Olika typer av elektriska munsköljare och hur man använder dem

Elektriska munsköljare är användbara verktyg som hjälper till att hålla din mun ren. Idag ska vi titta på de olika typerna av dessa apparater och hur de används.
Olika typer av elektriska munsköljare och hur man använder dem
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2022

Vi vet alla hur viktiga tandborstar, fluortandkräm och tandtråd är när det gäller att hålla munnen frisk. Men det finns andra verktyg du kan använda, som elektriska munsköljare, vilka kan förbättra din munhygien. Idag tittar vi på de olika typerna av munsköljare och deras användning.

Munhygien

Plack från bakterier kan bilda en klibbig film av matrester och bakterier som fastnar på tänderna. Det är ansvarigt för många orala sjukdomar och problem, som hål i tänderna, tandköttsinflammation och parodontit.

Målet med tandhygienen är att bli av med dessa bakterier. Generellt sett kan vi bli av med det mesta genom att helt enkelt borsta tänderna. Men eftersom det finns vissa områden som borsten inte kan nå måste vi också använda andra instrument.

Det interproximala området, som t.ex är utrymmet mellan tänderna, mellan vår mun och en tandställning eller områden med kronor, är sektioner som kräver andra verktyg än tandborstar för rengöring. Tandtråd, interdentalborstar och olika typer av elektriska munsköljare är idealiska för att nå dessa områden.

I den här artikeln tar vi upp de olika typerna av elektriska munsköljare och de fungerar. Läs vidare för att lära dig mer om dem och hur de kan hjälpa dig att hålla din mun ren och frisk.

Vad är elektriska munsköljare?

Munsköljare är apparater som skjuter en fin stråle av vatten under tryck in i munnen. Denna vattenstråle arbetar för att ta bort matrester och bakteriellt plack som har samlats i munnen.

Personer använder dem för att nå platser i munnen som vanlig borstning inte har tillgång till. Till exempel är de särskilt användbara i utrymmen där tänderna möter tandköttet och för personer som har fast tandställning eller proteser.

Elektriska munsköljare består av en motor som driver pumpen, en vattentank och ett speciellt munstycke som hjälper dig att komma åt tandytorna. När du använder det här verktyget kommer det att skapa en fin vattenstråle med högt tryck som försiktigt kan lossa på matpartiklar och bakterier som sitter fast i, på eller runt dina tänder.

Eftersom de är säkra och lätta att hantera kan alla som vill använda detta verktyg i sin hygienrutin. Du kan använda dem med bara vatten eller med någon form av antiseptisk lösning.

Typer av elektriska munsköljare

Det finns olika typer av munsköljare. Det finns också olika märken i olika prisklasser. Därför har du möjlighet att välja mellan flera olika, vilket gör att du kan möta dina individuella behov.

Nedan berättar vi om de vanligaste typerna.

Elektriska munsköljare med sladd

När det kommer till munsköljare är detta den största och tyngsta versionen. Du måste ansluta den till ett eluttag och man brukar ha den stående i badrummet.

Dessa har också en vattentank som du behöver fylla på när du har rengjort dina tänder klart. De är starka och kommer oftast med olika huvuden så att du kan använda dem till olika saker. De är också lätta att hitta och är oftast det billigaste alternativet.

De mer avancerade modellerna kommer med möjligheten att justera trycket. Detta låter dig välja styrkan på vattenstrålen. Därför är det ett bra alternativ för personer med känsligt tandkött eller implantat.

Elektriska munsköljare

Trådlösa eller batteridrivna munsköljare

Dessa typer av munsköljare är mindre, smidigare och tar inte mycket plats. Det gör dem lätta att bära och du kan ta dem när du är på språng. På grund av denna mångsidighet är de idealiska för människor som reser mycket.

Dessutom har de en vattentank med stor kapacitet och ett batteri som du kan ladda via USB eller laddare med en vanlig kontakt. De har dock inte lika mycket ström som apparater med sladd, och deras styrka och kapacitet kan påverkas om du inte laddar batteriet.

Duschmunsköljare

Duschmunsköljare ansluter man till duschmunstycket. För dessa behöver du inte el eller batterier och inte heller ladda dem. Istället använder de kraften från ditt vattensystem. Nackdelen är dock att de är svårare att manövrera.

Kranarna ser ut som duschhuvudet i duschen, men de har ett rör som du ansluter till kranen. Du behöver inte heller ladda om dem, använda el eller batterier och de är lättare att hantera. De är dock svårare att hitta i affärerna och det är oftast tandvårdskliniker som har dem.

Munsköljare för barn

I allmänhet kan alla i familjen använda dessa enheter om de vidtar nödvändiga åtgärder. När det gäller de minsta medlemmarna i hushållet finns det vissa typer av munsköljare som har speciella egenskaper för just dem.

