Ögoninflammation hos barn: vad kan du göra?

Ögoninflammation hos barn kan bero på olika orsaker: bakterier, virus, allergiska processer och främmande kroppar som kommer in i ögat. Om du märker att ditt barn upplever obehag i ögonen är det viktigt att låta en läkare undersöka ditt barns ögon så snart som möjligt.
Ögoninflammation hos barn: vad kan du göra?

Senaste uppdateringen: 16 april, 2021

Ögoninflammation hos barn och vuxna, eller konjunktivit som det kallas inom sjukvården, är en sjukdom som beror på en inflammation i bindhinnan i ögat. Denna genomskinliga slemhinna, som täcker ögat och ögonlockets insida, gör ögonen röda när den är inflammerad. Enligt U.S. National Library of Medicine försämrar detta tillstånd dock vanligtvis inte synen.

I motsats till vad många tror, ​​kan ögoninflammation bero på många orsaker utöver bakterieinfektioner. Virus, allergiska reaktioner, trauma, slitage orsakad av kontaktlinser och även sömnlöshet kan också vara bidragande faktorer.

Dessutom är det viktigt att vara särskilt försiktig när det gäller barn. Vissa organisationer varnar för att ögoninflammationer är bland de vanligaste sjukdomarna under barndomen.

Du behöver dock inte oroa dig, för i dag ska vi berätta hur du ska hantera det.

Vad är ögoninflammation hos barn?

Som vi nämnde tidigare är en ögoninflammation, eller konjunktivit, en inflammation i bindhinnan. Enligt källor specialiserade på oftalmologi påverkar det vanligtvis båda ögonen samtidigt. Det kan dock också drabba endast ett öga.

Vetenskapliga studier visar oss att det är den vanligaste ögonsjukdomen hos barn mellan ett och nio år. Av alla läkarbesök på grund av obehag i barns ögon motsvarar nästan 41% inflammationer i ögonen, medan 30% har att göra med skador.

Ögoninflammation hos barn
Ögoninflammation är vanligt hos barn, men bakterier är inte den enda orsaken till att det uppstår.

Symptom på ögoninflammation hos barn

Nu när vi har pratat om vad som orsakar denna sjukdom och dess förekomst hos barn, är det dags att prata om hur vi kan känna igen den. Pediatriska källor, som Kidshealth, hjälper oss just med detta genom att lista symptomen hos barn. Dessa inkluderar följande:

 • Röda ögon
 • Obehag i ögat (barnet kan säga att det känns som om de har grus eller sand i ögat)
 • Det rinner från ögat
 • Smärta och inflammation i bindhinnan
 • Hos vissa barn kan svullnad i ögonlocken förekomma, liksom fotofobi (att direkt ljus orsakar obehag)

Orsakerna till ögoninflammation hos barn

Som vi nämnde beror orsakerna till dessa typer av inflammationer inte alltid på infektioner. Källor som redan citerats, liksom National Eye Institute (NEI), utforskar de olika orsakerna som utlöser en inflammation i bindhinnan.

Vi berättar om dem nedan.

Bakteriell ögoninflammation hos barn: Den vanligaste typen

Bakteriella infektioner är utan tvekan den vanligaste orsaken till bindhinneinflammation hos barn. Det förekommer i upp till 78% av fallen. Hos vuxna är dock statistiken annorlunda, där virus orsakar 36% av fallen och bakterier 40%.

Mikroorganismerna som orsakar detta tillstånd är vanligtvis samma som orsakar sjukdomar i luftvägarna eller som finns på huden: stafylokocker (Staphylococcus aureus), pneumokocker (Streptococcus pneumoniae), Haemophilus influenzae och Moraxella catarrhalis.

Ögoninflammation orsakad av virus

Denna typ är mycket mindre vanlig hos små barn, eftersom virus orsakar cirka 13% av alla fall av ögoninflammation. Adenovirus (Adenoviridae) orsakar upp till 50% av virala ögoninflammationer hos barn.

Andra orsaker till ögoninflammation hos barn

Inte alla fall har att göra med virus eller bakterier. Här är några av de andra möjliga orsakerna som vi ännu inte har pratat om i den här artikeln:

 • Allergier: Allergier orsakar upp till 2% av fallen av konjunktivit hos spädbarn. De är vanligtvis säsongsbetonade och inte sällan associerade med bihåleinflammation.
 • Främmande kroppar: Främmande kroppar som har kommit in i ögonen eller användning av kontaktlinser kan orsaka detta tillstånd.
 • Svampinfektioner.
 • Amöbainfektioner.
 • Föroreningar: Denna typ kan vara intern eller extern, orsakad av föroreningar eller kemiska ämnen.
 • Trauma, som slag mot och repor på ögonen.

Barn är mycket mindre benägna att utveckla dessa typer av ögoninflammation. Spädbarn utsätts sällan för giftiga kemikalier och barn har inte kontaktlinser tillräckligt länge för att utveckla detta tillstånd.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: 10 huskurer för påsar och mörka ringar under ögonen

Du kan ta hand om detta tillstånd hemma

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) är konjunktivit orsakad av virus och bakterier mycket smittsamt. Det är därför viktigt att du är extremt försiktig när du hanterar ett barn med detta tillstånd. Detta inkluderar följande steg:

 • Tvätta ditt barns örngott, lakan, handdukar och andra personliga saker oftare än vanligt.
 • Använd inte barnets personliga föremål.
barn får behandling för Ögoninflammation hos barn
Endast en läkare kan avgöra om du behöver använda ögondroppar för att behandla ögoninflammation hos barn.

När bör jag uppsöka en läkare?

Som framgår av pediatriska organisationer som vi nämnt ovan, finns det allvarliga ögonsjukdomar som har samma symptom som ögoninflammation. Därför, även om denna sjukdom är relativt mild, bör du alltid ta ditt barn till läkare om hen klagar på obehag i ögonen eller om du ser att hen har irriterade ögon.

Bindhinneinflammation orsakad av virus försvinner vanligtvis på egen hand. Det vill säga det försvinner inom några dagar. Den typ som orsakas av bakterier kan dock kräva antibiotika, i form av droppar eller salvor.

Medicinera inte dig själv eller ditt barn

Att “leka” doktor hemma är aldrig en bra idé. Det är till exempel ingen mening att behandla en ögoninflammation orsakad av virus med antibiotika. Det kan dessutom förvärra barnets tillstånd.

Om ditt barn upplever obehag i ögonen är det därför ett logiskt och ansvarsfullt steg att boka ett besök hos läkaren. Inte all ögonsmärta har att göra med konjunktivit, så diagnosen måste ställas snabbt och exakt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.