6 enkla och unika sätt att använda bananer

Letar du efter roliga recept och sätt att använda bananer? Vi har några åt dig!
6 enkla och unika sätt att använda bananer

Senaste uppdateringen: 16 mars, 2019

Trots sitt något dåliga rykte gör bananer dig faktiskt inte tjock. De är snarare ett väldigt näringsrikt livsmedel och en rekommenderad del av din kost, vilket är anledningen till att vi idag vill lista några intressanta sätt att använda bananer.

Du behöver inga förberedelser för att njuta av bananer, vilket gör dem bra när man är på språng.

I den här artikeln ska vi lista 6 unika sätt att använda bananer.

Bananens fördelar

Bananer innehåller många kolhydrater som balanseras med goda mängder fibrer och väldigt lite fett. Tack vare det ger de oss gott om energi utan att vi går upp i vikt. Det är i grund och botten den nyttigaste sötsaken du kan äta.

Bananer tillhandahåller även vitamin A, B och C såväl som mineraler som magnesium och kalium. Därför är de utmärkta för barn och atleter.

Bland de många fördelarna är bananer kända för att:

6 sätt att använda bananer

Här kommer några originella och enkla idéer för att njuta av bananer på olika sätt varje dag.

1. Gör dina shakes krämigare och nyttigare

Fruktsmoothies är inte sig själva utan banan, som tillför en tjockare och krämigare konsistens utan behov av mjölk eller andra mindre nyttiga livsmedel.

 • Bananer har dessutom en smak som låter oss lägga till andra ingredienser, såsom selleri eller färsk spenat. Det gör smoothien nyttigare utan att förstöra den härliga smaken.
 • Prova att blanda banan och ren kakao för att få en hälsosam och smakrik chokladshake.
Banansmoothie

2. Mindre socker

Bananer tillför mycket sötma till alla recept, vilket ger oss möjligheten att minska mängden socker vi använder utan att påverka smaken. Bananer kan kombineras med naturliga sötningsmedel, såsom stevia, lönnsirap eller kokossocker, vilket låter oss helt undvika vanligt socker när vi bakar.

3. Mindre mjöl, färre ägg

 • Om du gillar att göra hemgjorda pannkakor kan du prova att byta ut en del av mjölet till en banan… Denna lilla förändring resulterar i ett mer lättsmält och saftigt recept.

Det är även ett utmärkt alternativ för personer med glutenintolerans eller individer med problem att smälta vissa kolhydrater.

 • En väldigt mogen banan kan mosas och användas som ersättning för ägg när man bakar. Det är även ett perfekt alternativ för veganer.

4. Omedelbar frukost

Vill du ha en snabb, god och hälsosam frukost? Prova att göra några hemgjorda bananpannkakor.

Ingredienser (1 portion)

 • 1 mogen banan
 • 1 ägg
 • Honung (valfritt)
 • Sylt, choklad eller jordnötssmör som topping

Tillagning

 • Vispa ägget med en gaffel eller visp.
 • Tillsätt bananen och använd gaffeln för att mosa den.
 • Även om bananen redan är söt kanske du vill tillsätta lite honung.
 • Stek smeten i pannan precis som med en omelett. Med lite olja värmer du båda sidorna tills pannkakan är tillagad och mjuk.
 • När den är klar tillsätter du eventuella tillbehör och äter medan den är varm.
Pannkakor med banan

5. Torkad banan när som helst

Ett enkelt mellanmål består av att skära en banan i väldigt tunna skivor och sedan ugnsbaka dem på låg temperatur, runt 40° C, tills de är torra och knapriga. Det kommer ta runt två timmar, men du får ett mellanmål som är redo att ätas närsomhelst under dagen. Det hjälper dig att undvika överätande av sötsaker.

6. Banansorbet

Om du har en matberedare eller kraftig mixer hemma rekommenderar vi att du gör en banansorbet som är både snabb och enkel att bereda.

 • Du behöver bara frysa en mogen banan och sedan krossa den i mixern tills den blivit krämig och len som en sorbet.
 • Du kan lägga till flera andra ingredienser, inklusive kanel och kakaopulver.

Bon appétit!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.