Några "magiska" förmågor hos vinruta

Vinruta används ofta för att lindra stress och ångest. Det sägs att om du märker att din planta börjar vissna är det för att den absorberar den dåliga energin från omgivningen.
Några "magiska" förmågor hos vinruta

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Kanske har du hört talas om denna ört, som har plantor av båda könen – den sägs ha speciella effekter på världen omkring sig. Lär dig om de många krafterna och förmågorna hos vinruta i följande artikel, framförallt de som anses vara “magiska”.

Egenskaper hos vinruta

Vinruta är en perenn – en aromatisk växt som har gulgröna blad och producerar små blommor. Den växer i torra regioner och anpassar sig väl till ett medelhavsklimat. Den är populär i många hem och trädgårdar bland annat för dess starka arom samt förmåga att avskräcka insekter från vissa grödor.

Många forntida civilisationer använde vinruta och till och med dyrkade dess krafter. Romarna odlade denna växt och bar den med sig när de besökte fångar eftersom de trodde att den skulle avvärja “det onda ögat”.

Kineserna använde den för att motverka negativa tankar eller önskningar. Keltiska magiker menade att vinruta verkade som ett försvar mot förbannelser och kunde användas för att främja läkning. Växten var helig för de tidiga judarna, egyptierna och kaledonierna, som trodde att den var en gåva från gudarna.

I det tidiga Amerika användes vinruta av ursprungsbefolkningar för att utöva trolldom. De hävdade att man genom att placera en kvist under ljuset av månen innan man ger den till sin älskade kunde vinna dennes hjärta för alltid.

Vinruta i naturen

När och hur ska du plantera vinruta?

Det sägs att vinruta är mycket kraftfullare (i både medicinsk och andlig mening) om man tar ett skott från någon annans trädgård och ser till att den person som transplanterar det är den som senare kommer använda växten; detta eftersom den personens energi stannar i bladen och stjälken av växten. Här är de grundläggande planteringsstegen som anses framkalla vinrutans fördelar:

  • Plantera aldrig denna ört om du känner dig arg, deprimerad eller stressad.
  • Kvinnor ska inte plantera den under menstruationen.
  • Om du planterar den utan att tro på dess speciella egenskaper eller helt enkelt av nyfikenhet kommer du inte märka några effekter.
  • Lägg ner lite tid på planteringen, men överdriv inte. Denna växt kräver en hel del solljus och vatten.

Vinruta har hanplantor (med stora blad) och honplantor (med små blad). Placera dina hanplantor på vänster sida av din trädgård och honplantorna på höger sida.

Plantera aldrig växten på en plats där katter är vanligt förekommande – även om det kan vara ett utmärkt sätt att avskräcka dem från att göra ifrån sig i en viss del av din trädgård. Den sägs också kunna skrämma bort grodor.

Om du märker att dina exemplar börjar torka ut eller sloka ska du varken oroa dig eller försöka rädda dem – detta är en tydlig signal att de absorberar negativ energi i miljön omkring dig och ger dig tur.

Kärlek

Vilka medicinska egenskaper hittar man hos vinruta?

Denna ört har använts inom traditionell medicin i århundraden. Några av dess egenskaper:

  • Den stärker artärerna, skyddar kapillärväggarna, minskar åderbråck, ödem och andra cirkulationsproblem samt förebygger inre blödningar.
  • Den gynnar matsmältningen genom att förebygga magont och halsbränna, minska gas- och matsmältningsbesvär samt stimulera leverfunktionen. Det är bra att konsumera denna ört om du har hetsätit.
  • Den har kramplösande egenskaper som hjälper till att behandla allmänna kramper, diarré och magkramper.
  • Den främjar en hälsosam menstruation genom att öka blodflödet till livmodern, men den rekommenderas inte under graviditet eftersom den kan utlösa ett missfall.
  • Den används för att lindra stress, ångest, nervositet och sömnproblem tack vare sina lugnande effekter.
  • Den lindrar smärta från slag eller sträckningar samt minskar inflammation vid reumatism och artrit.
  • Den kan främja viktminskning och minska vätskeretention samt stimulera frisättningen av fettsyror från vävnader.

Du måste vara medveten om att när vinruta konsumeras i stora mängder kan den vara giftig, särskilt om oljan hos växten intas (den är endast avsedd för utvärtes bruk). Du kan bereda ett te med högst 12 blad per liter vatten. Koka denna blandning och låt den dra i tio minuter, sila och drick upp till två koppar per dag.

Vilka är de “magiska” egenskaperna hos vinruta?

Om du är intresserad av magi och vill attrahera positiv energi till ditt hem eller arbetsplats kan du dra nytta av följande fördelar hos vinruta:

  • Den skyddar: en av de mest kända fördelarna hos växten är att den skapar ett skyddande fält runt den person som planterar den.
  • Den attraherar positiv energi: ibland medför växten att rätt person kommer in i våra liv, vare sig det handlar om kärlek, familj eller yrkesliv.
  • Den är läkande: växten är till nytta vid behandling av olika sjukdomar och krämpor, vilket vi har gått igenom ovan.
  • Den motverkar negativitet: om du bor i en miljö med dålig energi och negativa “vibbar” kan du ta in en liten vinruta som kan absorbera den negativa energin som stör ditt hem.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Parray SA et al., Ruta graveolens: from Traditional System of Medicine to Modern Pharmacology: an Overview. American Journal of PharmTech Research 2012
  • Funk, J. L., & Vitousek, P. M. (2007). Resource-use efficiency and plant invasion in low-resource systems. Nature. https://doi.org/10.1038/nature05719
  • Abbott, L. B., Lepak, D., & Daniel, D. L. (2007). Vegetative and Reproductive Phenology of African Rue (Peganum harmala) in the Northern Chihuahuan Desert. The Southwestern Naturalist. https://doi.org/10.1894/0038-4909(2007)52[209:VARPOA]2.0.CO;2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.