Naturläkemedlet triphala: Egenskaper och användning

Triphala är ett naturläkemedel som används i ayurvedisk medicin för att behandla olika tillstånd. Dessutom finns det påståenden om att det hjälper till att förhindra för tidigt åldrande. Kort sagt sägs det att detta naturläkemedel främjar allmänt välbefinnande, dock behövs det mer forskning för att bekräfta detta.
Naturläkemedlet triphala: Egenskaper och användning
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Naturläkemedlet triphala är ett naturläkemedel direkt från traditionell ayurvedisk medicin. Namnet kommer från sanskrit och betyder fritt översatt “tre frukter“. Detta beror på att kompositionen innehåller amalaki, eller indiskt krusbär (Emblica officinalis), haritaki (Terminalia chebula) och kalifrukt (Terminalia bellirica).

Människor har använt det för att hjälpa matsmältningsstörningar, inflammatoriska och orala störningar på grund av dess kemiska sammansättning. Vissa hävdar även att det hjälper till att kontrollera vikten.

Men finns det några bevis för det? Är det säkert att använda?

Läs vidare för att lära dig mer om det!

Vad är naturläkemedlet triphala och vad består det av?

Naturläkemedlet triphala är en växtbaserad formula som används i ayurvedisk medicin. Enligt Journal of Alternative and Complementary Medicine, kan man få det från de torkade frukterna av växtarterna Emblica officinalis (familj Euphorbiaceae), Terminalia bellirica (familj Combretaceae) och Terminalia chebula (familj Combretaceae).

Alla växer de på den indiska subkontinenten.

Historiska data indikerar att människor har använt det i mer än 1000 år. Det nämns redan i texter av Dr Charak, som menade att en daglig konsumtion av detta medel kunde hjälpa en människa att leva i “hundra år utan sjukdom”. Sedan dess använder människor det som ett tillskott för att förbättra hälsan och på så sätt främja välbefinnande.

Naturläkemedlet triphala i mortel
Triphala är bra att göra te på eftersom det är en örtblandning.

Vad finns i naturläkemedlet triphala?

Huvudbeståndsdelarna i detta preparat är tanniner, inklusive gallsyra och ellaginsyra. Dessa är antioxidanter som förklarar många av växtens medicinska egenskaper.

Låt oss nu titta närmare på egenskaperna hos de enskilda växterna som används i denna blandning:

 • Indiska krusbär, eller amalaki, är en frukt vars extrakt verkar hjälpa till att förbättra matsmältningshälsan och förhindra utbrott av kroniska sjukdomar. De innehåller näringsämnen som vitamin A och C, mineraler och aminosyror. Dessutom är de enligt data publicerade i Phytotherapy Research en källa till bland annat fenoler, tanniner och curcuminoider.
 • Bibhitak är känt inom ayurvedisk medicin och utmärker sig för sitt innehåll av tanniner, ellaginsyra, gallsyra, lignaner och flavonoider. Dessutom tillskrivs de även antibakteriella, antiinflammatoriska och antidiabetiska egenskaper.
 • Kaliträdets frukt kallas även Haritaki, som är “läkekonstens härskare” enligt Ayurveda. Enligt en artikel publicerad i Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, innehåller den fytokemikalier som terpener, polyfenoler, antocyaniner och flavonoider. Dessutom är det antiinflammatoriskt, antioxidantiskt och en matsmältningshjälp.

Hälsoegenskaperna som tillskrivs detta naturläkemedel

Ayurvedisk litteratur visar att många av effekterna av triphala beror på dess laxerande potential eftersom det hjälper till att “rena kroppen”.

Det finns också påståenden om dess antioxidantiska, antiinflammatoriska och antibakteriella potential. Men vad säger vetenskapen?

Naturligt laxermedel

I flera år har denna örtblandning varit ett komplement i kampen mot förstoppning och andra matsmältningsbesvär. Faktum är att man marknadsför det som ett alternativ till receptfria laxermedel.

I detta avseende fann en studie i Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics att ett laxermedel med triphala och andra växter hjälper till att minska besvär vid förstoppning. Det kan hjälpa till att få mer frekventa tarmrörelser.

Även forskning i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine rapporterar att detta naturläkemedel minskar förstoppning, buksmärtor och flatulens hos patienter med gastrointestinala störningar.

Viktminskning

Det är viktigt att tänka på att viktminskning beror på många faktorer, särskilt kosten. Med detta sagt så kan kosttillskott som triphala på vissa sätt hjälpa till med processen, men de är inte några mirakelkurer.

Enligt en djurstudie publicerad i Alternative Therapies in Health and Medicine, visade råttor som fick tillskott med triphala en betydande viktminskning. Dessutom var deras energiintag och fettnivåer lägre än de som inte fick tillskottet.

Resultaten var också lovande i en annan studie utförd på överviktiga vuxna. De som fick en daglig dos på 10 gram av ämnet upplevde en minskning av omkretsen runt midjan och höfterna. Dessutom observerade de en viktminskning.

Tandhygien

Inom ayurvedisk medicin använder man naturläkemedlet triphala som ett botemedel mot orala sjukdomar. I synnerhet kan dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper hjälpa till att minska tandköttsinflammation, hål i tänderna, tandsten och plack.

Bevisen är fortfarande begränsade, dock visar en studie som delas i International Journal of Ayurveda Research att munvatten med triphalaextrakt var till hjälp för att minska plackackumulering och oral bakteriell tillväxt.

Forskning i Journal of Periodontal & Implant Science bekräftar ovanstående och fastställer att munvatten med triphala hjälper till att minska plack och kontrollera gingivit.