Vissa av dem låter dig till exempel välja trycknivån så att den blir mindre kraftfull för barn än för vuxna. Detta hindrar dina barn från att utsätta sina känsliga tänder för överdrivet tryck och gör att de kan rengöra mer skonsamt.

Dessutom är storleken viktig. Dina barn bör använda en mindre storlek så att de kan hantera apparaten mer bekvämt och enkelt.

Hur du använder en munsköljare

När du använder en munsköljare finns det några steg du måste vidta för att säkerställa att du använder dem korrekt:

 • Först bör du borsta tänderna och använda tandtråd som du brukar. Detta rengör områdena mellan tänderna.
 • Fyll sedan vattentanken med vatten eller utspätt munvatten (1 del munvatten till 4 delar vatten).
 • Anslut munstycket du vill använda och justera vattentrycket så att det passar dina behov.
 • Sätt munsköljaren i munnen och låt vattnet rengöra alla dina tänder och eventuella kronor och tandställningar. Det är viktigt att rengöra kanten vid tandköttet, mellanrummen och även ytan på tänderna med ett lägre tryck.
 • När du är klar, rengör vattentanken och munstycket.

Det tar vanligtvis mellan 2 till 5 minuter att rengöra hela munnen med en munsköljare, beroende på varje persons behov. Vi rekommenderar att använda den endast en gång om dagen, helst efter middagen och före sänggåendet. På så sätt kan du gå och lägga dig med munnen så ren som möjligt.

Du bör dock notera att du inte kan använda munsköljare om du har några sår i munnen. Eftersom den starka vattenstrålen kan göra dem värre, är användningen kontraindicerad.

Fördelarna med elektriska munsköljare

Att använda munsköljare förbättrar din munhygien och hjälper dig att ta hand om din mun. Som vi nämnde tidigare hjälper det till att ta bort bakteriellt plack från områden som annars är svåra att nå, vilket ger dig en mer komplett rengöring.

Dessutom kräver det mindre fingerfärdighet än tandtråd. Att använda dessa enheter ger följande fördelar:

 • Det minskar risken för inflammation i tandköttet och blödande tandkött vid borstning.
 • Munsköljare tar bort matrester och bakteriellt plack från områden som tandborstar inte kan nå.
 • De är lätta att använda. Du behöver inte röra på dig så mycket eller använda mycket fingerfärdighet för att hantera dem.
 • De hjälper personer med fast tandställning att ta bort matrester och rengöra sina tänder och tandregleringsinstrument ordentligt.
 • Användningen förlänger livslängden för kronor, broar och implantat.
 • Munsköljare förhindrar bildning av tandsten, hål i tänderna, fläckar på tänderna och dålig andedräkt.
 • De ger en känsla av renhet och fräschör i munnen.

Men som vi redan har nämnt är munsköljare inte ett substitut för borstning eller tandtråd. Istället erbjuder de en mer komplett rengöring som förbättrar din munhygien.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Svart, hårig tunga: Orsaker, symptom och åtgärdande tips

Användning av de olika typerna av munsköljare

Den som vill sköta sin munhygien och förbättra den kan använda sig av elektriska munsköljare. Det finns dock vissa omständigheter där denna enhet faktiskt kan vara lösningen på ett problem.

Om du till exempel har tandköttsinflammation, oavsett om den orsakas av gingivit, parodontit eller andra faktorer, kan du uppleva smärta i tandköttet, ömhet, rodnad eller blödning. Ansamling av bakteriellt plack förvärrar detta tillstånd, så det är viktigt att hålla tandköttet rent.

För vissa patienter kan tandtråd vara smärtsamt, obehagligt och till och med orsaka mer blödning i området. Med munsköljare kan du försiktigt och bekvämt desinficera denna känsliga vävnad.

Parodontit är en komplikation och som kan utvecklas från gingivit om man inte tar hand om den. Som vi nämnde kan du använda en munsköljare för att rengöra tandköttsvävnaden och minska dina blödningar och inflammationer. Dessutom kan din tandläkare föreslå att du använder dessa enheter med speciellt munvatten. Detta gör att du kan nå parodontala fickor (under tandköttskanten) och behandla infektionen lokalt.

Vissa patienter lider av muntorrhet på grund av saker som genetik, specifika sjukdomar eller vissa läkemedel. I dessa fall minskar salivens förmåga att naturligt rena munnen, vilket ökar risken för tandförsämring och parodontit. Munsköljare hjälper till att återfukta munhålan och eliminera ackumulerad bakteriell plack.

Dessutom har patienter som har permanent tandställning ofta problem med mat- och bakterieansamling på sina tandställningar eller vajrar. Munsköljare hjälper dig att ta bort dessa partiklar och upprätthålla god hygien.

