Olika bisarra livsmedel och deras näringsvärden

Dessa bisarra livsmedel konsumeras bara i vissa delar av världen och dessa är verkligen inte sådana som faller alla i smaken. Har du testat något av dem?
Olika bisarra livsmedel och deras näringsvärden

Senaste uppdateringen: 26 maj, 2023

I denna artikel ska vi berätta om olika bisarra livsmedel och deras näringsvärden. Även om de inte på något sätt är saker vi ens skulle kunna tänka oss att konsumera, kan man faktiskt inkludera dem i kosten och täcka vissa näringsbrister. Som du kanske kan tänka dig så kan man bara hitta de flesta av dem i mycket specifika länder. Är magen redo för dem?

För det första vet vi alla hur fördelaktigt det är att följa en varierad och balanserad kost. Detta säkerställer att du dagligen täcker dina näringsbehov, vilket är avgörande för att kroppens fysiologi ska fungera ordentligt.

Följande bisarra livsmedel anses vara hälsosamma i de flesta fall. Med det sagt, så skulle de flesta av oss antagligen inte vara villiga att prova dem… Du kommer snart att förstå varför!

1. Bisarra livsmedel: Krispig fågelspindel!

Detta är karakteristiskt för Kambodja. Den har en smak som är en blandning mellan kyckling och torsk.

Den utmärker sig för sitt innehåll  av högkvalitativa proteiner. Dessa proteiner har alla essentiella aminosyror och är lätta för kroppen att smälta. Detta bidrar till minskad risk för att utveckla sjukdomar som påverkar den magra muskelmassan.

Krisig tarantula.
Fritering är metoden man använder för att få den krispiga konsistensen på fågelspindeln.

2. Valfett och valhud

Detta konsumerar man på Grönland. Konservering av produkterna sker genom frysning. Den har en oljig och gummiaktig smakkänsla och är en källa till vitamin C och D.

Det senare är mycket viktigt, eftersom brist på detta vitamin har visat sig vara relaterad till sämre hälsa. Man konsumerar både späcket och huden på grönlandsvalen råa, dock är det i vissa regioner vanligt att först tillaga produkterna innan man äter dem.

En val.
Valfångs är tillåtet på vissa ställen, men den urskillningslösa jakten hotar populationerna.

3. Bisarra livsmedel: Ost med maskar

På ön Sardinien kan man bli serverad en typ av ost med en stark smak, som gorgonzola, men med den speciella egenskapen att den innehåller maskar som kan vara upp till 15 centimeter långa. Detta beror på att denna produkt är tillverkad på fårmjölk som hyser ostflugans larver. Dessa larver kläcks före konsumtion.

Trots det är detta ändå en produkt med hög näringstäthet. Den innehåller kvalitetsprotein och vitamin A.

Queso con gusanos es un alimento raro de Cerdeña.
Traditionellt tillverkad ost med maskar går århundraden tillbaka.

4. Blåsfisk

Blåsfisk är mycket uppskattad i Japan. Problemet är att det innehåller ett gift som vi fortfarande inte har något motgift mot. Därför kan det vara mycket farligt att konsumera. Vill man testa denna fisk måste man se till att en specialist på området sköter tillagningen.

Om du äter den magra och ätbara delen av denna fisk ger dig ett högt intag av protein och omega-3.

Olika bisarra livsmedel och deras näringsvärden
Blåsfisk kan inte konsumeras var som helst. Den måste tillagas korrekt för att förhindra förgiftning.

5. Levande bläckfisk

I Sydkorea tillagar man inte alltid bläckfisk före konsumtion. Vissa varianter serverar man otillagade i en skål med frön och sesamolja. Det är ändå ett riskfyllt livsmedel att konsumera, eftersom tentaklerna kan fastna i halsen.

Men om du lyckas äta det utan problem kommer du att ge protein och jod till din kropp. Jod är ett mineral som hjälper sköldkörteln att fungera korrekt, vilket framgår av en studie publicerad i Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Alimento raro: pulpo vivo.
Att äta en levande bläckfisk ökar risken för kvävning och kvävning.

6. Bisarra livsmedel: Musvin

Vi kan ju inte bara prata om mat här, utan måste ju ta med en bisarr dryck i listan också.

Musvin konsumeras i Kina som en tonic för lever- och hudproblem . Det används också som ett botemedel mot astma. Detta vin tillverkas genom att man låter en hel (död) musfamilj få ligga och dra i en vätska under ett år. Smaken på detta vin är långt ifrån trevlig.

Olika bisarra livsmedel och deras näringsvärden
Musvin smakar inte så trevligt.

Är du nyfiken på att prova något av dessa bisarra livsmedel?

Över hela världen finns det gott om bisarra livsmedel som kan anses vara positiva ur näringssynpunkt. Många av dessa har det som krävs för att motverka underskott som kan påverka vår hälsa negativt, som exempelvis fallet med D-vitamin.

Men införandet av dessa livsmedel i din kost är absolut inte nödvändigt! Och de flesta av oss kommer inte att ha tillgång till dem ändå. Men vi hoppas att du har haft en rolig stund av att läsa om var människor i andra länder får sin näring ifrån!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020;27(2):184-193. doi:10.26444/aaem/112331

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.