Munsår och blåsor: Allt du bör känna till

Munsår och blåsor uppträder hos personer under 60 år och är vanligtvis inte någon anledning till oro. De bör dock inte ignoreras om de orsakar mycket intensiva symptom, har speciella egenskaper eller om de återkommer ofta.
Munsår och blåsor: Allt du bör känna till

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Munsår och blåsor är lesioner som förekommer på läpparna eller vid tandköttets kant. De kan också förekomma på insidan av kinderna, i gommen eller runt halsmandlarna.

Dessa skador är ofta smärtsamma, så aktiviteter som att borsta tänder, äta, dricka och prata kan orsaka obehag. Munsår är vanligtvis vita, ovala märken med ett rött område runt omkring.

Specialister uppskattar att de drabbar cirka 25% av befolkningen. De är vanligare hos kvinnor, ungdomar och personer med en familjehistoria av denna sjukdom. De är inte smittsamma och utgör sällan en hälsorisk för dem som har dem.

Typer av munsår och blåsor

Munsår kan klassificeras på olika sätt. Om de bara dyker upp då och då är de akuta. Men när de återkommer regelbundet anser man dem vara kroniska. Sett till den kliniska manifestationen kan de vara av tre typer: Större, mindre och herpetiformis. Låt oss titta närmare på dessa:

Större munsår och blåsor

Större munsår är större än 10 millimeter i diameter och kan förekomma ensamma eller i grupper. Dessa munsår tränger djupare in i vävnaden och sitter vanligtvis kvar där i mer än en vecka. Vissa kan även sitta kvar i flera månader. De kan lämna ett ärr när de försvinner och de förekommer vanligtvis på läpparna, gommen, tungan, svalget och insidan av kinderna.

Mindre munsår och blåsor

Mindre munsår har en diameter på mindre än 10 millimeter och detta är den vanligaste formen. De är relativt platta och sitter på sidan av tungan eller de inre slemhinnorna av läpparna och kinderna.

De orsakar intensiv smärta som strålar ut till de angränsande områdena, men de flesta av dem försvinner på egen hand inom mindre än en vecka. De dyker upp flera gånger med längre eller kortare mellanrum.

Herpetiformis

Dessa typer av munsår bildar sår som påminner om de som orsakas av herpes. Herpetiformis är inte smittsamma, även om de tenderar att återkomma. De förekommer i grupper om flera mindre sår som aldrig är större än 3 millimeter. Ibland förekommer de i grupp och kan då bilda större skador.

Munsår och blåsor
Munsår kan vara mindre, större eller av typen herpetiformis.

Läs också den här artikeln: Hur man behandlar munherpes hos barn

Varför uppstår munsår och blåsor?

Det finns många anledningar till att munsår uppträder. I de flesta fall orsakas de av följande utlösare:

  • Ojämna eller trasiga tänder som skaver emot slemhinnan eller uppkommer efter att man har bitit sig själv. När löständer sitter fel eller om tandställningar skaver kan dessa också ge upphov till detta problem.
  • Skador orsakade av överdriven borstning eller munhygienprodukter som innehåller natriumlaurylsulfat.
  • Mycket heta livsmedel som orsakar brännskador eller brännskador orsakade av rökning.
  • Reaktioner på vissa läkemedel och hormonella förändringar orsakade av bland annat menstruationscykeln hos kvinnor.
  • Känslomässig stress och sömnbrist.

Ibland orsakas munsår av brist på vitamin B12, zink, folsyra eller järn. De kan också vara en allergisk reaktion mot bakterier i munnen.

Det finns allvarligare fall där dessa skador är ett symptom på allvarliga hälsoproblem såsom inflammatorisk tarmsjukdom, diabetes, HIV/AIDS, Crohns sjukdom, celiaki, autoimmuna sjukdomar eller muncancer.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Vaccin mot HIV och AIDS ska snart testas

Behandling av munsår

De flesta munsår och blåsor är ofarliga och kräver ingen behandling. De försvinner vanligtvis inom 7-14 dagar. I princip är det lämpligt att fastställa om det är någon produkt, något livsmedel eller något läkemedel som har orsakat dem. Om så är fallet är det bäst att ersätta dessa artiklar med andra produkter som inte orsakar någon skada.