På grund av faktorer som tandplacering, implantat eller kronor och dåligt anpassade fyllningar, kan vissa människor ha svårare att få bort matrester som fastnar mellan tänderna. I dessa fall är munsköljare till stor hjälp eftersom de underlättar rengöring av problemområden.

tänder med tandställning

Tips för att välja mellan de olika typerna av elektriska munsköljare

När du väljer mellan de olika typerna av munsköljare finns det vissa aspekter som du måste analysera och överväga så att du kan välja den bästa modellen för dig:

 • Strömkälla: Elektriska munsköljare är mer kraftfulla, men de är större. De kan vara batteridrivna eller uppladdningsbara med en USB eller en elektrisk laddare. Du måste vara medveten om vilken typ av ström som apparaten behöver och om den fungerar för dig. Tänk dessutom på om du behöver kunna transportera den.
 • Vattenkälla: Bärbara munsköljare har vanligtvis en inbyggd tank på bara 60 till 150 ml, vilket gör dem lättare att transportera. De som har sladd har däremot större tankar som kan ta upp till en liter, vilket gör att du inte behöver byta vatten lika ofta.
 • Hållbarhet och kvalitet: Om produkten har ett vattentätt munstycke och är certifierad som vattentät, är det mer sannolikt att det är en produkt av hög kvalitet.
 • Vattentrycket och intensiteten: Vi rekommenderar att du väljer en munsköljare med justerbara nivåer på vattentrycket. På så sätt kan du använda den för problem som kräver ett mildare tryck samt för de som behöver en större intensitet.
 • Munstycken och huvuden: Ju fler olika munstyckesstorlekar och utformningar enheten har, desto bättre. Denna typ låter dig välja det munstycke som fungerar bäst för varje situation. Vissa munsköljare är dessutom 2-i-1, vilket innebär att du även kan fästa ett borsthuvud och använda det som en elektrisk tandborste.
 • Design: Du bör också ta hänsyn till formen, vikten och materialen på din munsköljare. Du bör leta efter en enhet som är kompakt, stark, smidig, lätt att använda och som ligger perfekt i handen på dig.

Slutsatser om de olika typerna av elektriska munsköljare

Munsköljare är bekväma och användbara verktyg som ger din mun en mer komplett rengöring.

Även om de inte är ett substitut för tandborstning, hjälper de dig att ta hand om ditt leende. Som vi nämnde tidigare håller de munnen fräsch och tar bort bakteriellt plack som är svårt att nå med andra verktyg.

Det är alltid en god idé att prata med din tandläkare om den lämpligaste lösningen för dig. En tandläkare kan hjälpa till med ditt köp och kan hjälpa dig till en mer komplett vård av din mun.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Camacho Orjuela, Mara Patricia, and Andrea Paola Moreno Daza. “Construcción de una guía práctica Clínica de Salud Oral en la Universidad El Bosque: motivación e higiene oral en implantes dentales.” (2018).
 • Rosales Corria, Erma Nairelis, et al. “Prevención de enfermedades periodontales. Métodos mecánicos de control de placa dentobacteriana.” Multimed 23.2 (2019): 386-400.
 • DINA, QUE UNA CLORHEXI, et al. “MÁS QUE UNA CLORHEXIDINA.” LA ESTRECHA RELACIÓN ENTRE LA ENFERMEDAD PERIODONTAL Y LA DIABETES MELLITUS: 20.
 • Corria, Erma Nairelis Rosales, et al. “Prevention of periodontal diseases. Mechanical methods of dentobacterial plaque control.” Multimed 23.2 (2019): 387-401.
 • Erbe, Christina, et al. “A randomized controlled trial of a power brush/irrigator/mouthrinse routine on plaque and gingivitis reduction in orthodontic patients.” The Angle Orthodontist 89.3 (2019): 378-384.
 • AL HABLA, C. O. N., et al. “SALUD BUCAL INFANTIL: PORQUE CADA EDAD NECESITA UN CUIDADO ESPECÍFICO.”
 • Wen-tao, S. U. N., et al. “Study on portable dental irrigator for oral hygiene in patients with gingival inflammation.” JOURNAL OF SHANGHAI JIAOTONG UNIVERSITY (MEDICAL SCIENCE) 40.11 (2020): 1505.
 • Afifah, Nur Aliah, Nik Mohd Syahmi, and Azrul Hafiz. “New Water Irrigator for Cleaning Dental Plaque.”
 • Cheung, Monique C., Matthew S. Hopcraft, and Ivan B. Darby. “Dental Implant Hygiene and Maintenance Protocols: A survey of oral health practitioners in Australia.” Journal of Dental Hygiene 95.1 (2021).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.