Noll kontakt: kuren för känslomässig självständighet

Även om det kan vara svårt, och det kan innebära vissa konsekvenser, är noll kontakt med den person som du är beroende av den första hjälpen till att komma över denne och börja sätta dig själv i främsta rummet.
Noll kontakt: kuren för känslomässig självständighet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känslomässigt beroende binder dig till din partner av rädsla för att vara ensam och inte kunna hitta någon annan. På grund av detta rekommenderas i dessa fall noll kontakt för att hantera dessa omständigheter.

Ibland kan denna typ av beroende göra att man letar efter partners som har förmågan att skada en. Det kan vara genom fysisk eller psykologisk misshandel, manipulation, lögner eller otrohet.

Så borde det inte behöva vara.

Vad vi vill göra tydligt är att alla relationer som är baserade på känslomässigt beroende är giftiga.

Emotionellt beroende, eller “Jag kan inte leva utan dig”

Jag kan inte leva utan dig

Rädslan att vara ensam kan göra så att du tror att du inte kan leva utan den andra personen. Men sanningen är att så är det inte.

Om den andra personen lämnar och överger dig, finns det ingen möjlighet att bli tillsammans med denne igen. Vad gör du då? Du kastar dig genast in i ett annat förhållande.

Personer som är rädda för att vara ensamma och som är beroende av andra är detta av en anledning. De tror att det är det enda sättet för dem att vara lyckliga. Deras självkänsla är så låg att deras liv och personlighet beror på den person de är bundna vid.

På grund av detta gör ett uppbrott att de känner sig tomma. De har inte tagit hand om sig själva. De vet inte om de tycker om sig själva eller vilka deras drömmar är. De är vilsna.

Anledningen till att de blir så bundna till en annan person är inte för att de tror att detta förhållande kommer att hålla för evigt. Det beror inte heller på att de tror att de inte kan leva utan den här personen. Utan det beror helt enkelt på att de inte kan leva ensamma!

Därför är det normalt att dessa personer går från ett förhållande direkt till ett annat. Alla förhållanden misslyckas, men de förstår inte varför. Anledningen är att de väljer sin partner baserat på ett behov. Det är inte för att de verkligen känner kärlek.

Olycka och missnöje, tillsammans med upprepningen av samma slags förhållanden, är vad som gör att dessa typer av människor söker professionell hjälp.

Rekommendationen? Noll kontakt.

Betydelsen av noll kontakt vid känslomässigt beroende

Noll kontakt är viktigt vid känslomässigt beroende

En psykolog kan ge rådet att man sätter en regel för noll kontakt med den person man är beroende av. När man som känslomässigt beroende ställs inför detta verkar det som en omöjlig uppgift.

Att tänka sig att blockera dem på Messenger och andra chattar och sociala medier, inte vänta på att de ska ringa, och säga “nej” när de tar kontakt för att träffas, kan tyckas omöjligt.

Ibland kan dessa personer känna sig skyldiga för att de satt upp en regel för noll kontakt, och faller sedan i sin egen fälla. Efteråt känner de sig illa till mods. Denna typ av beroendeförhållande hindrar dem från att vara lyckliga, och de vet innerst inne om det.

Faktum är att personer som är beroende har vissa ögonblick av total klarhet. Detta är när de säger “jag måste lämna detta”, “det vore bättre att vara ensam än med den här personen”, eller “personen får mig inte att må bra”.

Dessa ögonblick kan kännas kraftfulla vid vissa tillfällen. Dessutom säger de dig att vägen du är på kommer att ta dig till omständigheter som får dig att gå vilse och tappa bort dig själv.

Tålamod, ansträngning och tid

Ha tålamod

Att ta sig ut ur ett förhållande där man är känslomässigt beroende och sätta upp en regel för noll kontakt är inte någonting man gör över en natt.

Precis som vid andra beroenden, måste man ge sig tid och ha tålamod. Det kommer att komma återfall. Det kommer att komma stunder då man struntar i sin regel för noll kontakt. Men oavsett kommer man att ha tagit ett steg framåt.

Alla som är känslomässigt beroende snubblar över samma hinder om och om igen. Detta kommer de att göra ända tills de upplever ögonblicken av klarhet som alltmer närvarande.

När det slutliga ögonblicket äntligen anländer, efter kampen med de egna demonerna, börjar de öppna ögonen för verkligheten omkring dem. Först då kan de fatta ett beslut som tveklöst kommer att gynna dem.

Det går att avvänja sig vid känslomässigt beroende. Det går att höja sig över dessa tankar som säger att man är ett misslyckande utan en partner eller tankar som säger att man behöver en annan person för att vara lycklig.

När du väl har tröttnat på tendensen att alltid hamna i relationer där du är beroende av din partner, kan du börja älska dig själv, ta hand om dig själv och respektera dig själv. På detta sätt kan du börja bygga hälsosamma relationer där du inte är beroende av eller behöver någon annan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.