Myter och sanningar om vitlökskonsumtion

Vitlök är en av de mest kända livsmedel för sina medicinska egenskaper. Det finns dock myter kring dess konsumtion som är bra att känna till.
Myter och sanningar om vitlökskonsumtion
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 15 december, 2022

Det finns flera myter om vitlökskonsumtion som har skapat förvirring om dess egenskaper. Även om det är sant att det är ett näringsrikt och hälsosamt livsmedel, är några av de “nästan mirakulösa” effekterna som tillskrivs det inte sanna.

Liksom andra livsmedel kan denna lök bidra till god hälsa när den ingår i en hälsosam och balanserad kost. Och även om dess farmakologiska potential har studerats omfattande, är vissa effekter inget annat än falska föreställningar.

Är du intresserad av att lära dig mer om det? Vi berättar allt om det i detalj.

4 myter om vitlökskonsumtion: vad är sant?

Vitlök (Allium sativum L.) används mycket i medelhavsköket och i andra delar av världen. Det används ofta för att krydda kött, fisk, soppor och risrätter, bland många andra recept. Det är också en ingrediens som uppskattas för sina medicinska egenskaper.

Som sammanställts i en recension i Avicenna Journal of Phytomedicine ger dess huvudsakliga aktiva förening, allicin, antibiotika, antiinflammatoriska, antihypertensiva, hypoglykemiska, antiproliferativa och antivirala effekter.

Således, på egen hand eller som en kompletterande terapi, kan konsumtionen hjälpa av det till att förebygga och behandla olika hälsotillstånd. Problemet? Många av dess effekter är inte så magiska som vissa tror. Faktum är att flera av dess applikationer har blivit stämplade som myter. Låt oss titta närmare på dessa.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Minska blodtryck och kolesterol med ingefära och vitlök

1. Vitlök för viktminskning

En av våra mest utbredda myter om vitlökskonsumtion är att om man äter det på fastande mage kan det hjälpa dig att gå ner i vikt. Det påstås att om man äter en vitlöksklyfta först på morgonen – ensam eller i kombination med en sked olivolja eller honung – aktiverar det ämnesomsättningen och främjar fettförbränningen.

Men dessa påståenden har motbevisats av både läkare, nutritionister och vetenskapsmän. För det första finns det inga bevis för att det att äta vitlök på fastande mage har en överlägsen effekt än att äta den vid andra tider på dygnet.

Samtidigt finns det inget livsmedel eller ämne som i sig kan generera betydande viktminskning. Processen att gå ner i vikt kräver ett multidisciplinärt tillvägagångssätt, där nutritionister, läkare, fysiska tränare och även psykologer kan behöva involveras.

Eftersom det finns flera faktorer som ligger bakom övervikt och fetma, är det nödvändigt att ta itu med dem på ett heltäckande sätt för att uppnå en hälsosam och stabil vikt på lång sikt. Utöver detta är det nödvändigt att överväga varje persons individuella egenskaper för att skapa en personlig plan.

Vad vetenskapen säger om vitlök och viktminskning

Det är klart att vitlök ensam inte hjälper dig att gå ner i vikt. Emellertid kan det vara fördelaktigt att inkludera den som en del av en balanserad, kalorikontrollerad kost.

En metaanalys som publicerats i International Journal for Vitamin and Nutrition Research fann att vitlökstillskott inte har någon signifikant effekt på kroppsvikt eller kroppsmasseindex (BMI). Trots detta verkar de hjälpa till att minska midjemåttet hos överviktiga patienter.

En studie som delas i Advanced Biomedical Research visar att vitlökstillskott främjar minskningen av kroppsvikt och fettmassa hos personer med icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom.

Det finns också djurstudier som har gett liknande resultat. I dessa har man dock använt produkter som vitlöksolja och vitlöksextrakt istället för rå vitlök.

Med detta sagt så är sanningen att vitlök kan vara ett hjälpsamt kostkomplement när det kommer till viktminskning, men på egen hand får det dig inte att gå ner i vikt.

myter om vitlökskonsumtion och viktminskning
Inget livsmedel ensamt kan skapa viktminskning. Att banta på ett hälsosamt sätt kräver ett multidisciplinärt förhållningssätt.

