Hemgjord guacamole – prova detta recept!

Guacamole är en väldigt känd och god mexikansk dippsås. Vi delar med oss av ett enkelt recept på läcker guacamole som du kan njuta av när du vill.
Hemgjord guacamole – prova detta recept!

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det här receptet på hemgjord guacamole innehåller avokado och andra bra, nyttiga ingredienser, som chilipeppar, lök, koriander och mycket mer.

Den mexikanska dippsåsen är känd över hela världen och många njuter av den dagligen. Den är så populär att den finns att köpa som färdigsås i mataffären, men den är givetvis inte lika nyttig och god som en hemgjord guacamole.

Varför är hemgjord guacamole så nyttig?

Hemlagad läcker guacamole

Låt oss börja med att nämna några av hälsofördelarna med denna näringsrika och färgglada delikatess. Först av allt är det viktigt att komma ihåg att guacamole innehåller mycket kalorier på grund av fettet i avokadon. Till exempel innehåller en deciliter ca 200 kalorier.

Men det betyder inte att du inte ska äta avokado. I själva verket är fettet som kommer från avokado väldigt nyttigt för kroppen (så länge det är i lagom mängder).

Dessutom finns det en rad andra fördelar med hemlagad guacamole!

 • Avokado har ett högt fiberinnehåll. 10 gram av frukten ger ca 5 gram fiber. Det är viktigt för att du snabbare ska känna dig mätt, hålla sockernivåerna balanserade och för matsmältningen.
 • Guacamole innehåller A-vitamin som hjälper till att hålla immunsystemet starkt och huden frisk. 100 gram avokado innehåller ca 6 mikrogram A-vitamin.
 • En portion på 100 gram innehåller nära 3 gram fleromättade fetter och 13 gram enkelomättat fett. Det gör avokado bra för hjärtat. Att äta guacamole minskar därför risken för hjärtproblem.
 • Fetterna i avokado hjälper också till att absorbera fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) och gör att du känner dig mättare längre.
 • Avokado har ett högt näringsinnehåll. Det betyder att din kropp känner sig mätt och belåten efter en portion. Det hindrar dig från att vilja mätta din hunger med onyttiga och kaloririka livsmedel.

Nu när du har sett några av hälsofördelarna med denna läckra sidorätt, låt oss dela med oss av vårt recept på guacamole. Det är så enkelt att du genast kommer att vilja gå och skaffa hem ingredienserna!

Hur man äter guacamole

en läcker guacamole är god som tillbehör

En läcker guacamole är perfekt tillsammans med till exempel salladsrätter. Det är populärt att äta tillsammans med nachochips eller tortillachips, men du kan även njuta av hemgjord guacamole på rostat bröd. Det spelar ingen roll hur du äter det… Till sallader, på en smörgås eller i soppan.

Nästan alla förrätter går bra ihop med guacamole. Prova att servera det med chips, tortillas, salta kringlor, kex, grönsaksstavar, kyckling, ost, fisk, räkor… Listan bara fortsätter!

För att inte bli alltför långrandiga om alla goda egenskaper och användningar ska vi nu ge dig receptet på denna goda och näringsrika, hemmagjorda dippsås.

Ingredienser för hemlagad guacamole

Avokado innehåller fiber, goda fetter och en massa näringsämnen

Den mexikanska dippsåsen finns faktiskt i flera olika varianter, vanligtvis beroende på vilken region receptet kommer ifrån. Det är inte så konstigt eftersom avokado finns nästan överallt. Vissa recept innehåller andra ingredienser som är mer lokala.

Det här är ett mer allmänt recept:

 • 1 chilipeppar
 • Salt (efter smak)
 • 1 lök (60 g)
 • 4 mogna avokados (80 g)
 • Färsk, hackad koriander utan stjälkar (efter smak)
 • 1 pressad lime (45 ml)
 • 1 medelstor tomat (30 g)

Hur man tillagar en läcker guacamole

Det finns många olika, lokala recept på guacamole
 1. Efter att ha tvättat ingredienserna noggrant, tärna tomaten och löken. Hacka sedan koriandern.
 2. Lägg dessa i skålen där du kommer att tillaga guacamolen. Använd en stenmortel om du har en.
 3. Se till att du har tillräckligt mogna avokados. Skär dem i hälften och ta bort kärnan.
 4. Använd en sked för att skrapa ur allt fruktkött och lägg i skålen.
 5. Tillsätt limejuice, en nypa salt och chilipepparn för att ge din guacamole lite krydda.
 6. Blanda alla ingredienser med en sked eller stenmortel till en bra mix.

Traditionellt innehåller guacamole små bitar av avokado, så mosa inte för mycket. Men gillar du en mer slät konsistens kan du köra den i en mixer.

Om inte hela skålen med guacamole äts upp på en gång kan du förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i några dagar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.