Vad du ska göra om ditt barn har en låtsaskompis
Många barn har en låtsaskompis som stimulerar kreativitet och hjälper dem att utveckla sina känslor. Detta är dock ett orosmoln för många föräldrar.
I denna artikel ska vi förklara vad du kan göra om ditt barn har en låtsaskompis.
Varför uppfinner barn låtsaskompisar?
Dessa varelser skapas av den levande och uppfinningsrika fantasin hos barn, och kan dyka upp från två års ålder. Det är då de börjar lära sig språk och att förstå omgivningen de lever i.
Barn hittar på dem av många olika anledningar. Föräldrarna kan förvånas över att se barnet tala och leka ensamt, men när de frågar vem han talar med så svarar han lugnt att han är med en ny vän.
Även om det kan vara ett orosmoment för föräldrar så är låtsaskompisar en del av barns känslomässiga utveckling. Ibland associeras de även med mycket kreativa och känsliga sinnen.
En studie av 152 barn mellan tre och fyra års ålder som leddes av forskarna Marjorie Taylor och Stephanie Carlson från universiteten i Oregon och Washington fann att 2 av 3 småbarn hade låtsaskompisar. 70% av deltagarna i studien var förstfödda eller ensambarn.
Studien pekar dock mot att det inte finns någon direkt koppling mellan ensamhet och låtsaskompisar. Därmed hjälper de barnen att uttrycka sina känslor och förbättrar kommunikationen.
Vi kan inte avfärda dem som tecken på känslomässigt berövande eller chock. De är följeslagare som kan hjälpa dem att hantera svårigheter som skilsmässor, ett nytt syskon, byte av skolor eller flytt.
Mitt barn har en låtsaskompis – vad bör jag göra?
Det första du ska göra om ditt barn har en låtsaskompis är att förbli lugn. Upp till åtta års ålder är det helt normalt för barn att ha låtsaskompisar. Du måste bara lära dig att hantera situationen.
Agera lugnt
Undvik att ignorera eller förneka ditt barns låtsaskompis. Agera naturligt, utan att uppmuntra relationen eller att förbjuda den. Kom ihåg att låtsaskompisen är en del av barnets liv.
Träffa låtsaskompisen
Det är rekommenderat att föräldrarna träffar barnets nya vän, precis som de skulle med en riktig vänskap. Att fråga barnet om låtsaskompisen låter dig upptäcka vad denne betyder för barnet.
Låt inte låtsaskompisen bli till en ursäkt
Låt inte barnet använda sin nya vän för att bryta regler eller vara olydiga. Lär det disciplin och hur man tar ansvar, vare sig denna “vän” existerar eller inte.
Missa inte att läsa: Hur du hjälper barn att hantera grupptryck
Främja möten med riktiga barn
Även om du ska visa respekt och tolerans mot dessa påhittade följeslagare, ska du se till att barnet spenderar tid med riktiga barn.
På så sätt stimulerar du dess psyko-sociala färdigheter, vilket kan få låtsaskompisen att försvinna.
När bör man oroa sig?
Om någon av följande situationer uppstår, rekommenderar vi att du talar med en psykolog eller terapeut:
- Barnet isolerar sig och föredrar att leka med låtsaskompisen snarare än riktiga vänner.
- Spänning, förlust av kontroll, mental förvirring eller irritabilitet när låtsaskompisen försvinner.
- Låtsaskompisens personlighet orsakar obehag eller rädsla hos barnet.
Som vi alltid sagt är tiden och uppmärksamheten du lägger på ditt barn nyckeln till att upptäcka alla sanna problem.