2. Myter om vitlökskonsumtion: Vitlök avgiftar blodet

Det finns de som konsumerar rå vitlök med tanken att “rena” eller “avgifta” blodet. Argumentet är att svavelföreningarna i detta livsmedel kan främja elimineringen av gifter från blodet genom att stimulera leverfunktionen.

Men är detta sant? Tyvärr är det ytterligare en av många myter om vitlökskonsumtion.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att rå vitlök, lagrad vitlök eller något tillskott av denna lök renar blodet. Tvärtom, medicinska och näringsexperter varnar för att allt som påstår sig “avgifta” sannolikt inte kommer att göra någon nytta.

Anledningen är mycket enkel: både levern och njurarna är ansvariga för att filtrera blodet och bryta ner avfallsämnen. Så länge dessa organ är friska är det alltså inte nödvändigt att få i sig yttre hjälpmedel för att processen ska slutföras optimalt.

Naturligtvis är vitlök ett av många livsmedel som ger viktiga näringsämnen för att dessa organ ska fungera korrekt. Men precis som i det föregående fallet är det inte ensamt en renare.

Det mest effektiva sättet att hålla kroppen fri från gifter är genom att följa en hälsosam kost, en träningsrutin och en livsstil borta från vanor som alkohol och rökning. Att eliminera konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel samt att dricka tillräckligt med vatten är också till hjälp.

3. Vitlök behandlar COVID-19

En av de mest utbredda myterna under covid-19-pandemin var att konsumtion av vitlök kunde “bota” sjukdomen. Enligt dess förespråkare skulle det vara tillräckligt att hacka 8 klyftor rå vitlök och koka dem i 3 liter vatten. Denna infusionen skulle “magiskt” kunna lindra symtomen.

Naturligtvis är detta långt ifrån verkligheten. Även om det är ett livsmedel med antimikrobiell och antiviral potential kan det inte ensamt eliminera coronaviruset eller dess kliniska manifestationer. Och även om det är ett ofarligt botemedel för de flesta är det osannolikt att det fungerar.

Studier om vitlök och dess potential mot covid-19

För närvarande är sjukvårdspersonal överens om att vitlök inte är en behandling mot covid-19. Hur som helst så finns det några vetenskapliga publikationer som talar om dess möjliga fördelar mot denna sjukdom.

Genom Nutrition Journal konstaterar forskarna att de organiska svavelföreningarna och flavonoiderna i vitlök har immunmodulerande effekter som kan vara användbara som en adjuvansterapi mot infektionen. I synnerhet skulle detta kunna bidra till att minska läkemedels biverkningar, eftersom det gör det möjligt att minska den använda dosen. Det krävs dock större och mer övertygande studier.

De potentiella riskerna bör dock inte förbises. I en fallrapport som delas i Special Care in Dentistry hade en patient fått brännskador på munslemhinnan på grund av det dagliga intaget av rå vitlök som en åtgärd för att stärka immunförsvaret under pandemin.

Samma publikation varnar för att denna typ av botemedel kan leda till buk- och hudbrännskador vid olämplig användning.

Näringsämnena i vitlök är fördelaktiga för hälsan när de ingår i en komplett och balanserad kost. Att konsumera det rått bör göras med försiktighet.

myter om vitlökskonsumtion och covid
Många människor åt stora mängder vitlök under coronavirus-pandemin för att stärka sitt immunförsvar. Detta var dock ingen effektiv åtgärd i sig.

4. Myter om vitlökskonsumtion: Vitlök som cancermotverkande medel

Detta är utan tvekan en av myterna om vitlökskonsumtion som alla borde sluta tro. Att äta vitlök rå, kokt eller i kosttillskott kan inte förebygga, än mindre bota cancer. Denna idé kommer från flera preliminära och observationsstudier som talar om antitumörpotentialen hos denna växt.

Det finns vissa bevis för att det verkar mot cancerformer som bland annat prostatacancer, kolorektalcancer, bröst- och endometriecancer. Men dessa bevis är inte tillräckliga för att betrakta det som en behandling.

I motsats till detta anger ett uttalande från Pompeu Fabra University (UPF) att de tillgängliga bevisen inte är av tillräcklig kvalitet för att bekräfta vitlökens anticarcinogena egenskaper. Universitetet menar att det krävs mer rigorösa studier för att mer exakt bestämma dess roll mot denna sjukdom.