Om de är ett resultat av en skada, eller om orsaken är okänd, består behandlingen av dessa sår i att lägga sig till med nya vanor i sin rutin, och använda något naturligt läkemedel för att lindra symptomen:

  • Skölj munnen med varmt, lätt saltat vatten: Tre gånger om dagen i fyra minuter. Gurgla efteråt med kallt vatten.
  • Drick mycket vätska och undvik heta, starka, kryddiga, mycket salta livsmedel och citrus. Undvik naturligtvis också tobak.
  • Du kan använda receptfria smärtstillande medel, som paracetamol.
  • Att vara fysiskt aktiv eller utföra avslappningstekniker mot stress är alternativ som tar bort fokus från obehaget.
  • Använd en mjuk tandborste och gå till tandläkaren om dina tänder är i dåligt skick.

Om symptomen är mycket allvarliga, och dessa åtgärder inte fungerar eller problemet blir återkommande, rekommenderar vi att du går till en läkare. Kanske finns det ett behov av mer än bara huskurer och en förändring i din rutin.

Potentiella komplikationer

Den främsta potentiella komplikationen är att problemet kan komma tillbaka för ofta eller att det kan uppstå en infektion i såret. För att förhindra detta kan din läkare ordinera lokala orala baktericider innehållande exempelvis klorhexidin eller hexetidin.

Din läkare bör berätta hur du använder läkemedlet. I vissa fall kan läkare även ordinera antibiotika, särskilt om munsåren är stora eller återkommande.

Munsår och blåsor: person borstar tänderna
Att borsta tänderna och vara noga med din munhygien är ett effektivt sätt att förebygga munsår.

Förebyggande och rekommendationer för att undvika munsår och blåsor

Det bästa sättet att förebygga munsår är att upprätthålla god munhygien. Du bör borsta tänderna minst två gånger om dagen, använda tandtråd och skölja munnen. Du bör också gå till tandläkaren minst en gång om året.

En hälsosam, balanserad kost hjälper till att förhindra denna sjukdom. Om detta är ett återkommande problem, är det tillrådligt att undvika livsmedel som kan irritera munnen, som sura, starka eller mycket starkt kryddade livsmedel. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella allergier.

Regelbunden fysisk aktivitet och att använda sig av avslappningstekniker är effektiva åtgärder för att kontrollera stress. Även om munsår vanligtvis inte bör vara en anledning till oro, kräver de i vissa fall läkarvård. Följande är några indikationer på att du bör låta en läkare titta på dem:

  • Om de börjar sprida sig och gradvis blir större.
  • Om de orsakar för stor smärta eller obehag.
  • När de sitter kvar mer än tre veckor.
  • Om de ser avvikande ut eller lämnar ett bestående märke i munnen.

Vi rekommenderar också att du går till en specialist om smärtan är mycket intensiv eller om dessa sår skapar ytterligare symptom som feber. Ibland är dessa små steg nödvändiga för att undvika stora problem i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez Ñamo, I. J. (2015). Efectos que producen las prótesis totales removibles mal adaptadas AUTORA: Irma Jacqueline Sánchez Ñamo TUTOR: Dr. Silvio Gustavo Coronado Sarmiento. Guayaquil, Junio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Rodríguez, G. (1998). Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana Aliment Nutr, 12(2), 107-19.
  • Bascones-Martínez, A., Figuero-Ruiz, E., & Esparza-Gómez, G. C. (2005). Úlceras orales. Medicina clínica, 125(15), 590-597.
  • Pontón, Mariano Marx-Sánchez, et al. “Prevalencia de alteraciones bucales en el Centro Dermatológico Dr. Ladislao de la Pascua.” Dermatología Revista Mexicana 61.2 (2017): 87-97.
  • Weber, P., and F. Pascal. “Aftas y aftosis.” EMC-Tratado de Medicina 21.4 (2017): 1-7.
  • Mendieta Álvarez, Verónica Andrea. Efectos negativos del tabaquismo en la enfermedad periodontal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
  • Rodríguez Guerrero, Katiuska, Rafael Alberto Clavería Clark, and Maritza Peña Sisto. “Consideraciones actuales sobre envejecimiento y cáncer bucal.” Medisan 20.12 (2016): 2526-2535.
  • Vázquez Marrero, Annia Iris, Milagros de la Caridad Pérez Suárez, and Marlen Esperanza García Zaldívar. “Eficacia del láser en el tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente.” Correo Científico Médico 23.1 (2019): 281-287.
  • Pernas, Mayra García, et al. “Efecto del oleozón oral en el tratamiento de las aftas bucales.” Revista Cubana de Medicina Natural y Tradicional 3 (2020).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.