Obstruktiv sömnapné hos barn: symptom och behandling

Precis som vuxna kan barn också lida av obstruktiv sömnapné. I dagens artikel ska vi lära oss mer om detta tillstånd.
Obstruktiv sömnapné hos barn: symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Obstruktiv sömnapné hos barn är ett allvarligt tillstånd. I denna artikel ska vi berätta hur man upptäcker detta problem och olika sätt att behandla det så snabbt som möjligt.

Även om det kanske verkar som ett obstruktiv sömnapné inte är ett vanligt tillstånd, lider upp till 3% av alla barn av det.

Vad är obstruktiv sömnapné hos barn?

Flicka som sover dåligt

Sömnapné orsakar avbrott i andningen under sömnen, vilket stör patientens vila.

Denna typ av apné inträffar när barnet sover och orsakar delvis eller total blockering av luftvägarna. Det innebär att det slutar andas någon gång under sömnen.

När detta sker vaknar barnet ofta, vilket stör dess sömn och orsakar trötthet under dagen.

Nedan ska vi upptäcka anledningarna till obstruktiv sömnapné hos barn. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta problem.

Orsakerna till obstruktiv sömnapné hos barn

  • Förstorade adenoidkörtlar: i det här fallet är adenoidkörtlarna (vävnad som finns i den övre delen av halsen) för stora, vilket minskar utrymmet för luften att passera genom.
  • Fetma: för mycket fett kan få mjuk vävnad att ansamlas runt luftvägarna, och denna avsmalning resulterar i apné.
  • Neuromuskulära sjukdomar: dessa karaktäriseras ofta av förlust av muskelstyrka, vilket kan orsaka sömnapné hos barn. De är progressiva.
  • Kraniofaciala tillstånd: dessa missbildningar kan påverka luftvägarna, vilket orsakar störningar och en högre disposition att drabbas av sömnapné.

Tecken och symptom

Nu när du känner till några av anledningarna till att barn drabbas av apné, är det även viktigt att upptäcka symptomen i ett tidigt skede.

För att göra det måste du underrätta din barnläkare om följande tecken, som många förbiser.

Ett av dessa tecknen är snarkningar, men de kan även få nattliga svettningar utan påtaglig anledning, gå i sömnen eller lida av mardrömmar.

Dessa symptom orsakar vanligtvis hyperaktivitet, huvudvärk och brist på uppmärksamhet under dagen.

Flicka med sömnapné

Om ditt barn berättar att det vaknat utan att andas eller är rädd för att somna av denna anledning, är det viktigt att du är uppmärksam på symptomen vi diskuterat.

Att underrätta din barnläkare kommer hjälpa till att påbörja en behandling så tidigt som möjligt för att undvika komplikationer, som kardiovaskulära sjukdomar.

Behandling av sömnapné

Beroende på orsaken till ditt barns obstruktiva sömnapné kan läkaren besluta sig för olika behandlingar.

Om den till exempel orsakas av fetma så kommer barnet få en speciell kost framtagen för att tappa vikt. Läkaren kan överväga andra alternativ om detta inte löser problemet eller om barnet inte tappar vikt.

  • CPAP (Continuous Positive Airway Pressure): detta är en apparat som förhindrar att luftvägarna kollapsar under natten. Barnet måste sova med en mask som kopplas till en slang som tillför positivt lufttryck.
  • Bettskena: detta är en enhet som håller halsen öppen genom att flytta käken framåt. Den förebygger även snarkningar.
  • Kirurgi: detta är för allvarligare fall och används inte ofta. Den kan fokusera på käken, halsen eller borttagning av vävnader, såsom adenoidkörtlarna.

Alla dessa alternativ lindrar symptomen vi talat om ovan och låter barnen sova bra.

Kom ihåg att denna sjukdom kan leda till kardiovaskulära problem och i värsta fall döden (även om det är sällsynt). Därför är en tidig och bra behandling viktig för att undvika komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguilar Cordero, M. J., Sánchez López, A. M., Mur Villar, N., García García, I., & Guisado Barrilao, R.. (2013). Síndrome de apneas-hipoapneas del sueño y factores de riesgo en el niño y el adolescente: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 1781-1791. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6939
  • Carlos Villafranca, Félix de, Cobo Plana, Juan, Macías Escalada, Emilio, & Díaz Esnal, Belén. (2002). Tratamiento de la apnea obstructiva del sueño con posicionadores mandibulares. RCOE, 7(4), 379-386. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2002000500004&lng=es&tlng=es.
  • Eguía, V. M., & Cascante, J. A.. (2007). Síndrome de apnea-hipopnea del sueño: Concepto, diagnóstico y tratamiento médico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 30(Supl. 1), 53-74. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200005&lng=es&tlng=es.
  • Rodrigo, B. A., De Los Ángeles, F. T. M., & Marcelo, M. M. (2013). Anormalidades craneofaciales y patologías del sueño. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(3), 413-421.
  • Apnea obstructiva del sueño en los niños – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 28 June 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/pediatric-sleep-apnea/diagnosis-treatment/drc-20376199
  • BROCKMANN, P., & ZENTENO, D. (2013). Consecuencias del síndrome de apnea obstructiva del sueño. Revista chilena de pediatría, 84(2), 128-137.
  • Zamarrón Sanz, C., González Barcala, J., Salgueiro Rodríguez, M., & Rodríguez Suárez, J. R. (2001, May). Síndrome de apnea del sueño y enfermedades cardiovaculares. In Anales de Medicina Interna (Vol. 18, No. 5, pp. 54-59). Arán Ediciones, SL.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.