Antiinflammatorisk aktivitet

Många av de medicinska egenskaperna hos triphala beror på dess antiinflammatoriska egenskaper. En publikation i Phytotherapy Research beskriver att kombinationen av växter i detta preparat innehåller C-vitamin, flavonoider, polyfenoler, tanniner och saponiner bland andra växtföreningar.

Dessa föreningar minskar inte bara kroppens inflammatoriska processer, utan är också antioxidanter. På grund av detta minskar de effekterna av oxidativ stress förknippad med en lång rad olika sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, artrit och diabetes.

Risker och kontraindikationer för triphala

Triphala är säkert för de flesta friska vuxna, men kan leda till biverkningar som diarré och magbesvär, särskilt i höga doser. Man rekommenderar det inte för gravida, ammande kvinnor eller barn eftersom det inte finns någon information om dess säkerhetsnivå för dessa populationer.

Av samma anledning bör personer med redan diagnostiserade sjukdomar eller som genomgår medicinsk behandling inte använda det. Du bör hur som helst alltid rådfråga en läkare innan du tar någon form av kosttillskott.

Kom ihåg att triphala kan interagera med eller minska effektiviteten av läkemedel som:

 • Blodförtunnande
 • Antiarytmika
 • Antikonvulsiva medel
 • Atypiska antidepressiva medel
 • Immunsuppressiva läkemedel
 • Opioida analgetika
kvinna med ont i magen
Gastrointestinala obehag är en av biverkningarna av att ta triphalatillskott.

Vi tror att du kommer att tycka att den här artikeln är intressant:  Lär dig mer om kopaivaolja: användning, fördelar och kontraindikationer

Hur man använder naturläkemedlet triphala

Det går att köpa triphalapreparat i form av kapslar, pulver och i flytande form. Du kan hitta det online och i hälsokostbutiker.

Tänk på att det är viktigt att hålla sig till den rekommenderade dosen på etiketten, eftersom för mycket av detta medel kan orsaka oönskade reaktioner. Rekommendationen är 500 milligram till 1 gram om dagen i händelse av förstoppning.

Du kan späda ut den flytande versionen i vatten för att på så sätt få ett munvatten. Du kan också blanda den med varmt vatten och honung för att dra fördel av dess andra medicinska egenskaper. Drick denna dryck före varje huvudmåltid. Kontakta alltid din läkare eller ayurvediska rådgivare om du har frågor eller tvivel.

Saker att tänka på

Triphala är en kombination av tre växter och används flitigt inom ayurvedisk medicin. Faktum är att man har tillskrivit det ett stort antal medicinska egenskaper sedan urminnes tider, och människor använder det idag som ett kosttillskott.

Det finns dock fortfarande få bevis för dess hälsoegenskaper, dock finns det vissa bevis som tyder på att det har antioxidantisk, antiinflammatorisk och antimikrobiell potential.

Slutligen, använd det alltid med måtta och överskrid aldrig de doser som är rekommenderade av tillverkaren. Dessutom, använd det inte för att ersätta eller komplettera andra medicinska behandlingar. Du bör bara köpa dessa typer av kosttillskott från trovärdiga källor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Tarasiuk A, Mosińska P, Fichna J. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. Chin Med. 2018;13:39. Published 2018 Jul 18. doi:10.1186/s13020-018-0197-6
 • Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
 • Cháraka. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 06 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A1raka
 • Gooseberries, raw. (n.d.). In SELF Nutrition Data. Retrieved on May 6, 2021 from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1902/2
 • Poltanov EA, Shikov AN, Dorman HJ, Pozharitskaya ON, Makarov VG, Tikhonov VP, Hiltunen R. Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytother Res. 2009 Sep;23(9):1309-15. doi: 10.1002/ptr.2775. PMID: 19172666.
 • Mukherjee, P., Rai, S., Bhattacharyya, S., Debnath, P., Biswas, T., Jana, U., Pandit, S., Saha, B.P., & Paul, P. (2006). Clinical Study of ‘Triphala’ – A Well Known Phytomedicine from India. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics, 5, 51-54.
 • Munshi R, Bhalerao S, Rathi P, Kuber VV, Nipanikar SU, Kadbhane KP. An open-label, prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of TLPL/AY/01/2008 in the management of functional constipation. J Ayurveda Integr Med. 2011;2(3):144-152. doi:10.4103/0975-9476.85554
 • Kamali SH, Khalaj AR, Hasani-Ranjbar S, et al. Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial. Daru. 2012;20(1):33. Published 2012 Sep 10. doi:10.1186/2008-2231-20-33
 • Bajaj N, Tandon S. The effect of Triphala and Chlorhexidine mouthwash on dental plaque, gingival inflammation, and microbial growth. Int J Ayurveda Res. 2011;2(1):29-36. doi:10.4103/0974-7788.83188
 • Naiktari RS, Gaonkar P, Gurav AN, Khiste SV. A randomized clinical trial to evaluate and compare the efficacy of triphala mouthwash with 0.2% chlorhexidine in hospitalized patients with periodontal diseases. J Periodontal Implant Sci. 2014;44(3):134-140. doi:10.5051/jpis.2014.44.3.134
 • Naik GH, Priyadarsini KI, Bhagirathi RG, Mishra B, Mishra KP, Banavalikar MM, Mohan H. In vitro antioxidant studies and free radical reactions of triphala, an ayurvedic formulation and its constituents. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):582-6. doi: 10.1002/ptr.1515. PMID: 16161061.
 • Mehra R, Makhija R, Vyas N. A clinical study on the role of Ksara Vasti and Triphala Guggulu in Raktarsha (Bleeding piles). Ayu. 2011;32(2):192-195. doi:10.4103/0974-8520.92572

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.