppvisa vilket kan hjälpa oss att skilja vissa knölar från andra.

Svullen lymfkörtel

Lymfkörtlar är små körtlar som är en del av immunsystemet. Deras roll är att filtrera bort skadliga ämnen i lymfvätskan. Lymfkörtlarna lagrar också vita blodkroppar som bekämpar infektioner.

Det är vanligt att inflammation uppstår i lymfkörtlarna när det finns en virus- eller bakterieinfektion . Sådan svullnad uppstår vanligtvis i områden som huvud, nacke, armhålor eller ljumskar.

De känns vanligtvis hårda och smärtsamma vid beröring. När hårdheten är märkbar och de verkar elastiska eller orörliga kan det vara ett tecken på ett allvarligare hälsoproblem. Sjukdomar som lymfom, leukemi och bröstcancer kan påverka körtlarna.

En cysta

En cysta kan också bilda en hård knöl under huden. Konsistensen beror på materialet som finns inuti den. När den har en hård konsistens innehåller den ansamlade proteiner eller döda hudceller.

Om de är nära hudens yta känns de med största sannolikhet mjuka. Om de ligger i djupare områden blir de hårda. De uppträder vanligtvis på händer och handleder, ryggraden, hårbotten, fötterna, tårna och vid munnen.

Oftast försvinner de av sig själva efter ett tag. Ibland har de en svart fläck i mitten och då brister de vanligtvis och släpper ut en gul substans. Om de är röda, svullna eller smärtsamma kan medicinsk ingripande krävas.

Lipom

En fettumör kallas lipom. Det kan vara en hård knöl under huden, och känns oftast mjuk och rörlig. Den kan se blek eller färglös ut och orsakar vanligtvis inga andra symtom.

Den exakta orsaken till lipom är inte känd. De orsakar sällan problem om de inte involverar nerver eller blodkärl. I dessa fall kan de orsaka smärta. De kräver vanligtvis inte medicinsk behandling om de inte orsakar obehag.

Hård knöl under huden: dermatofibrom

Dermatofibrom är en hård brun eller röd knöl under huden och uppträder oftast i områden som är utsatta, såsom ben, armar eller rygg. Det orsakar vanligtvis inga symtom, men i vissa fall kan det skapa klåda, irritation och smärta.

Dessa knölar uppstår när överflödiga celler ackumuleras i dermis, som är det tjockaste lagret av huden. Det är okänt vad som orsakar dessa formationer, som aldrig är cancerframkallande. Men de sitter kvar på huden resten av personens liv. Det finns kirurgiska metoder för att ta bort dem.

Fibroadenom kan bilda en hård knöl under huden

Fibroadenom är en godartad brösttumör. Den består av fibrösa och körtelvävnader. Den kan uppstå när det finns höga östrogennivåer och kan växa när hormonnivåerna ökar under graviditeten. Vid klimakteriet tenderar dessa att minska.

Dessa typer av knölar är vanligast hos kvinnor i 20- och 30-årsåldern. De kan dock dyka upp i alla åldrar. Fibroadenomet känns hårt, men är rörligt.

Om det orsakar smärta, åtföljs av förändringar i bröstets utseende, eller om personen har en familjehistoria av bröstcancer, rekommenderas ett besök hos läkaren. Faktum är att när denna typ av knöl dyker upp är det en god idé att konsultera en läkare.

Andra typer av hårda knölar under huden

Ibland är en hård knöl under huden en böld. Detta är en röd, smärtsam knöl som vanligtvis involverar en eller flera infekterade hårsäckar. Det kan också vara en så kallad leverfläck.

En vårta kan bilda en hård knöl under huden som också är grov. Den har svarta prickar och dyker vanligtvis upp på händer eller fötter. Förhårdnader kan också skapa tjockare hudområden och bilda hårda knölar.

Bölder, å andra sidan, är mjuka knölar eftersom de innehåller infekterad vätska. Om det finns en pigmenterad eller färgad fläck i knölen som ändrar form eller storlek, blöder lätt, får en sårskorpa och inte läker, är det lämpligt att konsultera en läkare så snart som möjligt.

När är det nödvändigt att kontakta sjukvården?

Om du hittar en knöl på kroppen är det lämpligt att konsultera en läkare.

En läkare bör konsulteras när en hård knöl som väcker frågor eller oro dyker upp under huden . Det faktum att de är hårda eller stela kan vara ett tecken på ett hälsoproblem som inte kan upptäckas med blotta ögat. Denna rekommendation bör övervägas starkt om andra tecken som följande också finns:

  • Förändringar i knölens storlek eller utseende
  • Knölen är stel och orsakar smärta eller ömhet
  • Knölen ser röd eller svullen ut
  • Det finns en oavsiktlig viktminskning

Diagnos

För att ställa en diagnos av en hård knöl under huden kommer läkaren troligen att genomföra en första utfrågning av patienten om dennes personliga hälsohistorik och familjehälsohistorik. Han eller hon kommer att fråga om hur länge patienten har haft knölen och om den har förändrats.

Sedan utför läkaren vanligtvis en fysisk undersökning där knölen töms eller tas bort. Efter detta kan läkaren även beställa ytterligare tester som exempelvis följande:

  • Bildundersökningar. Dessa kan vara MRI, ultraljud eller röntgen.
  • Blodprover. Antal vita blodkroppar och hormonnivåer undersöks.
  • Nålbiopsi. Ett vävnadsprov tas för analys i mikroskop.

Viktigt att komma ihåg

En hård knöl under huden är inte i sig ett tecken på cancer. Som vi har sett finns det många anledningar till varför dessa knölar kan dyka upp och för det mesta är de inte relaterade till cancer.

Som sagt, det är också viktigt att notera att det inte är en bra idé att ignorera dessa knölar. Om du är orolig, och särskilt om de visar förändringar eller åtföljs av andra symtom, är det bäst att konsultera din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Luna, M. L., Viedma, A. J., Fuentes, A. M., Ruiz, A. B., Flores, P. B., & Santos, J. C. (2013). Dermatofibroma gigante, una variante infrecuente de dermatofibroma. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 41(6), 267-270.
  • Aliaga, M. N., Ibarra, V. A., Neira, V. P., & Contreras, M. L. (2010). Fibroadenoma en mama axilar supernumeraria; reporte de un caso. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(2), 329-333.
  • Faytong, M. S., Chávez, I. A. T., & Urrea, H. E. R. (2020). FACTORES DE RIESGO QUE PREDISPONEN A LA APARICIÓN DEL CANCER DE PIEL UN ESTUDIO DE REVISIÓN. Más Vita, 2(3 Extraord), 97-103.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.