Odla din egen vitlök hemma - så gör du!
Vitlökens speciella smak gör den till en utmärkt smaksättare i maträtter. Förutom det har den många medicinala egenskaper. Vitlök reglerar högt blodtryck, och motverkar också att kolesterol fäster sig i kärlväggarna. Därför är det väldigt bekvämt att du kan odla din egen vitlök hemma.
Fördelar med att odla din egen vitlök hemma
- Du är helt och hållet garanterad att din vitlök är fri från kemiskt gödsel och giftiga ämnen.
- Att odla vitlök eller annan mat är en aktivitet där man kan lära sig väldigt mycket, oavsett hur gammal man är. Det lär dig att vara försiktig och tålmodig. Det hjälper dig också att lugna spänningar och fokusera på nuet.
- Hemodlad mat har dessutom ett högre näringsvärde. Vitaminerna och mineralerna är inte påverkade av några behandlingar, till skillnad från många produkter du hittar i snabbköpet.
- Lukten av vitlök kan framkalla minnen av goda rätter och trevliga stunder du delat med vänner eller familj.
- Kostnaden för att odla din egen vitlök är billigare på lång sikt. Det är ett väldigt bra sätt att spara pengar.
- Du kan inte få en mycket färskare produkt än när du skördar din egen vitlök.
Vad du behöver för att odla din egen vitlök
Det är väldigt lätt att plantera och skörda vitlök. Du behöver bara se till att din odling har tillräckligt med solljus och vatten (du behöver vattna ofta för att hålla jorden fuktig, men övervattna inte).
- Det första du behöver göra är att köpa en vitlök och ta loss vitlöksklyftorna, utan att ta bort skalet. Du kan förbereda jorden med ett naturligt gödningsmedel. Om du ska plantera vitlök i en bädd, gör spår i jorden där du sedan planterar klyftorna.
- Plantera vitlöksklyftorna ca 10 cm djupt med spetsen pekande uppåt. Du måste plantera dem ca 15 cm från varandra. Varje klyfta kommer att växa till ett helt vitlökshuvud.
Är det verkligen så lätt? Nja, det finns några saker du behöver tänka på när du förbereder jorden. Vi förklarar dessa i detalj nedan.
Att överväga innan du börjar odla din egen vitlök
- Den bästa tiden att plantera vitlök är under våren eller hösten (på norra halvklotet).
- Om du planterar i en kruka behöver krukan ha en volym på minst 3 liter och bör vara minst 25 cm djup.
- Om du planterar i din trädgård bör du hålla dina rader med vitlök ca 30 cm från varandra. På så sätt kommer vitlöken att ha tillräckligt med utrymme att växa och du undviker att lökarna förstör varandra från början.
- Efter att ha planterat din vitlök får du vänta 3 och en halv månad innan de är färdiga att skördas.
För att du ska lyckas med din vitlöksodling behöver du jord som är mycket bördig. Därför rekommenderar vi att du blandar i en andel kompostjord (eller gödsel, om jorden är mycket ljus) för att tillsätta mer näringsämnen till jorden.
Vi rekommenderar också att du bara använder naturliga gödningsmedel för att ge jorden en naturlig kraft (och kvalitet) av näringsämnen.
Ta hand om din vitlök
Vitlöksplantan tycker om mycket sol och vatten. Därför bör du plantera den på en plats där den får full exponering för solen.
För att hålla jorden fuktig kan du behöva vattna ofta. Du får inte låta jorden torka ut, för då kommer växterna att dö.
Tänk på att mängden vatten du behöver beror på klimatet och var du befinner dig.
Vattnar du för mycket riskerar växterna att drabbas av sjukdomar. Men låter du jorden torka ut kommer din vitlök att bli mycket liten, eller i extrema fall inte växa alls.
Att odla din egen vitlök hemma är väldigt lätt. Tänk bara på våra tips så undviker du problem, och får snart njuta av din egen, hemodlade, läckra vitlök!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pinzón, H. (2011). Los cultivos de cebolla y ajo en Colombia: estado del arte y perspectivas. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 3(1), 45–55. https://doi.org/10.17584/rcch.2009v3i1.1198
- Brenes-Madríz, J., & Guillén-Watson, M. A. (2014). Establecimiento de un protocolo in vitro para el cultivo del ajo ( Allium sativum ) en Costa Rica. Tecnología En Marcha, 27(4), 49–57. https://doi.org/10.18845/tm.v27i4.2085
-
Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14. Garlic: a review of potential therapeutic effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/