7 olika sorters avokado och deras egenskaper

Avokado är ett av de mest populära livsmedlen i världen. I den här artikeln ska vi berätta om sju olika sorters avokado och deras egenskaper.
7 olika sorters avokado och deras egenskaper

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du en avokadoälskare? Du kommer att bli förvånad över att lära dig att det finns hundratals varianter av denna delikatess! I den här artikeln ska vi berätta om sju olika sorters avokado och deras egenskaper.

Avokado är ett av de mest populära livsmedlen i världen. Det är en mycket smakrik frukt som ursprungligen kommer från Central- och Sydamerika. Läs vidare så ska du få lära dig om några olika sorters avokado och deras egenskaper.

Avokadon är ett träd som tillhör familjen Lauraceae. Etymologiskt kommer namnet från ett Nahuatl-ord, ahuacatl, som betyder “testikel”.

Det är ett träd som kan nå en höjd på mellan 8 och 10 meter som växer i varma klimat. Frukterna är vanligtvis päronformade och varierar i storlek beroende på deras sort. De flesta av dem har en stor rund kärna inuti.

Avokado är en frukt man kan använda för att göra guacamole, såser, fyllningar, sallader och till och med desserter. Faktum är att medan man i länder som Mexiko och Colombia äter dem med salt, äter man i Brasilien ofta avokado med socker eller använder den för att göra smoothies.

Läs mer om avokado i den här artikeln:  Tre recept med avokado för att ta hand om hälsan

Olika sorters avokado

Förutom de många recept som kan göras med frukten finns det många typer av avokado med olika egenskaper. Botaniker har klassificerat mer än 500 sorter av avokado.

De flesta är päronformade. Det finns dock även runda och avlånga, gurkformade sorter.

De förekommer också i olika storlekar. Medan vissa bara är stora som en tumme, väger andra upp emot 2 kilo.

1. Hass

Detta är förmodligen den mest populära avokadosorten i världen. Den har ett grovt skal som går från mörkgrönt till svart när den mognar. Den kännetecknas av en mild smak och en smörig konsistens som är idealisk för guacamole.

Den är vanligtvis medelstor eller liten, runt 10 centimeter. När det kommer till odling är det ett flexibelt träd som anpassar sig bra till olika områden, även om man tog fram denna sort i Kalifornien. Den har en lång skördeperiod och även lång hållbarhet efter skörd.

hass avokado
Hass är den vanligaste och mest använda av alla olika sorters avokado.

2. Dadel- eller cocktailavokado

Detta är en av de mest speciella bland de olika sorters avokado som finns. Till att börja med har den en storlek som varierar från 4 till 7 centimeter i längd och en långsträckt form.

Den har ingen kärna eller frön, och skalet är så tunt att det går att äta det. På grund av sin speciella storlek är den mycket mångsidig och användbar i köket, speciellt för att göra aptitretare. Det är inte den vanligaste sorten på marknaderna.

3. Baconavokado

Den här typen av avokado har ett slätt skal och mognar på hösten i länder med tempererade klimat. Den väger mellan 150 och 300 gram.

Den kännetecknas av en intensiv grön färg på utsidan och är gul på insidan. Den är väldigt lätt att skala och har en krämig konsistens.

Baconavokado är också känd för att ha mindre fett än andra olika sorters avokado. Man rekommenderar den därför ofta i kostplaner för viktminskning.

4. Pinkertonavokado

Pinkertonavokadon är perfekt formad som ett avlångt päron. Skalet är tjockt och mörkgrönt.

Köttet är relativt krämigt och passar perfekt att använda för såser. Den har också liten kärna, så den innehåller en relativt stor andel fruktkött. Den är en av de varianter som är rikast på fett. Man skördar denna variant mellan november och februari.

5. Olika sorters avokado: Lorena

Detta är en mycket vanlig typ av avokado i Latinamerika (särskilt Colombia och Venezuela). Frukten har en slät yta och ett tunt, djupgrönt skal, vilket gör den mycket lätt att skala.

Den här typen av avokado är ljusgul till färgen, med mild smak och konsistens, och inte så krämig. På grund av dess egenskaper är den en av de bästa att använda i sallader och rätter som kräver hela bitar. Det är också känd som avokadopapelillo.

6. Olika sorters avokado: Reed

Detta är en av de mest odlade och använda bland olika sorters avokado i Spanien. Den har dock ursprung i Kalifornien.

Den kännetecknas av att den har en rundare form än de andra. Man skördar vanligtvis denna variant på sommaren. Storleken tenderar att vara stor jämfört med andra avokador, och kan väga upp till 550 gram.

Fruktköttet är smörigt och har en kraftig och behaglig smak. Skalet är dock tjockt och inte alltid lätt att skala av, så det är bäst att vänta tills frukten är riktigt mogen.

7. Strong-avokado

Denna avokado är uppskattad eftersom kärnan är medelstor och lossnar lätt. Skalet är slätt och har små fläckar.

Den har en långsträckt päronform och väger mellan 200 och 450 gram. Det är en av sorterna med lägst fetthalt, men med hög oljesyrahalt. Därtill har den en smak som liknar valnöt.

avokado med smak av valnöt

Fördelar med att äta avokado

Avokadon har klassats som en “superfood” på grund av den extraordinära mängd näringsmässiga fördelar den har. Dess mest enastående egenskap är att den innehåller en betydande mängd hälsosamma fetter som hjälper till att upprätthålla hjärt- och hjärnhälsa.

Den har också antiinflammatoriska egenskaper, hjälper till att reglera blodsockret, främjar näringsupptaget och tillför vitaminer och mineraler, som kalium, kalcium, folsyra och vitaminerna B5, B6 och E.

Forskning från Harvard University, som granskade data från 110 000 deltagare, fann att personer som äter två eller fler portioner avokado varje vecka kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Faktum är att siffrorna talar om att det kan handla om hela 16% lägre risk.

Man kan använda avokado för att ersätta mindre nyttiga pålägg, som ost, eller andra pålägg som innehåller ohälsosamma, mättade fetter.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: 7 fantastiska sätt att nyttja fördelarna med avokado

Tillaga och ät olika sorters avokado på olika sätt!

Nu när du känner till de olika sorterna av avokado och deras egenskaper är det dags att börja tänka på hur du kan använda dem. Även om guacamole är den mest kända rätten, är det inte den enda man kan göra med denna läckra frukt!

Våga vara kreativ och använd den i olika sorters maträtter som i pannkakor, glass, efterrätter, hamburgare, såser och fyllningar för att ta vara på alla dess näringsegenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.