Muskovitkakor: En fröjd med mandel och choklad

Vi ger dig ett recept på muskovikakor, de mest kända kakorna av asturiskt ursprung, som är enkla att baka och inte innehåller några konstgjorda tillsatser.
Muskovitkakor: En fröjd med mandel och choklad

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2023

Muskovitkakor är kakor med mandel och choklad som du enkelt kan baka hemma. De är en typisk asturisk delikatess som nästan alla gillar och som du gör med främst färska ingredienser.

Dessa kakor innehåller inga konstgjorda tillsatser, vilket innebär att de inte kommer att ha en negativ inverkan på vår hälsa, så länge de äts med måtta och inom ramen för en balanserad kost.

Att unna sig en dessert någon gång är ingen dum idé

De bästa desserterna att konsumera dagligen är fermenterade och fruktbaserade, det vill säga naturlig yoghurt och färsk frukt. Du kan dock lägga till lite variation emellanåt med godis som dessa muskovitkakor med mandel och choklad.

Om du konsumerar dem med måtta kommer de inte att skada någon hälsosam kost du eventuellt följer. De kan till och med hjälpa dig att hålla dig till din målplan och motverka svårare stunder med sötsug. Och förutom detta, om du tränar fysisk träning regelbundet, kommer effekten på kroppen av de enkla sockerarterna i receptet kroppen att vara minimal.

Muskovitkakor är väldigt goda och du kan med fördel unna dig att äta någon kaka nu och då.

Så bakar du muskovitkakor med mandel och choklad

Ingredienser

Om du vill baka dessa läckra muskovitkakor behöver du följande ingredienser:

Gör så här

 1. Häll grädden och sockret i en kastrull.
 2. Slå på värmen och rör hela tiden tills sockret är helt upplöst.
 3. När grädden börjar koka tillsätter du mandeln och mjölet.
 4. Från och med nu, rör om noggrant för att säkerställa att alla ingredienser blandas ordentligt i, vilket uppnår en mycket tjock konsistens.
 5. När detta steg är klart, täck en bakplåt med bakplåtspapper och placera små högar av blandningen ungefär lika stora som valnötter. De måste ligga en bit från varandra, eftersom de kommer att växa ganska mycket under gräddningen.
 6. Värm ugnen till 170 °C och grädda kakorna i 8 minuter vid denna temperatur med värme på båda sidor, dvs ställ plåten mitt i ugnen.
 7. När gräddningen är klar, ta ut kakorna och låt dem ligga på ett galler tills de svalnat helt.
 8. Förbered nu chokladöverdraget. För att göra detta, smält ingrediensen i ett vattenbad. Låt detta svalna och pensla sedan varje kaka med chokladen. Låt kakorna sedan ligga på gallret tills chokladen stelnat. Sedan kan du mumsa i dig!

Även om muskovitkakor innehåller ganska mycket socker, bör detta inte vara ett problem om du äter en kaka nu och då i samband med en balanserad kost.

Du kanske också är intresserad av: Hur man gör ojästa havregrynskakor: 3 recept

Fördelar med muskovitkakor med mandel och choklad

Muskovitkakor innehåller ganska mycket enkla sockerarter. Men om du äter dem i samband med en varierad och balanserad kost, och också regelbundet tränar, kan de snarare vara fördelaktiga än ohälsosamma.

Först och främst bör du notera att dessa kakor kan hjälpa till med återhämtningen efter högintensiv träning. Detta beror främst på deras kolhydratinnehåll.

Men enligt en studie publicerad i Nutrients bör sockerarter konsumeras med en god mängd proteiner med högt biologiskt värde för att säkerställa effektiv glykogenpåfyllning. För detta ändamål skulle du kunna äta dessa kakor med till exempel en mejeriprodukt. Detta stimulerar återhämtningen efter intensiv träning.

Dessutom ger mandel högkvalitativa fettsyror. Dessa näringsämnen hjälper till att kontrollera inflammation i de inre organen. De ger också kalcium, ett mineral som utgör en del av benvävnaden. Enligt forskning publicerad i Handbook of Experimental Pharmacology är en sund livsstil nyckeln till att förebygga problem som frakturer på medellång sikt.

Muskovitkakor: en enkel efterrätt att unna sig emellanåt

Som du har sett är hemgjorda muskovitkakor ganska lätta att göra. Dessa kakor både doftar och smakar underbart. De är perfekta att avnjuta till kaffe eller te och för att överraska dina gäster med en lite ovanlig kaksort.

Dessutom innehåller de inga konstgjorda tillsatser eller transfettsyror, så de kommer inte att ha en negativ inverkan på din kropp om du tränar ofta och i övrigt har en sund livsstil.

Slutligen, kom ihåg att det är viktigt att upprätthålla goda vanor över tid för att förhindra utvecklingen av kroniska och komplexa patologier. Det räcker inte med att bara ta hand om din kost, du måste också se till att du får gott om sömn och tillräckligt med solljus.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.
 • Reid IR, Bristow SM. Calcium and Bone. Handb Exp Pharmacol. 2020;262:259-280. doi: 10.1007/164_2019_324. PMID: 31792679.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.