Effektiva och naturliga kurer för mensvärk

Naturliga kurer är ett hälsosamt alternativ för att behandla många olika hälsoproblem, som mensvärk. Om du är en av många som drabbas så rekommenderar vi starkt att du provar några av kurerna nedan.
Effektiva och naturliga kurer för mensvärk

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag ska vi berätta om några naturliga kurer för mensvärk som kan vara till stor hjälp.

Otaliga kvinnor måste genomlida smärtsam mensvärk varje månad. Denna smärta uppstår i den nedre delen av magen på grund av sammandragningar i livmodern när ett moget ägg släpps.

Smärtan kan liknas vid den som gravida kvinnor upplever vid förlossningen.

Kurerna vi ska tala om kan hjälpa dig att lindra denna smärta såväl som andra problem, som endometrios, livmoderfibroider och bäckeninflammation.

Vill du veta vilka de är?

Naturliga kurer för mensvärk

1. Kanel

Ett te på kanel

En infusion på kanel är mycket effektiv för att lindra mensvärk tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper.

Så här använder man den:

  1. Ta två kanelstänger och koka dem i 3 1/2 liter vatten.
  2. Stäng av värmen så fort det börjar koka och låt dra i runt fem minuter.
  3. Drick minst två varma koppar varje dag.

Kom ihåg att kanel är en krydda som fungerar bra med många andra typer av drycker. Du kan till exempel dricka mjölk med kanel och till och med lägga till den i varm choklad eller cider.

Kanel är bra för många saker, så ha den alltid i köket och konsumera den på alla sätt du kan.

2. Naturliga kurer för mensvärk med citrongräs

Citrongräs har många namn, inklusive cymbopogon, och det är en av de bästa kurerna när du upplever smärta vid menstruationen, och den är dessutom lugnande.

Det bästa sättet att ta denna kur är som en infusion, som du kan dricka upp till tre gånger om dagen. Vidare kan du dricka den när du går till sängs för att sova bättre och djupare.

Dess avslappnande egenskaper hjälper till att lugna dig och dessutom lindra din smärta på samma gång. Detta är väldigt viktigt under mensen.

3. Lakritsrot

Lakrtitsrot är en av många naturliga kurer för mensvärk

Fördelarna med denna naturliga kur är många, men du måste se till att inte konsumera för mycket.

En annan utmärkt kur för mensvärk är lakritsrot, som ofta används som krydda i till exempel grytor. Dess smak är väldigt speciell och kommer ge dina rätter originalitet.

Men vilka egenskaper gör den bra för att lindra mensvärk? Den är antiinflammatorisk.

Se dock till att inte konsumera den för ofta eller i för stora mängder, för den innehåller en substans vid namn glycyrrhizin som kan orsaka obehag. Begränsa konsumtionen till en gång om dagen.

  • Ta den som en infusion när du upplever smärta. Du kan hitta den färdigpaketerad i te-hyllan i matbutiken eller kanske även färsk.

4. Malört

Malört är ytterligare en av våra favoriter. Denna ört är helig på vissa håll i världen tack vare dess medicinska egenskaper, där den huvudsakliga är dess smärtstillande effekt.

Den är faktiskt perfekt för att lindra buksmärta och har dessutom antibiotiska förmågor.

  • Du hittar den förmodligen inte i form av tepåsar, så försök att hitta den färsk på marknader eller odlingar.
  • Använd den för att göra en infusion och drick 2-3 gånger dagligen. Du kommer märka hur snabbt smärtan lägger sig efter att du gjort det.

Ytterligare tips för att lindra mensvärk

Komplettera kurerna med en varmvattenflaska

Du kan minska smärtan avsevärt genom att göra ovan nämnda kurer och applicera värme runt magen.

Utöver att använda ovan nämnda kurer vill vi även berätta om några andra alternativ som kan förhöja deras effekter.

Du kan till exempel placera en varmvattenflaska på den nedre delen av magen samtidigt som du dricker en infusion. Du kommer uppleva nästan omedelbar lindring.

Det är även bra om du kan undvika olika smärtstillande läkemedel. Om du lider av andra problem, som endometrios eller bäckeninflammation, ska du givetvis alltid följa din läkares råd.

Det finns fall där enbart infusioner inte kommer vara tillräckligt mot smärtan.

Har du provat dessa naturliga kurer mot mensvärk? Vilken fungerade bäst för dig?

Vi hoppas att du känner dig manad att prova dem, men kom som sagt ihåg att främst följa din läkares rekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cáceres Sandi, Oscar, Fragoso Ríos, Rodolfo, Mena Cedillo, Carlos, Álvarez Reyes, Anail, Pavón Román, Nashelli, Vació Muro, Claudia, & Cuairán Ruidíaz, Vicente. (2015). Hiperplasia multiepitelial focal: tratamiento comparativo, ácido glicirricínico contra nitrógeno líquido. Revista odontológica mexicana19(2), 101-105. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-199X2015000200006&lng=es&tlng=es.
  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
  • Pulido Acuña, Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda, Patricia de las Mercedes, & Villamizar Gómez, Licet. (2012). Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index de Enfermería21(4), 199-203. https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005
  • Tres, J.C.. (2006). Interacción entre fármacos y plantas medicinales. Anales del Sistema Sanitario de Navarra29(2), 233-252. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272006000300007&lng=es&tlng=es.
  • Urióstegui-Flores, A. (2015). Hierbas medicinales utilizadas en la atención de enfermedades del sistema digestivo en la ciudad de Taxco, Guerrero, México. Revista de Salud Pública17, 85-96.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.