Olika områden där man använder askorbinsyra

Läkemedelsindustrin använder askorbinsyra för att tillverka olika typer av dosformar och C-vitamintabletter. Läs mer om det i den här artikeln.
Olika områden där man använder askorbinsyra

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2020

Askorbinsyra, ofta känd som vitamin C, är en förening med hög antioxidantkapacitet. Man använder askorbinsyra till mycket eftersom det är en antioxidant, vilket betyder att det har en förmåga att försena eller förhindra oxidation av andra celler.

Vissa tror att oxidativ stress bidrar till utvecklingen av ett brett spektrum av sjukdomar. I många fall är det oklart om oxidanter utlöser sjukdomen eller om dessa bara är en konsekvens av dem. Hursomhelst är antioxidanter mycket viktiga för din hälsa. Detta är inte bara för att de upprätthåller en korrekt funktion av din kropp utan också för att de förhindrar möjliga störningar.

Att få i sig tillräckligt med askorbinsyra bidrar också till bildandet av ett effektivare skydd mot infektioner och virus. Det är också ett mycket effektivt adjuvans för järnabsorption och förstärkning av din benvävnad.

Fysiska egenskaper

Askorbinsyra är ett naturligt ämne som som finns i frukt, grönsaker och, i mindre utsträckning, i proteiner. När man isolerar det ser det ut som ett fint pulver eller gulaktiga kristaller. Det är färglöst, luktfritt, fast och lösligt.

Det är en viktig antioxidant och dess pH ligger mellan 2,1 och 2,6. Därför är det, som namnet antyder, ett surt ämne eller en syra. Den här sura karaktären kommer från dess sura väteinnehåll. Som vi nämner ovan är det vattenlösligt och detta är även den kommersiella formen av vitamin C.

Vad använder man askorbinsyra till?

Detta ämne har tillämpningar inom många olika branscher. Så användningsområdena är olika och varierar beroende på målen som dessa olika industrier har. I detta avseende kan vi lista:

Hur man använder askorbinsyra inom kosmetisk industri

Som vi nämner ovan är askorbinsyra en mycket god antioxidant. Detta är en mycket användbar egenskap vid tillverkning av kosmetiska produkter. Det används främst för att stimulera aktiviteten hos de regenererande enzymerna i vävnaderna och producenter av kollagen i huden. Tillsammans med vitamin E är detta en viktig komponent i bland annat skönhetsprodukter mot åldrande.

Återställ kollagenet i huden

Hur man använder askorbinsyra inom livsmedelsindustrin

Askorbinsyra finns naturligt i många livsmedel och är ett grundläggande näringsämne för optimal hälsa och kondition. Trots det konsumerar många människor inte de mängder som behövs för att uppfylla deras minimikrav för näring.

Av denna anledning tillsätter livsmedelstillverkare och dryckesföretag ofta denna förening och dess salter i sina produkter. De gör detta för att stärka matens antioxiderande kapacitet.

Hur man använder askorbinsyra inom läkemedelsindustrin

Inom denna industri använder man askorbinsyra för att göra alla typer av dosformer och för att göra C-vitamintabletter. Sedan upptäckten av detta vitamin 1932 har man använt det i form av kosttillskott. Det hjälper också till att stärka vissa biokemiska processer i kroppen. Dessa tillskott är vanligtvis ett måste för de människor som inte kan få i sig den nödvändiga mängden från kosten eftersom våra kroppar inte kan syntetisera det.

Apelsin innehåller c-vitamin

Fördelarna med askorbinsyra

Fördelarna med detta näringsämne är nära relaterade till hur du använder det.

Det spelar en viktig roll inom hudvård. Du kan märka dess effekter nästan omedelbart på grund av dess antioxidantinnehåll. Det är det som fördröjer åldrandet av huden. Dessutom stimulerar det produktionen av naturligt kollagen, vilket förbättrar hudens och vävnadernas utseende. Kollagen är en instabil proteinsubstans som kräver hydroxylering för att regenerera vävnader efter alla skador i kroppen.

Kroppens organ och vävnader börjar degenereras när det inte finns tillräckligt med kollagen. Så om du inte har tillräckligt med askorbinsyra, är det större risk att du kan få skörbjugg, en allvarlig sjukdom som drabbar din hud, tandkött och hår.

Dessutom är askorbinsyra avgörande för att metabolismen ska fungera korrekt, eftersom den hjälper till att metabolisera följande ämnen:

  • Kolesterol
  • Gallsyror
  • Aminosyror
  • Kolhydrater

Dessutom hjälper det till med matsmältningen av en rad andra ämnen samt underhåll av benstrukturer så att de är i optimalt skick. Till exempel stärker det tänderna vilket håller dem friska.

Andra fördelar med askorbinsyra är dess förmåga att förbättra elasticiteten i blodkärl, senor och ligament. Den påverkar också vasodilatation och vid förhindrande av koagulering.

Som ni ser hjälper det människor med högt blodtryck och åderförkalkning genom att minska problem med blodtillförseln.

Slutsats

Avslutningsvis är askorbinsyra, eller vitamin C, en grundläggande förening i din kropp. Du måste få i dig de de nödvändiga mängderna genom en god kost. Men om det inte är möjligt, finns det alltid tillskott som kan hjälpa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
  • Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
  • Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
  • Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
  • Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.