Motverka muskelkramp med dessa 5 drycker
Muskelkramper är ett vanligt problem som är plötsliga, ofrivilliga sammandragningar av muskler i kroppen. Som tur är finns det några kostvanor som gör att du kan motverka muskelkramp.
Muskelkramper förekommer oftast i vaderna, men de kan även förekomma i låren, bukväggen och andra leder. De brukar komma plötsligt, speciellt på natten, och smärtan kan sitta i från några sekunder till upp mot 15 minuter. Du känner dem som en smärtande känsla och en stelhet i det krampande området, och i vissa fall kan de göra så att muskelvävnaden bildar en hård massa under huden.
Även om muskelkramper inte är något allvarligt hälsoproblem kan de vara ett tecken på obalans i elektrolyterna, eller på uttorkning. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på dem, speciellt om de återkommer ofta. Då är det dags att göra någonting åt dem.
Du kan motverka muskelkramp på naturligt sätt. Dessutom kan vissa botemedel även ha förmågan att hålla musklerna friska. Ta reda på vilka de är!
5 kurer för att motverka muskelkramp
1. Banan- och kiwismoothie
Den här smoothien på banan och kiwi är en energifylld drink som kan hjälpa dig att förbättra din träningsprestanda. Den innehåller mycket kalium, en mineral som är viktigt för att motverka muskel kramp.
Ingredienser
- 1 mogen banan
- 1 kiwi
- 2 dl mandelmjölk (200 ml)
Tillagning
- Skala och skär upp frukten.
- Lägg i en mixer tillsammans med mandelmjölken. Mixa tills du har en drickbar konsistens.
Servering
- Drick smoothien 15 till 20 minuter före träning.
- Brukar du ha kramper på nätterna, avnjut den 20 minuter innan du går och lägger dig.
2. Äppelcidervinäger
Äppelcidervinägerns antiinflammatoriska och alkaliska egenskaper gör den till ett bra val för att hålla musklerna friska och för att motverka muskelkramp. Den innehåller dessutom viktiga mineraler som förbättrar blodcirkulationen och optimerar syresättningen.
- 2 matskedar äppelcidervinäger (20 ml)
- 2 dl varmt vatten (200 ml)
Tillagning
- Spä ut äppelcidervinägern i det varma vattnet.
Servering
- Drick blandningen det första du gör på morgonen innan du äter någonting annat, och igen före läggdags.
3. Te på ginkgo biloba
Med ginkgo biloba kan du göra ett medicinskt te som dricks av människor över hela världen för sina antiinflammatoriska, vätskedrivande och uppiggande effekter. Teet får musklerna och lederna att slappna av och motverkar vätskeansamlingar, vilket hjälper mot stelhet och motverkar muskelkramper om nätterna.
Ingredienser
- 2 matskedar gingko biloba (20 g)
- 2,5 dl vatten (250 ml)
Tillagning
- Koka vattnet och tillsätt ginkgo biloba.
- Låt dra i 10 till 15 minuter medan ginko biloban släpper ut sitt extrakt.
- Sila och servera.
Servering
- Drick en kopp te efter middagen.
4. Banan- och apelsinsmoothie
Kombinera banan och apelsin tillsammans med naturell yoghurt och få en mineral- och vitaminrik smoothie som motverkar muskelkramp under träning. Ingredienserna ger dig kalium, C-vitamin och essentiella aminosyror, vilka stärker musklerna och motverkar muskelkramp.
Ingredienser
- 1 mogen banan
- saften från 3 apelsiner
- 1,25 dl naturell yoghurt (125 g)
Tillagning
- Kör alla ingredienser i en mixer tills du har en slät och drickbar blandning.
Servering
- Avnjut smoothien innan du går på gymmet eller sticker ut och springer.
- Det bästa är att dricka den innan middagen för att motverka muskelkramp på natten.
5. Körsbärsjuice
Körsbär har vätskedrivande och antiinflammatoriska egenskaper. De hjälper även till att avlägsna vätskeansamlingar i kroppen, vilket håller stelhet och kramper borta. De innehåller dessutom näringsämnen som hjälper till att balansera elektrolytnivåerna. Det är en avgörande faktor om musklerna ska hållas i god form.
Ingredienser
- 7 körsbär
- 2 dl vatten (200 ml)
Tillagning
- Lägg körsbären i en mixer, häll på vattnet och mixa.
- Häll inte i socker, eftersom det kan hämma de goda egenskaperna.
Servering
- Drick juicen två gånger om dagen: på morgonen och på kvällen.
Avslutningsvis, tänk på att också äta en hälsosam kost och se till att röra på dig. När allt kommer omkring kan kramper ibland vara ett resultat av dåliga vanor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Shelton, G. D. (2004). Muscle pain, cramps and hypertonicity. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2004.05.019
- Hawke, F., Chuter, V., Walter, K. El, & Burns, J. (2012). Non-drug therapies for lower limb muscle cramps. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008496.pub2
- Parisi, L., Pierelli, F., Amabile, G., Valente, G., Calandriello, E., Fattapposta, F., … Serrao, M. (2003). Muscular cramps: Proposals for a new classification. Acta Neurologica Scandinavica. https://doi.org/10.1034/j.1600-0404.2003.01289.x