Att inkludera vitlök i den vanliga kosten är hälsosamt och ger kroppen antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen för att ta hand om hälsan. Vitlök kan med fördel komplettera kosten och andra hälsosamma vanor som är kopplade till förebyggande av denna typ av sjukdom.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man kan använda vitlök för att förstärka naglarna

Vitlök: En hälsosam lök, men inte ett mirakelmedel

Kort sagt, att inkludera vitlök i den vanliga kosten kan ge flera hälsofördelar. Men i motsats till vad många tror är det i sig inte mirakulöst och inte heller ett enskilt behandlingsalternativ för sjukdomar eller övervikt.

Faktum är att det är tillrådligt att vara försiktig med ditt dagliga intag, särskilt om du äter rå vitlök, eftersom det kan orsaka illamående, sveda i munnen och irritation i magen. Det är bäst att äta det med måtta och i kombination med måltider.

Om du väljer det som kosttillskott bör du följa tillverkarens konsumtionsrekommendationer. Framför allt är det viktigt att komma ihåg att det inte ersätter någon medicinsk behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
  • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):1-14. PMID: 25050296; PMCID: PMC4103721.
  • Montesi L, El Ghoch M, Brodosi L, Calugi S, Marchesini G, Dalle Grave R. Long-term weight loss maintenance for obesity: a multidisciplinary approach. Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Feb 26;9:37-46. doi: 10.2147/DMSO.S89836. PMID: 27013897; PMCID: PMC4777230.
  • Mofrad MD, Rahmani J, Varkaneh HK, Teymouri A, Mousavi SM. The effects of garlic supplementation on weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Jun;91(3-4):370-382. doi: 10.1024/0300-9831/a000607. Epub 2019 Jul 30. PMID: 31357923.
  • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016 Jan 27;5:2. doi: 10.4103/2277-9175.174962. PMID: 26955623; PMCID: PMC4763563.
  • Kagawa Y, Ozaki-Masuzawa Y, Hosono T, Seki T. Garlic oil suppresses high-fat diet induced obesity in rats through the upregulation of UCP-1 and the enhancement of energy expenditure. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1536-1540. doi: 10.3892/etm.2019.8386. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010335; PMCID: PMC6966189.
  • Lee MS, Kim IH, Kim CT, Kim Y. Reduction of body weight by dietary garlic is associated with an increase in uncoupling protein mRNA expression and activation of AMP-activated protein kinase in diet-induced obese mice. J Nutr. 2011 Nov;141(11):1947-53. doi: 10.3945/jn.111.146050. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21918057.
  • Kim MJ, Kim HK. Effect of garlic on high fat induced obesity. Acta Biol Hung. 2011 Sep;62(3):244-54. doi: 10.1556/ABiol.62.2011.3.4. PMID: 21840827.
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What does blood do? [Updated 2019 Aug 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/
  • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
  • Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, Islam MT, Ali ES, Shilpi JA, Nahar L, Tiralongo E, Sarker SD. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19. PMID: 32836826; PMCID: PMC7434784.
  • Khubber, S., Hashemifesharaki, R., Mohammadi, M. et al. Garlic (Allium sativum L.): a potential unique therapeutic food rich in organosulfur and flavonoid compounds to fight with COVID-19. Nutr J 19, 124 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00643-8
  • Petrovic V, Nepal A, Olaisen C, Bachke S, Hira J, Søgaard CK, Røst LM, Misund K, Andreassen T, Melø TM, Bartsova Z, Bruheim P, Otterlei M. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4):450. doi: 10.3390/nu10040450. PMID: 29621132; PMCID: PMC5946235.
  • Lee J, Zhao N, Fu Z, Choi J, Lee HJ, Chung M. Effects of garlic intake on cancer: a systematic review of randomized clinical trials and cohort studies. Nutr Res Pract. 2021 Dec;15(6):773-788. doi: 10.4162/nrp.2021.15.6.773. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34858554; PMCID: PMC8601942.
  • La ciencia no respalda el consumo de ajo para reducir el riesgo de cáncer. (2018). Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. https://www.upf.edu/es/web/comunicacio/noticies/-/asset_publisher/Z43gkEdp7zFm/content/id/220466701/maximized#.Y36ZBXbMI2x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.